Kritika #157

Sziasztok!
Még magam is meglepődtem azon, hogy ilyen hamar sikerült befejeznem ezt a kritikát. Mondjuk talán az is közre játszott benne, hogy hosszú hétvége volt aztán pedig estéken befejezgettem. Szóval örömmel állíthatom, hogy olvasható állapotba került a kritika.  
Az íróhoz szólnék: sajnálom, hogy csak most tudtam elkészíteni. Igyekeztelek kárpótolni egy igényes kritikával. Egyetlen szavam sem bántó szándékkal íródott, csupán csak segíteni szerettem volna! 
Mindenkinek nagyon tudom ajánlani ezt a blogot.
Jó olvasást hozzá!
Bells Booth

http://carolina-fernandez-kivansagok.blogspot.hu/

Cím: 
Egyszerűen már a címe igazán kíváncsivá tett, hiszen nem mindennapi cím, reményeim szerint egy nem mindnapi történethez. Két szóból áll és nem árulja el, hogy miről is fog szólni az egész történet, sőt! Rejtélyes. Bár én úgy gondolom, hogy egy címnek nem kell hosszúnak lennie, hiszen az olyan címek vannak, akiket automatikusan taszítanak, mint például engem. A cím célja a figyelemfelkeltés, hiszen az olvasó ezt olvassa először egy blogból. 
Összességében: Nagyon találó címet választottál a blogodnak, gratulálok. 
5/5
Trailer:
Kerestem az oldalon a trailert, de csak a blog zenéjét találtam meg és más semmit. Ezt nagyon sajnáltam, hiszen egy trailer úgymond egy blognak a reklám videója, és vannak olyanok is, akik először a trailert nézik, meg és abból ítélkeznek, hogy vajon elolvassák-e az adott történetet. Ezért is gondolom azt, hogy minden blognak előnyére válna, hogyha lenne neki egy trailerje. De természetesen ez nem hiba csupán egy lehetőség, amivel te nem élsz. 
Összességben: Ami nincs, azt nem is tudom értékelni. 
-/-
 Kinézet

Fejléc: 
Nem egy szokásos fejlécről van itt szó, hiszen textúrákból nincs kidolgozva a háttér, arra nincs rászerkesztve egy vagy annál több karakter majd a tökéletesítés érdekében nincs ráírva cím. Szóval nem egy átlagos fejlécet kell elképzelni, de valami mégis megfogott abban, hogy Sergioról egy képet kiválasztottál, amit eredeti állapotában betetted a háttérbe, majd mellé a fekete fehér változatát. Tulajdonképpen ezt tekinthetjük a fejléc hátterének, ami egyben szemlélteti az egyik főszereplőt is. Rászerkesztettél még egy gifet oda, ahol a két kép majdnem találkozik. Ezen a gifen viszont nem láthatjuk a teljes női főszereplőt csak a szemeit. Itt egy érzést és egy gondolatot is le szeretnék írni.. A mérleg egyik oldalán elhelyezkedik az öröm, hiszen így teljes mértékben rá vagyunk utalva a leírásaidra, hogy elképzeljük a női főszereplőnket, ami nagyon jó, hiszen mindenki előtt másképp jelenik meg egy karakter. A mérleg másik oldalán pedig ott van az a gondolat, hogyha megtalálod az elképzelésedhez passzoló hírességet, akkor róla sokkal könnyebben tudod ellenőrizni azt, hogy mennyire hitelesen írtad le a karaktert és persze vannak olyanok is, akik a történet során azzal a karakterrel képzelik el a cselekménysorozatot, akit a fejlécen látnak, hiszen nem mindenki nyitja meg a szereplők elnevezésű menüpontot, abban az esetben, ha a fejlécen nincs rajta az egyik karakter. De a mérleg nyelve még is az első indok felé billen el.
A cím betűtípusa nagyon tetszik, bár méreteit tekintve talán egy kicsit lehetett volna nagyobb, de mindez ízlések és pofonok kérdése. A címbe csak a színválasztásnál kötnék bele. Elismerem nagyon jól illik magához a designhoz a szín, viszont a fejlécen nehezen kivehetőek a betűk, főleg az első képen, hiszen annak az árnyalatai is hasonlóak a cím színéhez. Én ezen mindenképp változtatnék.
Összességében: Nem egy megszokott fejléc, még sem lehet rá azt mondani, hogy nem jó. Egyedül a cím színválasztásánál van egy pici hiba, ami könnyen javítható.
5/4,5
Design:
Ha jól megfigyelem, akkor látom, hogy egy sima blogger sablont használtál fel, amit feldobtál néhány kóddal. A blog hátterének szép képet raktál be, ami nagyon jól mutat együtt a sablon halványszürke színével. A blogon leginkább a sötét lila és az arany sárga színek dominálnak, amik szintén csak szép összhatást nyújtanak együtt. A modulok címe nem kicsi, de nem is nagy, vagy is a megfelelő kategóriába tartozik. A bejegyzések címe szép betűtípust választottál az pedig külön tetszik, hogy egy pontozott vonallal választottad el a címet magától a bejegyzéstől. Nagyon egyedi és ötletes. Örömmel látom, hogy a bejegyzések betűszíne is szürke, hiszen nagyon rontott volna az összhatáson, hogyha feketére állítod be. Ezen felül én úgy gondolom, hogy a betűk mérete és típusa olvasható és jó. 
Összességben: A blognak szép designja van. A szempihentető szót nyugodtan használhatom rá. 
5/5
Modulok:
A modulsávod első modulja a fülszöveg. Elhelyezés szempontjából jó, hiszen valóban a modulsáv tetején kell elhelyezve lenni, mivel ezzel hívhatja fel az író az olvasók figyelmét. Szép szövegdobozban van elhelyezve, ami mindenképpen jó, hiszen van, aki ezt sem teszi meg, ami valljuk be igen csak igénytelen. A tartalmáról bővebben lejjebb olvashatsz. 
A következő modul a menü. Elhelyezés szempontjából mindenképpen jó helyen van, hiszen sokan meg szokták nézegetni a menüpontokat. Nagyon szép kódot használtál hozzá, és a lila szín, amit a hátterének választottál nagyon szépen harmonizál a blog designjával. Ha ráviszem a kurzort a menüpontokra, akkor annyi változás történik, hogy a sötétebb lila színt egy világosabb lila váltotta fel. Ha megnyitom, őket szépen megnyílnak és látszik, hogy frissíted rendszeresen őket. 
A soron következő modulban a történet dala látható. Erről annyit szeretnék mondani, hogy erre nem feltétlen van szükség, persze ha neked tetszik, legyen és tedd ki a modulsávba, de akkor egy menüpontba, és aki kíváncsi rá az ott is megnyithatja. 
A következő modulban a blog könyvborítója látható. Nem hátrány, ha van ilyen, hiszen szép és figyelemfelkeltő, ugyanakkor azt gondolom, hogy ez is nyugodtan elférne egy menüpontban. 
A következő modul a chat. Elhelyezés szempontjából teljesen jó helyen van. Örülök, hogy a háttere áttetszőre van állítva, így sokkal jobban mutat. Az üzenetek jól olvashatóak benne, ahogy a nevek is. Ha ráviszem egy névre a kurzort, csak aláhúzza és nem pedig átvált valami rikító színre, ami mindenképpen pozitívum. 
A soron következő modulban egy jelentkezési lap található egy blogversenyre. Valószínűleg előírás volt, hogy a modulsávba kell kitenned, de akkor nyugodtan lehetett volna a cserék alá tenni, vagy esetleg a cserék fölé. Ennyire fent nincs szükség rá. 
A következő modul az információkat foglalja magába. Elhelyezés szempontjából azt tudom mondani, hogy sokkal feljebb kellene lenni, a menü alatt. Én mindenképpen kerestem volna neki valami szövegdobozt, de így sem mutat rosszul. Ahogy átolvastam, szinte minden szükséges információ fel van benne tüntetve. 
A következő modul a rendszeres olvasók. Ehhez annyit fűznék hozzá, hogy ezt elhelyezni a chat alá kellett volna. 
A soron következő modulban egy támogatói poszter látható. Ehhez nem fűznék hozzá semmit. 
A következő modulban a cserék láthatók. Ezt nyugodtan elhelyezhetted volna a profilod alá, hiszen nem annyira fontos modul. 
A következő, egyben utolsó modul a profilod. Nagyon örülök, hogy kitetted, hiszen nem díjazom azokat a bloggereket/bloggerinákat, aki nem vállalják fel magukat, ebből kifolyólag pedig azt sem tudjuk, kitől olvasunk. 
Ahogy szerintem ki kellene néznie a modulsávodnak: 
  • Fülszöveg 
  • Menü: főoldal, szereplők, fejezetek, eredmények, elérhetőségek, a történet dala, könyvborító 
  • Információk
  • Chat 
  • Rendszeres olvasók 
  • Támogató 
  • Jelentkeztem 
  • Profil 
  • Cserék 
Összességében: Minden szükséges modul meg van a modulsávodban, csupán csak néhány elhelyezési hiba van benne.
5/3 
 Történet
spoiler veszély

Fülszöveg: 
A hosszát tekintve mindenképp azt tudom mondani, hogy talán ez a leghosszabb fülszöveg, amit eddig olvashattam egy blogon, ami nem hátrány sőt! Nekem nagyon tetszik.
A fülszöveg szerkezetét magát négy részre tudnám bontani: van egy bevezetés, egy néhány információ Carolináról, néhány információ Sergioról, majd a befejezés. Mindenképpen csak is azt tudom mondani, hogy nagyon tetszett, olvasás közben és utána is, ez már az első elolvasás után így volt. Elhintettél kellő mennyiségű információt, ami nem mást takart, mint hogy mind a kettő főszereplő életébe betekintést nyerhettünk, amit megspékeltél egy nem mindennapi megfogalmazással, és ennek a kettőnek az ötvözete adja ki ezt a remek fülszöveget. Annyiba szeretnék csupán belekötni, hogy olvastam egy mondatrészt, amit nem teljesen értettem.

Tomboló haragja nem ismert határokat, meggondolatlan cselekvést meggondolatlan követet, 

Tomboló haragja nem ismert határokat, meggondolatlan cselekvést meggondolatlan tett követet, 

Lehet, hogy csak nekem nem volt az eredeti mondat értelmes, de én így jobbnak gondolom.
Összességben: Egy nagyon figyelemfelkeltő és érdekes fülszöveget olvashattunk a bloggal kapcsolatban. Csak egy nagyon kicsi hiba van benne, amit nagyon könnyen ki is lehet javítani.
5/4,5 
A történet alapötlete:
A fülszöveg alapján egy érdekes és eseményekben dús történetre számítottam. Egy romantikus, még is fájdalmas történetet vártam. Ezt meg is kaptam. Az alapötletnek viszont sok buktatója van, ahol sablonossá lehet formázni a történetet. Kíváncsian figyeltem, hogy te ezekbe a buktatókba belecsúszol e, és hogy ezáltal sablonossá teszed e a történetet. Bátran kijelenthetem, hogy te ezekbe a hibákba nem botlottál bele és a cselekmény szálat szépen formálod. 
Összességében: Egy remekül kigondolt alapötlete van a történetednek. Érdekes és nem is elcsépelt a blogger világában. 
5/5  
Prológus: 
A hosszával kezdeném itt is, hiszen ez a prológus nem tartozik bele az átlagba, hiszen nem hétszáz vagy ezer szavas, hanem több, mint kétezer szóból áll. Őszintén megmondom, hogy én nem szeretem a rövid prológusokat, hiszen azokba igazán nem lehet kifejteni semmit sem, vagy ha igen, akkor maga a cselekmény olyan semmitmondó. 
Örömmel vettem tudomásul, hogy tisztában vagy, azzal hogy a prológus fogalma az, hogy egy múltban lejátszódó eseményt foglal magában a főszereplő életéből, ami kihatással van a jelenjére is.
Először kezdted Catalinával. Gyönyörű leírásokkal indítottad a prológust, amiben megtudhattuk éppen hogyan néz ki a női főszereplőnk, de nem ecsetelted túlságosan és ezt pontosan így kell. Következett egy párbeszéd a nagynénjével, majd újabb információk a múltjával kapcsolatban, amiket nagyon szépen beleszőtted a szövegbe. Innen pedig beindulnak az események, hiszen megtudja Lina, hogy nem is egyszer megcsalták, ennek hatására, pedig visszaadja az eljegyzési gyűrűt és elmegy. Mindezt szép és választékos fogalmazással írtad le nekünk, amibe az ember teljesen képes beleélni magát, főleg úgy, hogy az E/3-ban való írást választottad. 
Következik egy szemszögváltás, ahol Sergio egy fontos múltbeli eseményét írtad le. Fáradtan hazajött edzésről otthon pedig a barátnője barátai fogadták, akik útba igazították. Felment és találkoztak és kibontakozott nagy vita, ahol Pilar elszólta magát és végül a kapcsolatuknak itt lett vége. Sergio szakadékba esett és visszatért a régi életmódjához. Ezt is csodálatos fogalmazással írtad le nekünk, teljesen képes voltam átérezni Sergio helyzetét. 
Jön egy kis időugrás Sergio szemszögéből, ahol hirtelen egy jótékonysági vacsorán találjuk magunkat. Itt pedig a két főszereplőnk megpillantja egymást. Itt is jól érzékeltetted, hogy a két főszereplő milyen mély szakadékban van, de egyben megjelentek kérdések is, amik arra késztetik az olvasót, hogy olvassák tovább a történetet. 
Összességében: Egy remek prológust sikerült összehoznod. Kíváncsian olvasom tovább. 
5/5
Első fejezet: 
Szintén kezdeném a fejezet hosszával. Ismét csak nem vagy benne az átlagban, hiszen a szavak száma jóval kétezer-nyolcszáz felett van, lapok száma szerint pedig meghaladja a hét oldalt, de őszintén tőled mást nem is igazán vártam. 
A fejezet ismét Carolina szemszögével kezdődik. Leírtad, hogy mennyire megszenvedte az eltelt időt, és azt, hogy hogyan jutott el a jótékonysági estre, ahol találkoztak Sesével. Itt számomra olyan váratlan elemet tettél be, miszerint szomszédok voltak Sergioval. Elismerem ezt gyakran felszokták használni, hogy összekössék valahogy a két főszereplőt a múltban, de őszintén meg mondom erre pont nem gondoltam. Aztán jött a bonyodalom, vagy is az ex vőlegény. Megfogalmazásnál annyit tudok mondani, mint az előbb. Teljesen elámultam a szóhasználatodon és azon, ahogyan kifejezed a szereplők érzelmeit, cselekvéseit. 
Jött egy szemszögváltás, ahol megtudhattuk, hogy Sergio is ugyanabban a cipőben evez, mint Lina. Az exe többször is felkereste már, de elküldte. Itt egy pillanatra megrémültem, hogy véletlen leírod azt az eseményt, amit már Catalina szemszögéből olvashattunk, de szerencsére ez nem történt meg, csupán egy egyszerű kis utalás volt beleírva. Sergio is ott hagyta a vacsorát, majd kiderítette Lina lakcímét és odament. Az ismételt találkozásnál már tapasztalható volt a vonzalom Sergio irányából, de ez nem olyan szintű, hogy rögtön arra lehessen következtetni, hogy kettejük közt a dolgok komolyabbra fognak rögtön fordulni. Érezhető, hogy a kapcsolatuk baráti. Ezt is ugyanolyan színvonalasan sikerült megírnod, mint az előző szemszögeket. Az események logikusan következnek egymás után, a cselekmény pedig biztosan halad előre. 
Összességben: Nagyon élvezhető és érzelmekkel teli fejezetet olvashattunk. 
5/5
Utolsó fent lévő rész, alias, tízedik fejezet: 
Ismételten csak a hosszával kezdeném. Most sem csalódtam, hiszen megint nem vagy benne az átlagba, hanem jóval fölötte vagy, hiszen kilenc (!) oldalt írtál, amin több mint háromezer szó olvasható, és ez még csak a fejezet első része. Le a kalappal. 
Az elején leírod Lina kétségeit, olyan stílusban, hogy még én is elgondolkodtam azon, hogy úristen, mit kellene tennie. 
Aztán jöttek a barátnői és lelket vertek bele, miközben ő kiadta magából a problémáit. Aztán jön egy szemszögváltás, ahol Sergio oldaláról olvashatjuk, hogy a cikk miatt aggódik. Félti Linát. Ezt olyan aranyosan írtad le, hogy úristen. Aztán egy kis segítséggel bejutott a szállodai szobájába. Jött egy kis konfliktus, aminek a fő kiváltó oka az volt, hogy Linát Sergio miatt elítélik. Sergio vívódását roppant jól szemlélteted. 
Ismét jön egy szemszögváltás, ami lényegében egy kis párbeszédet foglal magába és azt, hogy hogyan készülődik Lina a díjátadóra, ahol Sergio mellett fog megjelenni. 
Összességében: Jól összeraktad ezt a fejezetet, mind a fogalmazást, mind a cselekményt nézve. 
5/5 
Szereplők:
Carolina Fernández: Egy jól kidolgozott személyiség. Nem sablonos karakter nem lehet kikövetkeztetni a következő döntését, de az is mindig olyan, hogy nem szakad el a karakter személyiségétől, hanem azt figyelembe véve íród bele. Elismerem a lány modell és Sergioval szomszédok voltak. Ezek sablonos dolgok tudnak lenni, de van, ami ezeket feledteti, ami nem más, mint a személyiség, amit kitaláltál neki. Érdekes és egyedi.
Sergio Ramos: Sokaknak meggyűlik a baja a férfi szemszög írásával, vagy épp egy férfi karakter kidolgozásával, de bátran kijelenthetem, hogy neked ezzel nincs problémád. Kitaláltál neki egy élethű, még is sajátos személyiséget, de ez nem csak a fejedben létezik, hanem a történetbe is ügyesen beleszövögetted.
Összességben: A két főszereplő karaktereid remek személyiséggel ruháztad fel és a történet során is remekül formázod őket.
5/5 
Helyesírás/Fogalmazás: 
Kezdeném a helyesírás részével. Bátran állíthatom, hogy nem láttam sem vessző hibát, sem pedig komolyabb elütést. Persze egy két szó végéről előfordult, hogy lemaradt egy-egy rag, ami miatt kicsit érthetetlenné vált némely mondatrész. Feltételezem sokszor átszoktad olvasni, mielőtt közzéteszed, de neked is tudom ajánlani a Wordöt, mint segítséget, jó barátja az embernek. 
Nos, a fogalmazás. Feljebb már többször is említettem mennyire imádom a fogalmazásodat, de itt megpróbálom bővebben is kifejteni. Nem egy megszokott írásmódot választottál, hiszen az E/3 nem gyakori a bloggeren. Nagyon nehéz szerintem E/3-ben úgy írni, hogy minden érzés átjöjjön, a cselekmény is haladjon, de ne is legyen elkapkodva. Te ezt viszont roppant jól megoldottad. Kialakult egy stílusod, ami olvastatja magát. A választékos szóhasználatod pedig még csak érdekesebbé teszi a fejezeteket. Fogalmam sincs, hogy mennyi ideje írhatsz, de egyről biztosíthatlak, a tehetséged meg van ehhez. 
Összességben: A helyesírásban néha vétesz egy kis hibát, de senki sem tévedhetetlen. A fogalmazásod egyszerűen valami fantasztikus. Sokan tanulhatnának tőled. 
5/5 

55/52

További jó blogolást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése