Első benyomás #1

Aloha! :)

Igen, gondolom, most Te is nagyot nézel döbbenetedben, kedves olvasó. Donna? Ez meg mit keres itt?! Hát él még?! Igen, egyesek örömére (és mások bánatára) rendben vannak a belső homeosztázisaim, és nem csak visszatértem, de még sokkal gonoszabb is lettem; hiszen mindig van hová fejlődni.
Meg is hoztam a blog történetének első donnás 'első benyomását', ami rövidebb, tömörebb, sok szempontból másabb, mint a hagyományos kritikáim.
Drága Sam!
Ezúton is elnézésedet kérem, amiért ennyire megvárakoztattalak vele. Fontos megjegyeznem, hogy semmiképpen sem akartalak megbántani, ez az első benyomás alapú vélemény csupán segítő szándékkal íródott, az őszinteség jegyében. Nem kell minden szavamat elfogadnod, én sem vagyok tévedhetetlen!


A kritizátor:
Donna

Samantha Gray - Sam's blog
Link: XXX


#1. Mennyire figyelemfelkeltő a blogod?

Lássuk csak, itt egy személyes/kritikás blog, amelynek Sam's blog a címe. Ez az elnevezés jó, mert könnyen megjegyezhető, mégsem tökéletes, hiszen nem kelti fel eléggé az emberek figyelmét. Természetesen ezt lehet kompenzálni ötletes hirdetőszövegekkel, hiszen többnyire az a kulcsa annak, hogy sokan rákattintsanak a blog linkjére (abban az esetben, ha a potenciális olvasót érdekli a blog témája).
Az alapötlet egész hétköznapi, jóformán minden harmadik blogger megpróbálkozott már egy hasonló témájú weboldalt útnak indítani. Könyv-, film- és sorozatkritikák. Annyi hasonló blog kering a világhálón, hogy ebben a témában igazán jót kell alkotnia az embernek ahhoz, hogy népszerű legyen.

Összesen: 2/1
Nem túl figyelemfelkeltő oldal, valószínűleg elsiklana a tekintetem felette egy blogokkal foglalkozó csoportban, de ez könnyedén kompenzálható egy jó hirdetőszöveggel.

#2. Mennyire impozáns a kinézete?

Első ránézésre határozottan tetszik (és másodikra meg harmadikra is). A drapp és a világoszöld kombinációja harmonikus, letisztult, jó ránézni.
A tájékozódás könnyedén kivitelezhető a blogodon, szépen el vannak rendezve a menüpontok, és plusz pont, hogy ennek ellenére egy blogarchívumot is betettél; nagyszerű kis modul, hiszen a blog minden bejegyzését listázza, nem csak azokat, amelyek beleillenek valamelyik menüpontba.

Csak az zavart egy kicsit, hogy a tartalom betűmérete sokkal nagyobb, mint a moduloké, javaslom, hogy próbáld meg méretben közelebb hozni őket egymáshoz.
Néhány helyen más-más színű betűkkel írsz, ez igencsak elüt a kétszínű dizájntól, de egy idő után meg lehet szokni, szóval nem szeretnék belekötni. Egyedül ott van baj, hogy némelyik szín olyan világos (pl. a citromsárga és a világoszöld), hogy nehezen olvashatóvá válik tőle a szöveg a drappszínű háttéren, tehát azt javaslom, hogy ezeket cseréld ki egy kicsit kevésbé retinagyilkos árnyalatokra, és rendben lesz. 

Összesen: 3/3
Tetszetős kinézet, letisztult, rendezett, könnyedén lehet tájékozódni a bejegyzések között, magyarán tökéletesen megfelel a célnak.

#3. A bejegyzések tartalmasak/megfelelőek?

Alapvetően négyféle kategóriába sorolhatók a bejegyzéseid: ajánlók, véleménykifejtés, képgyűjtemény, egyéb szösszenetek (+ sorozatkritika, de még csak egy ilyen írást tettél közzé, ezért nem tekintek rá külön kategóriaként).

Az ajánlóidat egybevenném, ha nem gond, mert szerkezetben nem sok különbséget észleltem közöttük. Mindegyik elején rendszerezed az alapvető információkat az alkotásról, mellékelsz hozzá egy rövid, spoilermentes cselekményleírást, majd néhány mondatban leírod, hogy tetszett-e neked vagy sem. Többnyire egyáltalán nem indoklod meg, hogy mitől olyan jó az adott mű, és ez baj, elvégre az ajánló lényege, hogy meggyőzd az olvasóidat, bebizonyítsd nekik, hogy igenis érdemes megnézniük azt a filmet, illetve elolvasniuk azt a könyvet. Az egyetlen sorozatkritikád a PLL-ről lett igazán jó, mert nem csak odabiggyesztetted két mondatban, hogy "ez jó volt, a színészek szuperek, a történet érdekes", hanem megindokoltad a véleményedet (ami egyaránt tartalmazott pozitívumokat és negatívumokat is). Ez volt az egyetlen olyan sorozat témájú bejegyzésed, ami tényleg felkeltette az érdeklődésemet, pedig az ajánlóid közül is sokat végigolvastam.

A galériád szép, összegyűjtöttél sok-sok képet és ezeket tartalom meg hangulat alapján csoportosítottad. A gond az, hogy ilyet akkor is lát az ember, ha megnyitja a WeHeartIt-et, és beüt egy kulcsszót a keresőbe. Ha mindazok ellenére is galériát nyitsz, hogy ilyen a képgyűjteményeket öt másodperc alatt bárki talál, az a legjobb, ha valamiféle személyes töltetet adnál az efféle bejegyzéseknek. Például leírod, hogy belőled milyen érzéseket/gondolatokat váltottak ki, miért szereted ezeket a fotókat.

Most következik az a része a blogodnak, amiről eredetileg nem akartam írni, de végül mégis megtettem, magam sem tudom, miért. A legkülönbözőbb témákról írt véleménykifejtéseid többnyire jók voltak, talán egyedül a "Fiúk véleménye a számukra normális, és a számomra normális lányokról" bejegyzésed volt az, amin végig meredt tekintettel bámultam a monitort, és nem értettem, hogy ezt az egészet hogyan gondolhatod komolyan. Véleményem szerint, a lehető legfelületesebben, általánosítva írtál erről a témáról, bár én eleve képtelen vagyok komolyan venni egy olyan cikket, ami két részre osztja a lányok/nők társadalmát: a tömeglányokra és a normális, egyedi lányokra. Ez az egész szöveg egy nagyon kemény, jószerével alaptalan általánosítás. Mivel nagyon érdekel a pszichológia, ezért gyakran végigolvasni sem bírom az ilyen jellegű cikkeket. (Minden ember és lány egyedi, személyiségét alapvetően kettő dolog határozza meg: a génállománya, amit a szüleitől örökölt, illetve az előélete, az eddigi tapasztalatai. Ezt nem fogom tovább fejtegetni, nem itt van a helye egy eszmei vitának, a lényeg, hogy gyermetegnek tartom ezt a cikket.) Persze nem áll szándékomban egy kritikában bírálni a véleményedet, itt inkább az a probléma, hogy több nézőpontból, alaposabban meg kellett volna vizsgálnod a témát.

A helyesírásod viszonylag rendben van, habár minden bejegyzésedben felüti a fejét 1-2 kisebb elírás, azonban még abszolút nem zavaró: egy kis átolvasással ezek is kiküszöbölhetők.

Összesen: 5/2,5
Van mit javítani, de a blogod határozottan igényesebb az átlagosnál.

#4. Három szó vagy kifejezés, amivel jellemezném a blogodat: lényegre törő, nagyon szubjektív, középszerű

#5. Javaslatok összegzése:
  • A retinagyilkos színek kiiktatásáért sokan hálásak lennének.
  • A betűméretek egységesítése csak esztétikai szempontból fontos, nem kell mindenképpen megtenned, hiszen így is igényes a blogod külleme. (De azért javaslom.)
  • Az ajánlóidban egy kicsit jobban fejtsd ki, hogy mitől jó az adott alkotás!


Pontszám: 10/6,5
Megjegyzés: Tőlem ez a pontszám egész jónak számít.
Sok sikert a továbbiakban! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése