Hogyan kezdjek neki a blogolásnak?

Sziasztok!
Igen, mint a címből is látható nem kritikával érkeztem, bár bevallom azt akartam hamarabb hozni, de az elmúlt két napot mamámnál töltöttem, ahol sok blogot megnéztem és sok ezek közül igencsak kiverte a biztosítékot, mind a történet, mind a design blogok között, ezért is hoztam ezt a cikket. Leginkább a kezdő bloggereknek/bloggerinának ajánlanám, hiszen aki tapasztaltabb az valószínűleg nem esik bele ebbe a hibába. Nem szeretnék vele megsérteni senkit. Kismilliószor átírtam, hiszen ennél sokkal durvább dolgok voltak a cikkben és tényleg senkit nem akarok vele megsérteni, de úgy érzem kulturáltan fejeztem ki benne az igazságot.
Szeretném megemlíteni azok nevét, akik nélkül ez a cikk nem jöhetett volna létre: Charlotte R. Congrad, Lexi Pop, Németh Barby, Brynn Hastings és Gabby C. Oaks. Köszönöm nektek a segítséget!
Remélem tetszeni fog és hasznos lesz. Véleményeket nagyon szívesen fogadok róla, hiszen még én is tanulom a cikkírás fortélyait. 
Jó olvasást hozzá!

Bells Booth


Nagyon sok emberben, bevallom még néha bennem is, felmerül az a kérdés, hogy hogyan is kezdjek bele egy blogba. A saját megfigyeléseim alapján fogom leírni nektek, hogy hogyan is érdemes elkezdeni. Hangsúlyozom, ezt NINCS kőbe vésve, de szerintem a lent írt szempontok alapján lehet egy igazán jó blogot alkotni. 
1. Alapötlet: 
Ez talán az egyik legfontosabb a szempontok közül, hiszen, ha nincs egy épkézláb gondolat a fejedben arról miért is akarsz blogot készíteni hagyd a francba, mert akkor előbb utóbb úgy is törlésre kerül a blog, mivel csak egy fellángolás volt. Szóval, ha tényleg úgy érzed, hogy kialakult benned egy történet, amit le tudnál írni, akkor bátran nyiss egy blogot neki. 
Honnan tudom, hogy nem csak egy fellángolás? 
Erre a kérdésre talán az a legmegfelelőbb válasz, hogyha rá gondolsz, látod magad előtt a történet minden egyes mozzanatát és tud mi lesz az egésznek a vége. Viszont, ha van egy olyan ötleted, amit ki szeretnél írni magadból, de nem tudnád több fejezeten keresztül boncolgatni, mert ahhoz túl rövid lenne, akkor sincs baj, hiszen novellában ezt könnyen megteheted. Egy novella is ugyanolyan értékű, mint egy komplett történet csak rövidebb, de attól az is valakinek az életéből egy részletet, vagy a teljes életét írja le csak rövidebben.
Ha design vagy kritikás blogot akarok nyitni? 
Itt talán azon van a hangsúly, hogy az adott témához legyen tehetséged, érzéked és gyakorlatod, mert ha ezek nincsenek, meg az egészet hiába csinálod, hiszen senki nem fog tőled kérni semmit, mert igénytelen a munkád. Ezzel nem akarok senkit megsérteni, de ez az igazság. Ezzel nem azt mondom, hogy akinek nincs érzéke a designkészítéshez annak soha nem lesz design blogja, vagy nem lesz része egy ilyen csapatnak, mert ez így nem igaz, hiszen gyakorlással mindent tudunk fejleszteni.
 2. Cím választás
Ez leginkább a történetes blogoknál lényeges. A design/kritika blogoknál ezt nagyon egyszerűen meg lehet oldani, ezért erről nem is szeretnék erről beszélni. Most inkább átadom a terepet a történetes blogoknak. Az ilyesfajta blogoknak semmiképp sem tanácsos angol címet adni, de persze lehet. Én jobb szeretem, ha a cím magyarul van, hiszen magyarul írunk. Nem is kell fél kilométeresnek lennie egy-egy címnek, hiszen egy vagy két szó tökéletesen megfelel ilyen célra. Viszont az sem jó, ha a cím mindent elárul a történetedről. Olyan szavakat kell választani, amik utalnak rá. Például: A történetünk egy kitalált világról szól azon belül is egy szegény ország hercegéről szól, aki egy pornép béli lányba szeret bele. A lány neve pedig Adele. Ez pedig nyugodtan lehetne a címe, hiszen lényegre törő és szerintem nem is megszokott. 
Törekedni kell az egyéniségre itt is, akárcsak a cikkben felsorolt összes területen.
3. Kinézet
A kritikáimban ezt három részre bontom, itt is ezt fogom tenni, hogy érthetően le tudjak írni mindent.
Fejléc 
Ha egy történetes blogról van szó: akkor nagyon tudom ajánlani a különböző design blogokat. Két évvel ezelőtt simán azt írom ide, hogy bármelyik design blogtól rendelhettek, hiszen szép munkát kaptok. Ma ezt nem merem kijelenteni és ezzel sem szeretnék megsérteni senkit, de szerintem bátran bevallhatjuk, hogy egyre kevesebb az olyan design blog, ahonnan igényes munkát kaphatnánk. Tehát nagyon nézzétek meg honnan rendeltek, mert nem mindegy milyen munkát kaptok. Természetesen az is egy lehetőség lehet, ha magatok készítitek a fejlécet, hiszen nem egy ilyen ismerősöm van, aki ezt teszi, és nagyon szép a blogjának a kinézete. 
Mi legyen rajta egy fejlécen? 
Én teljes mértékben az egyszerűség híve vagyok. Ezzel nem azt mondom, hogy egy semmitmondó háttéren egy lány vagy fiú, vagy épp mind a kettő rajta van és kaptunk egy szép fejlécet. Nem! Egy fejlécnek szépnek kell lennie, hiszen ha valaki megnyitja a blogod, akkor a fejlécet látja először, tehát ezt leginkább egy könyv borítójához tudnám hasonlítani. Ha csúnya egy könyv borítója nem olvasod el, mert a külsejéről ítélsz, hiába lehet jó a tartalma. Én is ilyen vagyok, ha igénytelen egy blog fejléce rögtön be is zárom, kivéve, ha kritikáról van szó. Egy történetes blog fejlécének hátterében mindenképpen olyan képeknek kell lennie, amik utalnak a történetre. Mondok egy sablonos példát, de talán ezzel lehet a legérthetőbben kifejteni azt, amit akarok. 
Ha egy könyvmoly lányról van szó a történet során, aki visszahúzódó és beleszeret az iskola legmenőbb srácába, akkor célszerű a háttérre szerkeszteni, könyveket, egy iskolai folyosót és egy focilabdát is mivel a srác focizik. Mindezt színekkel is érzékeltetni kell. Az ilyen bloghoz a legmegfelelőbb szín a szürke, hiszen utal a főszereplőnk életére. Ebből már könnyen le lehet szűrni, hogy milyen témájú is a blog. 
A fejlécre kiválasztasz egy karaktert, amit rászerkesztenek vagy szerkesztesz, a címet szép betűtípussal és látható színnel ráírod. 
Ha egy design/kritikás blogról van szó: akkor sokan azt gondolják, nem kell egy karakter képének rajta lenni, csak a hátteret kell jól kidolgozni és egy címet ráírni. Pedig ez nem így van, hiszen egy design blognál az rendelő ez alapján tudja megállapítani, hogy akar-e innen rendelni vagy sem. Tehát az ilyen blogoknak nagyon fontos, hogy igényes legyen a fejlécük. 
A design/kritikás blogoknak általában épületek, virágok vannak a fejléc hátterében, vagy egyéb más képek, amik jól mutatnak az adott fejlécen. A karakter választás itt sokkal szabadabb lehet, hiszen lehet akár animé, híresség, vagy csak egy random kép lányról/fiúról. A címet itt is szép betűtípussal ráírják, ha pedig igényesen van megcsinálva, akkor egy szép fejlécet kapunk mindkét esetben.
 Egy- egy példa rájuk.  
A fejlécet Brynn Hastings készítette. 

Egy példa egy design blog fejlécére, név szerint Blueberries designéra. Ez egy korábbi fejlécük.
Készítette: Lexi Pop 
Design 
Itt nem választom külön a két típust, hiszen felesleges lenne, mind a kettőre ugyan az vonatkozik. 
A designok között két fajta van: a kódolt sablonú és az egyszerű sablonú. Mind a kettővel lehet nagyon szép design alkotni, de újabban a kódolt sablonú felkapottabb lett, ezzel párhuzamosan pedig egyre unalmasabb is. Elismerem tényleg szép, de sokan úgy gondolják, hogy szebb az egyszerű sablonnál. Ez nem feltétlen igaz, mert van, aki az egyszerűséget szereti, ezért annak az egyszerűt tudnám ajánlani. Viszont, aki a csicsásabb dolgokat szereti annak mindenképp a kódolt sablont ajánlom. 
Mire figyeljünk a designnál? 
Először is ízlésünk szerint választhatjuk a fejléc elhelyezését, a színeket, hány modulsáv legyen és hol. Mindenki kiválasztja, milyet szeretne és leírja annak, akitől rendeli, vagy épp megcsinálja magának. Itt figyelni kell, hogy a fejléc esztétikus legyen a designnal, hogy a fejléc ne lógjon bele a modul/bejegyzés sávba, hogy a színek ne üssenek el egymástól és, hogy lehetőleg egy színt és árnyalatait használjuk designhoz, vagy esetleg két színt, de többet semmiképpen se! Itt figyelnünk kell a bejegyzés és a modulok betűtípusára, méretére és színére is. Gyakori hiba, hogy egy fekete háttérre olvashatatlan színű betűszínt és típust választanak. Szerintem mindenkinek van ízlése és szeme, amivel el tudja dönteni, hogy megfelelő-e egy design vagy sem. 
Egy-egy példa a kódolt és egyszerű sablonra.
 Íme a példa az egyszerű sablonú blogra.
A designt készítette: Roxana White

Íme egy példa a kódolt designra.
A designt készítette: Szofi S.

Modulok 
A történetes blogoknál:
 • Fülszöveg. Célszerű szép szövegdobozba tenni, amihez mellékelve van egy kép vagy gif.
 • Menü. Amit tartalmaznia kell: Főoldal, Szereplők, Fejezetek, Jelentkeztem, Trailer és más dolgok, amire még szükséged lehet. 
 • Információk. Jó, ha bele van téve egy szövegdobozba, de másik fajtába, mint az első. Ide bele kell írni minden szükséges információt a blogodról. 
 • Chat. Itt tudsz kommunikálni az olvasóiddal. 
 • Feliratkozók: Azt hiszem ez egyértelmű. 
 • Látogatók száma: Szabadon válaszható modul, bár szerintem a szükségesek közé tartozik, de valaki nem oda sorolja. Ízlések és pofonok. 
 • Profil: Ez elengedhetetlen! Az olvasók szeretik tudni kitől, olvasnak ráadásul, ha valakinek nincs kint a profilja, akkor én azt annak szoktam venni, hogy fél felvállalni az írását. 
 • Cserék: Ezzel a modullal tudod hirdetni mások blogját a tiéden, de ez kölcsönös, szóval ezzel csak jól jársz. 
Design/kritika blogoknál:
 • Üdvözlő: Itt néhány szót leírsz a blogról, gyakorlatilag olyan, mint az információk modul. Nem árt, ha valami szövegdobozba kerül. 
 • Menü: Amit tartalmazzon: Főoldal, Limit: igényesen be legyenek írva a szerkesztők, Rendelés menete: Amit az oldalról lehet rendelni ÉRHETŐEN le legyen írva, Segítségek: ide leginkább a blogon megjelenő kódok kerülnek, Munkáink: a design és kritika rendelések elkészítése egyaránt ide tartozik, Elvihető: elvihető fejlécek, designok helye. 
 • Aktivitás: Az idelátogatók itt tudják megnézni, hogy melyik rendelés aktív. Nem hátrányos, ha ezt is egy szövegdobozba helyezik bele. 
 • Feliratkozók: Azt hiszem, nem kell magyarázni. 
 •  Chat: A kritikarendelést itt le lehet bonyolítani, de az olvasók igényeit is meglehet tudni itt.
 • Látogatók száma: Itt is csak azt tudom mondani, mint feljebb. Van, aki szereti, hogyha ki van, téve van, aki nem szereti. Nem hátrányos. 
 • Elérhetőségek: A blog szerkesztőinek az emailjét, egyéb más internetes oldalát ide be lehet linkelni, hogy a rendelő és az elkészítő tudjon kommunikálni. Jó, ha szövegdobozba van téve.
 • Archívum: Nagyon praktikus, hiszen itt gyorsan vissza lehet keresni bejegyzéseket, amikre szükségünk van. 
 • Csere: Feljebb kifejtettem mi is ez. Mind a kettőnél a legszükségesebb dolgokat soroltam fel. 
Ehhez még lehet plusz dolgokat hozzáadni, de elvenni nem célszerű, mert ezek tényleg a legszükségesebbek. 
4. Fülszöveg 
Ilyet a történetes blogok tartalmaznak, tehát ez csak azokra vonatkozik. 
Újabban sok olyat blogot volt „szerencsém” megnyitni, ahol a modulsáv nem tartalmazott fülszöveget, csak egy köszöntést. Na, az ilyen blogokat azzal a lendülettel zártam be, amivel meg nyitottam. Ha nincs, ilyen modul az oldalon sokan azt szűrik le, hogy ez már egy igénytelen blog, még ha nem is az. Egy fülszöveg ALAP dolog egy blogon, hiszen ezzel kelti fel az író az olvasó figyelmét, akárcsak a könyveknél. Ebbe leginkább a történeted cselekményét kell röviden leírni, de választékos szóhasználattal és ügyelve arra, hogy ne minden információt írj le benne, csak néhány morzsát hints el.
5. Tartalom: 
A történetes blogoknál
Amivel kezdeném az a helyesírás. Nagyon fontos, hogy nagyon odafigyeljük rájuk, hiszen senki nem szeret olyan szöveget olvasni, ami tele van helyesírási hibával. Ezt nagyon egyszerűen tudod korrigálni: Wordben ellenőrződ a szöveget, vagy ha nem vagy biztos abban, hogy hogyan írják az adott szót, akkor keress rá Googlen és az kiadja. 
A bejegyzés hosszának legalább meg kellene ütni a kétezer szót, vagy annak a környéket, ha pedig oldalakban nézzük, akkor a négy oldalt. A cselekményszál vezetése. Ez nagyon fontos, hiszen el kell döntened, hogy egy fejezetbe mit is írsz bele. Nagyon fontos megjegyeznem, hogy nem kell sok eseményt belesűríteni egy részbe, hiszen akkor az olvasó teljesen el fogja veszteni a fonalat. 
A cselekményt finoman kell adagolni, mint a sót az ételhez. Nagyon sok blogon láttam már olyat, hogy pár fejezetben nem is haladt előre a cselekmény, hanem csak átkötő szerepe volt neki, ezzel pedig semmi baj sincs, hiszen ilyenek is kellenek. Az ilyen fejezetekből ismerjük meg jobban a szereplőket és a körülményeket. 
A következő fontos dolog a fogalmazás. Ezen a ponton múlik, hogy szerzel-e feliratkozókat. Először, mikor belevágsz nem fog úgy menni, mint egy olyan bloggernek, aki már több éve blogol, ezért nem is kell elkeseredni. Senki nem úgy született, hogy profi módon képes írni. De azt sem szabad elfogadni, ahol most állsz, én sem teszem. Folyton írok, sok olyan dolgot is, amit valószínű soha senki nem fog elolvasni, de ez nem is baj, mert ezzel is fejlődök, tehát gyakorlással minden tudás fejleszthető. Annyit azért le szeretnék írni, hogy milyen leírásokra kell igazán figyelni. Első és legfontosabb ilyen az érzelmek leírása. Egy karakter sem csak van érzelemmentesen, mindenki érez valamit, még ha az az üresség is. Adj a karaktereidnek érzelmeket és egyedi személyiséget, ezt pedig szépen megfogalmazva írd le és nem tudnak majd ellenállni nekik. A második dolog a helyszínek és tájleírás. Elsőre feleslegesnek tűnhet ilyet beleírni, de hidd el, hogy sokkal jobban eltudja képzelni az olvasó a körülményeket, ha tudja, hogy hol jár a történetben a lány/fiú. 
Design/kritikás blogoknál
Itt tulajdonképpen csak arra tudok kitérni, hogy melyik bejegyzésben minek kell lenni és hogyan, de ezt azt hiszem minden kezdő ki tudja logikázni. Azt szeretném alázatosan kérni itt is, hogy a helyesírásara figyeljünk és a bejegyzés formázására is! 

A legvégére még szeretnék négy olyan design blogot belinkelni, amikre én rendszeresen odafigyelek és ahonnan érdemes rendelni:
Blueberries design - Csak ajánlani tudom őket. Nagyon igényes munkát végeznek minden téren és a tagok is kedvesek. 
Dare to dream - Szintén csak dicsérhetem őket. A tagok szép designt és részletes kritikát készítenek a blogok számára. Érdemes rá várni. 
Skyscraper Blogdesign - Egy nagyon fiatal blog, még is nagy népszerűségre tett szert, ami nem is meglepő. A tagok nagyon jó munkát végeznek! 
És persze a mi blogunk is szeretettel várja a rendeléseket. Elárulóm, míg nem voltam a tagja, mindig megnéztem a bejegyzéseket, mert egyik nagy kedvencem volt ez a blog! 

Én ezzel a cikkel szeretném megköszönni az 500 feliratkozót. Nagyon sokat jelent nekünk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése