Kritika #165

Sziasztok!:) Meghoztam a blogon az első kritikámat, nagyon sajnálom, hogy ilyen késő este, de csak most tudtam befejezni. Nem állt szándékomban megbántani az írót, mindent kizárólag azért írtam, hogy téged segítselek a fejlődésben. Na, meg elég érdekes humorom és stílusom van nekem.
Kisses xx
Charlotte

Utcafiúk
Cím:
Megmondom neked őszintén, hogy a címről először utcán lakó fiúk jutnak az eszembe. Hogy miiért? Mert bizony a címed ezt jelenti. Na. most… Nekem fogalmam sincs arról, hogy utcalakókról szól-e a blog, de kétlem. Ha így van. akkor elnézést. De még mielőtt elkezdenél szidni, azért nincs fogalmam a blogról, mivel szeretem első benyomás alapján elkezdeni a kritikát, a történetre pedig majd lentebb rátérek. Én azt aláírom, hogy egy egyedi cím, ráadásul magyar, ami egy jó pont. Akár hiszed, akár nem, nem minden cím hangzik jól angolul. De van ez fordítva is: ha angolul jól hangzik, magyarul lehet, hogy teljesen gagyi.  Ezt a címet nem sorolnám, a sablonos címek közé, a történetnél majd azt is elmondom, hogy illik-e a történethez, szerintem.
  • ·       Pontszámod: 20/ 18 Nem tudom, hogy a történethez megfelelő címet választottál-e, így az nem von le belőle pontot, ha esetleg nem. Az a mínusz két pont is azért van, mert az első benyomásom a történetedről a cím alapján az, hogy csövesekről fog szólni a történeted; és hát ez nem pozitívum!


Trailer:
A menüben található link elvezényelt a Youtube-ra, ahol megnézhettem a traileredet. Ami először szemet szúrt az a hosszúsága. Megmondom neked, hogy én utálom, ha túl hosszúra csinálják, és sajnos nálad ez történt. Én általában a másfél vagy két perces videókat szeretem. Annyi időbe bele lehet sűríteni a fontosabb eseményeket. De a végignéztem azt a három percet, már csak a kritika miatt is, és hát megmondom neked őszintén, hogy nem nyerte el a tetszésemet.  Hogy miért? Nekem valahogy nem jött át semmi érzelem, és semmi a történetből, pedig nálam ez ritka. Úgy vélem a zeneválasztás az, ami közrejátszott ebben, és valahogy nem fogott meg ez az egész. Videókból vágtad össze, ami tényleg tetszik, nincs tele szöveggel, ami még tovább növeli az esélyeket, de mégse. Nem lopta be magát a szívembe. Nem éreztem összefüggést, nem tudtam meg mit akarsz kihozni a történetből. Ezt a három percet konkrétan fél percbe kéne belesűrítened, és akkor egy másfél percet videónál még mindig maradna egy perced, hogy megtudjuk, mit akarsz kihozni a történetből. Felkeltsd az érdeklődésünket. Na, mást most, ez nálad nem történt meg. Sajnos csak annyit tudok mondani, hogy rendelj valakitől, vagy pedig csinálj egy újat, és az talán még az én érdeklődésemet is felkelti.
  • ·       Pontszámod: 20/8 Tudom, nagyon alacsony pontszám, viszont mint már említettem, nem keltette fel az érdeklődésemet, nem árul el semmit a történetről. Már pedig egy trailer erre szolgál, ezért ez most csak nyolc pont.


Kinézet:
  • ·       Design: Kék és árnyalataiban pompázó design-t birtokol a blogod. A színek nagyon szépen dominálnak, maga a háttér nem tér el a fejléctől, és ez csak is jó! Szép menüt és szövegdobozt választottál, azok is beleillenek a képbe, így teljes az összhatás, bár a modulok elrendezésében van némi kivetnivalóm, de erre jobban kitérek majd a „Modulok” pontnál. Mindent alaposan végignéztem, és sehol sem találtam betűtípus vagy betűméret hibát. Nincs semmi sem bolhaméretűvel írva, a szín se vakít meg ráadásul még a típusát se cifráztad úgy, hogy olvashatatlan legyen. Jár neked a keksz!
  • ·       Fejléc: Kék alapú, ázsiai fiatalokkal rajta. Mikor megnyitottam a blogodat és megláttam a fejlécet első gondolatom azt volt, hogy ez valami ázsiai zenekarról fog szólni, és megmondom őszintén még semmibe se olvastam bele, szóval nem tudom, hogy jó-e a tippem. Annyiból áll a fejléc háttere, hogy bal oldalt egy talán vízesés található – Vagy talán az erdő? – jobb oldalt pedig egy épület előtte sétáló kis emberkékkel. Ráraktál valamint még egy fiút, aki bár nem tudom kicsoda, de az pozitívum benne, hogy biztos nem sablon karakter. Nem árul el semmit a történetedről, nem tudok semmire se következtetni belőle. Na, jó, arra tudok, hogy valami ázsiai emberkékről fog szólni, de azon kívül semmi más nem derül ki. Ahogy én látom, nem használt coloringeket, csupán kékre színezted az egészet. Nem vagyok a sok effekt híve, hisz, ahogy a mondás tartja, a kevesebb néha több. Ebben az esetben viszont túl kevés, én egyetlen effektet sem látok rajta, pedig pár nagyon szépen fel tudja dobni, és gyönyörű színt ad neki! A cím… Nagy nyomtatott betűkkel rá van írva a cím, ez teljesen rendben van, olvasható, nincs vele gond. Viszont az alatta található szöveg olvashatatlan! Vagy én vagyok szerencsétlen, vagy a másodi szó teljesen olvashatatlan. Véleményem szerint vagy csinálj egy másik fejlécet, ami többet árul el a sztoriról, több effektet tartalmaz. De semmiképpen se ess át a ló túloldalára! Ha viszont nem szeretnél bajlódni vele, akkor bízz meg vele egy profibbat. A blogunkon most épp Carina-nál van szabad hely, gyönyörű munkákat készít, én nagyon tudom ajánlani.
  • ·       Modulok: Ezekről rengeteget lehetne írni, viszont próbálom rövidre fogni, de mégis megemlíteni a pozitívumokat és azokat, amin én személy szerint javítanék, változtatnék. A blogod tartalmazza a legfontosabb modulok, de az elrendezésében nem értek egyet, viszont ezt kicsit később fejteném ki. Beszéljünk először is a pozitívumokról. Az oldalakat szép menüben rendezted el, de az információs részleg is szép szövegdobozt kapott. Nem túl csicsás, de mégis figyelemfelkeltő, nagyon jó választás!  Na de, hogy mi a negatívum? Egyértelműen az elrendezés, legalábbis szerény személyem szerint. Lássuk csak, én hogy rendezném el ugyan ezeket a modulokat:

1.    Oldalak
2.    Információk („Üdvözöllek itt”)
3.    Chat
4.    Rendszeres feliratkozók
5.    Idézet a történetből
6.    Dorothy Blog Award
7.    Cserék
Feltűnhetett, hogy kihagytam az Elérhetőségek modult, méghozzá azért, mert úgy vélem, ezt is az információs szövegdobozba kellene beleírni, sokkal átláthatóbb lenne, na meg egyszerűbb is.
  • ·       Pontszámod: A háttereden dominálnak a színek, mind a fejléccel, mind a modulokkal. A betűkkel minden rendben volt, nem égett ki a szemem, tökéletesen látok még. Ha így hagyod bizonyára nem lesz olyan gondja senkinek, hogy megvakul aztán vak kacsát játszik. A fejlécedet viszont javaslom, cseréld le. Nem mondom, hogy elviselhetetlen a mostani, mert akkor nagyon nagyot hazudnék, viszont sokat dobna a design összhatásán, ha fejléc is felemelkedne a háttér szintjére. A modulsávban az elrendezésen kívül más hibát nem nagyon találtam. Minden fontos modulod megvan, szép menüd és szövegdobozod van, ezek javítanak a képen. Éppen ezért kapsz te most egy szép kis 20/14 pontot. Hogy miért van az a mínusz hat pont? A fejléc és a modul elrendezés miatt, de ez a pontszám nagyon is jó!


Történet:
  • ·       Fülszöveg: Először is azzal kezdeném, hogy kihívást jelentett megtalálni már magát a fülszöveget. Az oké, hogy nem akarsz a modulsávba fél oldal szöveget írni, de akkor is. Írj egy rövidebb fülszöveget akkor, és a végén tüntesd fel, hogy az „Ismertető” menüpontban hosszabban lehet olvasni róla. Na, de most, hogy ezt így kitárgyaltam, térjünk is rá a szövegre. Tetszik a szöveg kinézetén, hogy nem sajnáltad lenyomni azt a drága Enter gombot, mert így sokkal átláthatóbb. Viszont a szöveg eleje, már nem nyerte el a tetszésemet.  Ahogy elkezdted, és őszintén, ahogy azt az első részét befejezted végig sablonos. A későbbiekben megtudjuk, hogy fog alakulni a történet. Nem mondom, hogy egy tömegblognak néz ki, de engem nem tudott megfogni. Ha nem kellene kritikát írnom, nem kezdenék bele.
  • ·       Első fejezet: Ami először szemet szúrt, az a fejezet hossza volt. Mi volt az első gondolatom? Hogy a fenébe jut eszébe valakinek egy ilyen rövid fejezetet kitenni? Nekem még a prológus-om is hosszabb lett! Pedig tényleg tehetségesen írsz, a leírásaid szépek lettek kellően hosszúak. Nem volt benne túl sok párbeszéd – maga a fejezet is rövid, ezért éppen elegendő volt azért belőle -, de amennyi volt bene, az jól lett megírva. Nem találtam benne helyesírási hibát, viszont ami szemet szúrt, az is inkább formalitási hiba. Vagy csak én vagyok buta, és rosszul értelmeztem. Ugyebár azt nem írtad le, hogy mikor ért haza a fiú, viszont mikor elmegy, azt írod, hogy éjszaka van. Na, már most, ha délután ért haza, már pedig nagy valószínűséggel akkor, akkor így értelmetlen, hogy utána éjjel megy el, holott nem is történik olyan sok minden, hogy rögtön éjjel lehessen.
  • ·       Utolsó fent lévő fejezet: Megmondom neked őszintén, még ne kezdtem bele a rész olvasásába, de most kijelentem, hogy ez a rész is rövid lett! Az első dolog, amin javítanod kell, hogy hosszabb részeket írj! Na, most, hogy elolvastam meg kell, hogy mondjam, az írásod még mindig fantasztikus! Nagyon tetszik a szóhasználatod, a leírásaid, valamint a párbeszédeid is. Oda tudom képzelni magam a szereplő helyébe, és mikor az apja megütötte könnyeket csaltál a szemembe. Ahogyan leírtad a történteket szívszorító volt, és személye tapasztalatom is van, így azok is a felszínre törtek. A saját életemmel kapcsolatosan mély sebeket szakított fel az írásod, és ez segített abban, hogy Kook szerepébe beleéljem magamat. Helyesírási hibát, csak egyet találtam, az is annyi volt, hogy egy betűt kihagytál a szóból, a másik pedig vesszőhiba volt. Ezek korrigálhatóak egy bétával, amit nagyon tudok ajánlani!
  • ·       Főbb szereplő (k): A te blogod esetében arra a döntésre jutottam, hogy csupán a legfőbb szereplőről fogok pár szót írni, de mivelhogy csak az utolsó és az első részt olvastam, csupán azok alapján fogok tudni véleményt alkotni róla. Mindkét részben, ami szemet szúrt az az, hogy nyugodt. Az apja ordibál vele, megüti ő pedig a helyzethez képest higgadt marad. Bár utána tombol, sír és arra vágyik, hogy meghaljon, de akkor ott a szobában uralta a helyzetet. Mondhatni… Összességében nekem egy pozitív, szimpatikus szereplő, jól „alkottad” meg!
  • ·       Pontszámod: A fejezeteid rövidek, a fülszöveged nem keltette fel az érdeklődésemet, ráadásul egy részét még salbonosnak is találom. Viszont ami jó dolog, pozitívumként említeném meg, hogy nagyon szép leírásaid vannak, a párbeszédeid is jók. A szereplő helyzetébe tudom képzelni magamat, a leírások alapján pedig a helyszínt tudom jól elképzelni. Kook egy szimpatikus karakter, és mindezekért a pontszámod most 20/14.


Helyesírás, fogalmazás:
Elolvasva pár fejezetedet valamint a fülszöveget is, kijelenthetem, hogy te összességében helyesen és jól írsz. Pár betűkihagyáson és vesszőhibán kívül nem találok kivetnivalós az írásodban. Már többször is említettem, hogy a fogalmazásod mennyire megfogott, így ezt nem fejtem ki még egyszer. Egyszerűen nincs ezen mit magyarázni…
  • ·       Pontszámod: 20/18 pontot kapsz, a miatt a pár hiba miatt. Alkalmazz egy bétát, aki átolvassa fejezeteidet, kijavítja az esetleges fogalmazási vagy helyesírási hibákat, és még véleményt is mondhat a részről. Én személy szerint a béták híve vagyok.


Összességében: 100/72 pont nálam egy erős közepes szint. Ha megfogadod a tanácsaimat, kijavított az említett hibákat, akkor lehet ez már kilencvenen felüli pontszám is! További sok sikert kívánok!

3 megjegyzés:

  1. Szia!

    Nagyon szépen köszönöm, hogy időt szakítottál rám és megírtad a kritikát!^^
    Igazából megleptél, amikor azt írtad, hogy nem gondolod, hogy utcán élő fiúkról fog szólni - tudom, hogy még akkor nem olvastál bele -, de igen, hát, mégis róluk szól. :D
    Ahogy a trailerről írtál jöttem rá, hogy mennyire más, amikor valaki ismeri a srácok eredeti munkásságát. Ebbe eddig nem is nagyon gondoltam bele, mert a legtöbb olvasóm ismeri őket, mint énekes banda, meg a videoklipjeiket. Hibáztam, elismerem, mert a videó tényleg inkább a fanoknak készült, így utólag belegondolva. Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmem!^^
    Én szeretem a fejlécem, kicsit fáj a szívem, hogy azt mondod jobb lenne lecserélnem, de még egy kis ideig szerintem ennek ellenére maradok mellette, mert úgy gondolom, hogy, ha, talán a designhoz nem is annyira, de a történethez passzol. Esetleg megpróbálom olvashatóbb betűtípussal aláírni, hogy "Minden sikátor csapda", de fel van tüntetve az információk dobozban, hogy ez az alcím, ahogyan az is, hogy bővebben lehet a történetről olvasni az "Ismertető" menüpontban.
    Az elrendezést pedig át is alakítottam, egyedül az "Elérhetőségeket" hagytam ugyanúgy külön, mert amíg nem úgy volt, addig nem találták meg. :)
    Írtad, hogy logikátlannak érzed az első fejezetben, hogy Kook éjjel megy el, nos ez valóban az én hibám, de tényleg nagyon későn ért haza és nem délután. Dél-Koreában gyakran nagyon késő délután, vagy inkább este érnek haza a diákok is az iskolából. Itt eléggé figyelmetlen voltam, köszönöm, hogy szóltál!^^
    Sajnos tudom, hogy nagyon rövidek a fejezetek, ez valami ostoba berögződés lehet, vagy nem tudom, de képtelen vagyok hosszabban írni. Nagyon igyekszem, de ahogy elérek egy bizonyos terjedelmet úgy érzem, kész, vége, itt muszáj abbahagyni. Ezen esküszöm nagyon próbálkozok javítani! :D
    Minden esetre, még egyszer szeretném nagyon megköszönni, hogy mindezt leírtad és időt fordítottál rám! Nagyon hálás vagyok érte!^^

    Ölel, Mina

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    A válaszodból ítélve, te legalább elolvasod a kritikát.:)
    Hát igen, a későbbiekben rájöttem, hogy tényleg utcán élő fiúkról szól. A trailer mint említettem nekem nem nyerte el a tetszésemet, viszont ha a fanok értik, akkor nincs probléma. Már pedig valószínűleg fanok olvassák a blogodat. Ha a fejléc neked így tetszik és másoknak is, akkor persze maradjon, én csak a személyes véleményemet mondtam el! Örülök, hogy az elrendezéssel kapcsolatban megfogadtad a tanácsomat, az "Elérhetőségeket" pedig akkor tényleg hagyd ott. :D Hát én nem értek az ilyen dolgokhoz, de így átgondolva animékben is így van, szóval van azért logika a dologban, de szerintem akkor se telik el annyi idő, hogy éjszaka legyen. Maximum este. Jól írsz, szóval a fejezeteket nyugodtan írd hosszabbra, élvezhetőbbek lesznek és sokan - köztük én is - allergiásak a rövid részekre.
    Én köszönöm, hogy elolvastad a kritikát és megfogadtad a tanácsaimat.

    Puszi, Charlotte.

    VálaszTörlés
  3. A fejezethosszal kapcsolatban vitatkoznék, elvégre nem kilóban vagy hosszban mérik, hanem minőségben. Ha pl. a kezedbe veszel egy James Patterson regényt, igencsak meglepődsz, de minden egyes fejezet 1-3 oldalas csupán. És működik a dolog, méghozzá remekül. Patterson elsősorban pörgős krimiket ír, így a rövid, gyorsan egymást váltó fejezetek csak még pörgősebbé teszik a cselekményt. Vagy, csakhogy ne kortársat említsek: vegyük Kosztolányit. Pl. az Édes Anna c. regénye esetében találsz akár tíz (vagy több? nem tudom, nem számoltam) oldalas fejezetet is, de olyat is, ami alig több néhány sornál. Szerintem semmi gond sincs azzal, milyen hosszú egy fejezet addig, míg igényesen meg van írva.

    VálaszTörlés