Kritika #163

Link: Survivor States
1. Fejléc: Összességében a fejléc szép, rendezett és igényes. Két problémám mégis akadna (ami lehetséges, hogy csak nekem tűnik fel): az egyik, hogy a képek stílusa és témája nem igazán passzol össze, de az összemosás szép, így ezek az apró hiba nem tűnik fel. A második a cím lenne: a betűk mérete nekem kicsit nagynak tűnik, és túlságosan elüt a fejléc stílusától és hangulatától. A helyedben egy kicsivel kisebbre venném, esetleg félkövérre is állítanám. 

2. Design: Elsősorban arra térnék ki, hogy sehol sincs feltüntetve a design/fejléc készítőjének neve. A design teljes egészében Jill munkája (LINK), te (vagy a szerkesztő, aki a designt készítette) csupán néhány apróságot változtatott meg. Őszintén szólva így egyáltalán nem szeretnék véleményt alkotni a design-ről, hiszen ez egy építő jellegű kritika lenne, amely nem fog eljutni a készítőhöz... Ugyanakkor kritikát kértél, én pedig nem szeretnék csak átlépni ezen a dolgon, ezért csak azokat a dolgokat veszem figyelembe, amiket te változtattál meg (remélem ez nem gond). 
A chat túlságosan kiugrik a modulsávból, javasolnám, hogy a háttér legyen áttetsző vagy egységes színű. A modulsávban túl sok és túl sokféle képet helyeztél el, ami nekem picit szúrja a szemem és a design színeihez sem igazán illik. Javasolnám, hogy a versenyplakátoknak nyiss egy külön lapot a menüben és ott helyezd el őket. A könyvborítót én feljebb helyezném, mondjuk a fülszöveghez, hiszen a kettő szorosan összefügg. 

3. Trailer: Szép, rendezett, figyelemfelkeltő és tartalmas. Egyetlen problémának a dal választást tekintem. Persze, szép és jó dal, de úgy gondolom, hogy a történethez egy lassabb, misztikusabb dallam illene. 

4. Prológus: Nem találtam, de javasolnám, hogy írj egyet. 

5. Történet:
1. fejezet: In medias res kezdet, avagy a dolgok közepébe vágva. Bocsáss meg, hogy ezt mondom, de utálom, amikor valaki belecsap a lecsóba. Lehetséges, hogy én vagyok a maradi és csak én keverem a valóságot a blogger világgal, de nekem mindig azt mondták a magyar tanáraim, hogy egy jó történet mindig azzal kezdődik, hogy elhelyezzük térben és időben, valamint bemutatjuk a kulcsfontosságú szereplőket. Végig olvasva az első bekezdést az olvasókban számtalan kérdés merül fel. Milyen évet írunk? Melyik országban járunk? Ki az a Jacklyn? Mi az a kiválasztás?
Nyelvhelyesség: 
Példák: (nem sorolom fel az összes hibát, csupán azokat, amelyek gyakrabban előfordulnak)
1. "Volt egy érzése" - Volt egy olyan érzése
2.  "de mégis," - de vagy mégis, a kettőt felesleges (és az új nyelvtani szabályok szerint helytelen) együtt használni. 
3. "meg a lelkének apró gyengeségét" - meg lelkének apró gyengeségét
4. "valójában? -kérdezte" - valójában? - Kérdezte (ha egy mondat kérdőjellel, felkiáltójellel vagy ponttal végződik, akkor a gondolatjel után nagybetű következik)
Továbbá szeretnék rámutatni arra, hogy bizonyos időközönként ugrálsz az igeidők között. Fogalmam sincs, hogy jelenidőben vagy múltidőben írod a történetet, de kérlek, egyszerre csak egy igeidőt használj! 

2. fejezet: 
Nyelvhelyesség: 
1. "Most hogy" - Most, hogy
2. "Végül, hogy magában kibosszankodta magát, angyali mosolyt varázsolt az arcára és megigazította hófehér ruháját és belépett a nappaliba." - Most, hogy kibosszankodta magát, angyali mosolyt varázsolt az arcára, és hófehér ruháját megigazítva, belépett a nappaliba. 
Az 'és' szócska elé vesszőt kell tenni, ha két logikailag/tartalmilag önálló mondatot köt össze, továbbá kicsit sok a mondatban az ismétlés is. 
3. "szó? - ezzel" - szó? - Ezzel
4. "de közben a szeme sarkából végig Jacklynt figyelte." - Közben a szeme sarkából végig Jacklynt figyelte/ de a szeme sarkából végig Jacklynt figyelte. 
Nincs szükség mindkét kötőszóra. 
Összességében a történet érdekesnek, izgalmasnak ígérkezik, de ezek az apró hibák, elgépelések rontják az összképet. Ha elfogadsz egy jó tanácsot, javasolnék egy bétát. 

Szereplők: 
Jacklyn: Szimpatikus személyiség, akinek a bátorsága és az elhatározása megingathatatlan. Ugyanakkor az ellentétesség, amely az érzelmi labilitása és a tervei között húzódik, néha érthetetlenné és szerethetetlenné teszi őt. Javasolnám, hogy csak az egyik dologra koncentrálj. Vagy bátor vagy érzelmileg labilis legyen. A kettő együtt nem igazán alkot egy egészet. 
Sajnos a további szereplőkkel még nem ismerkedhettünk meg, ezért róluk nem is alkotnék (egyenlőre) véleményt. 

További sok sikert a bloghoz!

2 megjegyzés: