Kritika #162

Sziasztok!
Újra én igen! Ismét kritikát hoztam és már alig néhány ember van  csak a listámon igen! Remélem az irónia érezhető volt. Na a lényeg, hogy igyekszem hozni a kritikákat, de a hétvégén biztos nem tudok hozni, hiszen, ahogy már említettem versenyem lesz! Drukkoljatok szombaton tizenegytől! 
Az íróhoz szólnék: Egyetlen szavammal sem megbántani akartalak csak is segíteni, ez tartasd fejben miközben olvasod. Kissé, khm... Kemény lett. 
Jó olvasást! 
Bells Booth

http://gondolatok2016.blogspot.hu/

Cím: 
Érdekesnek találom az általad választott címet, még is azt kell mondanom, hogy nem illik a blogodhoz. Ugyebár egy novellás blogról van szó és nem tudom, hogy miről szólnak a novellák, hiszen még nem olvastam bele, de ha angyalok is állnak a központban én semmiképp sem adtam volna neki ezt a címet. Sokkal találóbb lett volna, például a Gondolatok szárnyán nem gondolod? Persze nem tagadom az sem rossz cím, de nem az igazi. Mindenképpen pozitívumnak számít nálam, hogy a cím nem angolul van, hanem magyarul. Meg is magyarázom, miért gondolom ezt. Mivel magyarul írsz nem logikus a magyar cím? Szerintem de. 
Összességében: Nem rossz cím, de én mást jobban el tudnék képzelni. 
5/3,5 
Trailer: 
Végig néztem az oldalt és nem találtam sehol. Nem mondom egy novellás blogra furcsa lenne trailert készíteni, na, de nem lehetetlen. Nehéz lenne kitalálni a szöveget hozzá és a megfelelő giffeket megtalálni, de kihívás nélkül mit ér az élet? Ezen felöl a trailer mellett szól még, hogy sokan azt nézik meg először a blogodon és utána olvassák el a fülszöveget/ köszöntöt. Szóval én azt mondom, hogy megéri rendelni, vagy épp saját kezűleg elkészíteni.
Összességébe: Ami nincs, azt nehéz értékelni.
-/- 

Kinézet

Fejléc: 
Be kell, hogy valljam ezzel a fejléccel kapcsolatban nagyon vegyes érzéseim vannak. Ki is fejtem részletesen miért. 
A háttérben nagyon szép képek vannak összeválogatva, viszont az roppant zavaró, hogy szinte csak épületekből áll az egész. Nyugodtan lehetett volna mást is választani, például virágos képet, vagy valami könyveset, hiszen ezek mind jól kifejezik, hogy egy novellás blogról van szó. Az egyhangúsága egy dolog, de túl van zsúfolva képekkel. Szerintem bármilyen oldalt megnyitsz, látszik, hogy egy fejléc nincs ennyire túlzsúfolva, mint a tiéd. Bár azt sem tagadom, hogy a képek nagyon szépen össze vannak mosva. 
A fejlécen lévő anime karakter szépen ki van vágva és a méretei is jók. Viszont mintha teljesen külön lenne a fejléc háttere és a karakter, ez pedig összemosási probléma. Elhelyezését nézve is jó helyen van a fejlécen. 
A cím szerintem nagyon lent van, lehetett volna feljebb is tenni, úgy sokkal jobban mutatna. Ezen felül az „angels never die” sokkalta figyelem felkeltőbb, mint maga a cím. Miért van ez? És szerinted így jó? Ki kell, hogy ábrándítsalak nem! Nincs bajom azzal, ha egy rövid idézet van ráírva a fejlécre, de kérlek, nehogy már az idézet nagyobb betűvel legyen ráírva, mint maga a cím! Ezen felül a cím betűtípusa és színe sem tetszik. Betűtípusok terén nem vagyok otthon, de biztos van ennél szebb is, és kék színe a címnek nagyon nem mutat itt jól. Ha fehér lenne, sokkalta jobb lenne! Végül, ami teljesen kiverte a biztosítékot, hogy a készítő neve is a fejlécen van. Tudom nem a te hibád, és azt is tudom, hogy vannak olyan bloggerek, akik nemes egyszerűséggel lopnak, de én nagyon nem szeretem, ha rá van írva egy fejlécre a készítő neve. Minden normális rendelő megtiszteli annyival a szerkesztőt, hogy az információkhoz odaírja a nevét és fel van tüntetve a neve! De, ha mindenképpen a szerkesztő rajta akarja hagyni a nevét, akkor legalább ne ló betűkkel legyen ráírva, mert nagyon rontja az összhatást! 
Amit pedig nem tudok így pontokba szedni azok a következők. 
A fejlécen nagyon sok az effekt. Elismerem, effekt nélkül nem lennének igazán szépek a fejlécek, de kilószámra nem kell rápakolni! A másik dolog, hogy annyi szín van ezen a fejlécen, hogy az valami hihetetlen és nem mutat jól! Ha a készítő kiválaszt neki egy színt, a mellé sokkal könnyebb design is csinálni, mint kis millió színhez. Végül pedig a fejléc méretei. A bloghoz képest nagyon nagy. Nem tudom, hogy te kérted e, hogy ilyen nagy legyen, vagy ő csinálta ilyenre, de semmiképp sem előnyös, vagy szép így. 
Összességében: A háttér túlzsúfolt, a karakter, mintha egy különálló dolog lenne a fejlécen. A cím kisebb, mint az idézet, sőt! Azt hisszük, hogy az idézet a cím. Ezen felül túl nagy, túl sok rajta az effekt és túl színes. 
5/1
Design: 
Igen nehéz ilyen szivárványszínekbe öltöztet fejléchez jó design csinálni, hiszen ha kiragadsz a sok szín közül egyet valamelyiktől úgy is el fog ütni. Ezért ez egy lehetetlen vállalkozás, tehát ez nem a te hibád, hiszen a fejléc kissé furcsa. 
Te kiragadtad a fejlécből a kéket, ami e lehető legjobb döntés volt. Viszont a szürke sablon hozzá, már kevésbé. Halvány kék árnyalattal én jobban el tudnám képzelni, jobban is mutatna, mint most, de persze ez sem rossz, hiszen rosszabb is lehetne. Látszik, hogy nem Deviantartos sablont használtál, aminek kifejezetten örülök. Jó már a sok olyan közt egy Blogger sablonút is látni. 
A bejegyzés méretével és betűtípusával nincsen bajom, de bejegyzés címének betűtípusával és a modulokéval annál inkább. A helyedben mindenképpen keresnék más betűtípust, hiszen ez kissé érdekes és néhány betűt másnak lehet olvasni, mint aminek szántad. 
Összességében: A blog háttere jó, a sablon színén változtatnék, akár csak a bejegyzések és a modulok címének betűtípusán. 
5/3
Modulok: 
Gyorsan végig futtattam a szemem a modulsávon és az láttam, hogy majdnem minden szükséges modulod meg van, kivétel egyet: a köszöntőt. Oké ez nem egy tiszta történetes blog, ezért fülszöveget nem is várok el, na, de szerintem egy köszöntőt igazán kitehettél volna, hogy azért még is fogadd valamivel az olvasóidat, mindezt persze egy igényes szövegdobozba téve. A sorrenddel is vannak problémáim, de azt majd lejjebb. Szeretném megemlíteni, hogy az információknak kereshettél volna egy szövegdobozt, akár csak a menünek egy kódot, hogy jobban mutasson. Ha esetleg nem tudsz ilyen oldalt, nézz körül nálunk a Segítségek és kódok menüpontban, vagy ha itt nem találsz kedvedre valót, akkor tudom ajánlani még a Lana Designt és a Kawaii Blogdesignt is.
Mint láttam a menüdben van Novellák c. pont, akkor felesleges az archívum. Javaslom, hogy töröld, hiszen kettő szükségtelen, mikor egy is el tudja ugyan azt a feladatot látni.
Aztán szeretném még megemlíteni, hogy örülök, hogy kint van a profilod, hiszen sok bloggerina nem hajlandó kirakni, ami az én szememben egyenlő azzal, hogy nem vállalja fel a saját művét, ami azért szerintem eléggé szánalmas. Te ne ess ebbe a hibába!
A sorrend, ahogy én jónak tartok egy modulsávot:
  • Köszöntő 
  • Menü 
  • Információk 
  • Chat 
  •  Rendszeres olvasók 
  •  Látogatók száma 
  •  Profil 
  • Csere 
Persze ez nincs kőbe vésve és lehet persze bővíteni. Például a Blogolj.eu poszterének a helyével teljesen egyet értek, elhelyezés szempontjából! 
Összességében: Össze vissza vannak a moduljaid, hiányzik a köszöntő modul és a chat és az információknak el tudnék képzelni egy szép kódot. 
5/3 
Történet
spoiler veszély
Elöljárójában le szeretném neked itt szögezni, hogy mivel a blogod nem történetes blog, ezért sem fülszöveget sem pedig történet alapötletet nem tudok nézni, sőt! Prológust, első és utolsó részt sem. Ezért úgy döntöttem, hogy mivel eddig négy novellád van fent az oldalon, azokról írók véleményt, mindet megnézve egyesével.
Beleőrülve a tudatlanságba: 
Hát akkor először is a hosszáról szeretnék neked beszélni. Én egy novellánál nagyon kevésnek érzem az egy oldalt, amit te összehoztál. Legalább a három négy oldalt jó lenne elérnie. Úgy tudod elérni, hogy hosszabb legyen egy novellád, hogy minél több leírást használsz benne.
Igazából be kell, valljam nem igazán értettem, hogy ezt a novelládat mi ihlette, vagy mi lett volna a mondani valója. Talán a nagy és igaz szerelem? Mert akárhogy nézem, ez számomra cseppet sem szimbolizál ilyet. Először is annyi valótlanság van benne, hogy az valami elképesztő. Az egyik fiú elrabolta a főszereplőnk szerelmét, aki megtört és ezért bele ment abba, hogy megölje a legjobb barátnőjét és még harminc embert? Már ne is haragudj, de én rohantam volna, a rendőrségre nem pedig elkezdek öldösni embereket, mert valaki azt mondja nekem!
Nem tudom, hogy te miképp akartad leírni, vagy mit akartál ezzel leírni, de nekem nem jött át. Ha nagy szerelmet szeretted volna ábrázolni, én kerestem volna neki valami más alaptörténetet, ami köré az egészet építhetem. Valami kevésbé hihetetlen és, ha mindenképpen megakartad ölni az egyik főszereplőt, azt ott is megölhetted volna.
De ha mindenképpen ragaszkodsz ehhez, akkor javaslom, hogy dolgozd át és vigyél bele több leírást, érzelmet és a szereplőid kevésbé legyenek gépiesek.
Összességében: Ezt egy vázlatnak nevezném, amit ki kell még dolgozni.
5/1 
Hópelyhek: 
Most is kezdeném a hosszával. Nem hittem, hogy lehet, az előzőnél rövid novellát össze lehet hozni, de te bebizonyítottad, hogy lehetséges. A fentebb leírtakat itt már nem akarom leírni, de azt igen, hogy RÖVID!
Kettőből kettő fantázia történet. Beismerem én vevő vagyok az ilyen fantázia történetekre, de annyira monoton volt és száraz, hogy az hihetetlen. Ledaráltad a cselekményt és semmi körítést nem adtál mellé. Egyszerűen semmi nem jön át abból, amit átszerettél volna adni, ezért meg sem lehet érteni, amit írsz. Magyarázatokat nem adsz normálisan a dolgokhoz, ezért unalmas olvasni őket. Én nem szeretek ilyet írni egy blogról, de ez így van, és nem megbántani akarlak. Ezen leginkább úgy tudsz javítani, hogy leírásokat teszel bele és ezt nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hiszen azok teszik érdekessé a történeteket.
Összességében: Ezt is egy vázlatnak nevezném, ami még erősen kidolgozásra vár, mind a hosszát tekintve, mind a tartalmát.
5/0 
Túlzott hűség: 
Itt már fejlődés volt felfedezhető a hossz tekintetében, hiszen már elértük a két oldalt! Jó úton haladsz!
Bátran kijelenthetem, hogy ez fogalmazásilag sokkal jobb volt, mint az előző kettő, de az alaptörténete ennek is harmat gyenge volt. Először is nem tartom valószínűnek, hogy egy szerencsétlen gyereket bezárjanak, és nem nézik meg a szüleik őt. Azért még is van bennük egyfajta ösztön, ami arra ösztönzi őket, hogy óvják, szeressék és vigyázzák gyereküket. Tehát ezt se értettem meg, hogy mi ihlette és, hogy mit akartál ezzel leírni. Említettem, hogy fogalmazás terén jobb volt, de még mindig kifejezetten száraz szöveg, mert nincs benne párbeszéd. Leírod ugyan, hogy mit beszélt és kivel, de párbeszéd formájában sokkalta jobban át tudod adni mindazt. Szóval javaslom erősen a párbeszéd használatát.
Összességében: Ez már sokkal jobb volt, mint az előző kettő, viszont sok értelme ennek sem volt, hiszen semmi mondani valót nem tartalmazott, vagy semmi izgalmas történetet.
5/2 
Emlékdoboz:
Igen a hosszúság terén jelentős fejlődés ment végbe, hiszen elérted azt a bizonyos három oldalt! Pezsgőbontás, arany érem!
A tartalma is javult, de számomra ez sem az a kategória, amiért, hű de rajongók, mert olyan király lett. Inkább az, amikor azt mondom, hogy olvastam már ennél rosszabbat. Nagyon erőltetettnek, érzem ezt a történetet is, akárcsak a leírásokat és a párbeszédeket. Túl gépiesen akarsz mindent érzéseim szerint és ez riasztó egy olvasó számára. De szerintem ez azért van, mert még nem tapasztaltad ki, milyen stílus, műfaj az, amit te igazán jól tudsz megírni.
Összességében: Ez a novella is kidolgozásra vár.
5/1 
Helyesírás/Fogalmazás: 
Kezdeném a helyesírással. Több elírást és vesszőhibát is észrevettem, amit egy béta segítségével, vagy a Wordöt megnyitva könnyen ki tudsz szúrni és ki tudod javítani. Ezen felül szeretném megemlíteni, hogy a páros szerveket egyes számban írjuk.
szemeim – szemem
karjaim – karom
Folytatnám a fogalmazással. Észrevettem, hogy ugrálsz múlt és jelen idő között. Döntsd el, hogy melyik időt választod, és abban írj, mert a kettő párhuzamosan nem működik. Aztán nagyon hiányoltam az érzelem, táj, karakter leírásokat. Nem kell rohanni a fő cselekménnyel, hiszen van idő rá, hogy kidolgozd, nem hajt a tatár. Azt tudom javasolni, hogy olvass sokat és figyeld meg az írók, hogyan építik fel a történeteiket és nem utolsó sorban fejlődik vele a szókincsed is!
Összességében: Vannak helyesírási hibáid, amire figyelj. A fogalmazásnál pedig használj több leírást!
5/1 

max: 45/15,5 

További jó blogolást! 

2 megjegyzés:

  1. Szia. Nagyon köszönöm a részletes kritikát. Amint tudom átnézem a novelláimat és a leírtak szerint megpróbálom orvosolni a hibáimat. :D Design terén egyáltalán nem vagyok otthon, de ami tőlem telik megteszek. :3 A fejlécet amúgy nem rendeltem, hanem egy elvihető fejléc volt én pedig kaptam az alkalmon. Rengeteget segítettél, remélem tudok majd javulni.

    VálaszTörlés
  2. Drága!
    Igyekeztem minél építőbb jellegűre írni a kritikát és örülök, hogy te annak érezted!
    Remélem tudtam segíteni!
    Ölel
    Bells B.

    VálaszTörlés