Kritika #169

Sziasztok!
Sokat gondolkodtam azon, hogy egy kritikacsokorba hozzam a rendeléseim, vagy egyesével, de végül arra jutottam, hogy egyesével, hiszen minden rendelőnek kijár egy saját bejegyzés. Azon is gondolkodtam, hogy mikor hozzam, de végül úgy döntöttem, hogy ma kirakom és nem várok vele egy hetet. 
Az íróhoz szólnék: Nem megbántani akartalak, csak segíteni, bár néhol lehet ez nem látszik, de igyekeztem minden olyan megjegyzést kitörölni, ami sértő lehet. Remélem tudtam segíteni! 
Jó olvasást!
Csók, puszi
Bells Booth

http://ifoundyouever.blogspot.hu/


Cím:
A címed alapján ki lehet találni, hogy a történeted szerelmes lesz és valószínű a főszereplők meg fogják kapni egymást. A címnek rejtélyesnek kell lennie és némi információt elárulni. Mondhatnám, hogy ez az egyik legnehezebb dolog, amit ki kell találni a blogra. Nem rossz a címed, viszont ha ennyit látnék, egy hirdetésben nem nyitnám meg a blogot. Nem értem, hogy miért kell angolul is odaírni, mikor magyarul írsz. Sokkal jobban mutatna, ha annyi lenne odaírva, hogy Megtaláltalak, mint angolul és magyarul is. 
Összességében: Angolul nem kellett volna odaírni. Egyébként nem rossz, de még sem a legtalálóbb a blogodra. 
5/3  
Trailer:
Végignéztem az oldaladat, de nem nem láttam sehol sem ilyen videót. Ez nem kötelező, de nagyon nagyon jó reklám fogás, hiszen van, aki először ezt nézi meg és utána olvassa el a fülszöveget. Persze ez csak egy lehetőség, de nagyon sokat dobna a blogodon. Ha megtalálod a legjobb trailer készítőket, akkor tényleg sokkal igényesebbé teheti a blogodat.
Összességében: Ami nincs, arról nem lehet beszélni.
 -/- 

Kinézet

Fejléc:
Hát a fejléc háttere zsúfolt. Túl sok képet tettél rá, ráadásul néhol nincs is jól összemosva, mert látszik az egyik kép sarka. Aztán halványnak is halvány, egy háttérben sokkal erősebb képek szoktak elhelyezést kapni. Igazából ennek javítására azt tudnám neked javasolni, hogy kezd elölről az egész fejlécet. A háttérbe próbálj olyan képeket összeválogatni, ami utal a történetre, de ne annyit, hogy egymás hegyén - hátán, csak kép legyen. A fejléc háttere akkor jó, ha nagyjából ki lehet találni, hogy milyen történetről van szó. Persze azt is tudom ajánlani neked, hogy rendelj akár tőlünk, akár más design blogtól és biztosíthatlak, hogy nagyon szép munkát fogsz kapni! 
Mikor megláttam a férfi karaktert a fejlécen ledöbbentem, hiszen egy lány karakter nincs mellette. Ebből arra tudok következtetni, hogy a fiú szemszögéből lesz írva a történet, ami elég merész vállalkozás, de erről majd később. Elhelyezés szempontjából szerintem nagyon is jó, és a méreteivel sincsenek problémák. A kivágást nézve nem látok hibát, viszont az elmosás még sem jó. Olyan, mintha a fejléc háttere és a karakter két külön dolog lenne, pedig annak a fejlécen egy kerek egészet kell alkotnia. Azt tudnám ennek ügyében javasolni, hogy próbáld a széleit jobban elmosni, hátha ez segít, de mivel magam sem vagyok nagy designer ezért nem tudom rá a választ, de hangsúlyozom, hogy ez TALÁN segíthet. 
A cím elhelyezése jó, hiszen rögtön rátéved a tekintetünk. A színe is jó, hiszen jól látható a háttéren, viszont a betűtípusa nem volt a legjobb választás. Sürgősen változtasd meg a betűtípust! 
Még szeretném megjegyezni, hogy mikor beállítod a fejlécet, akkor ott azt kell bejelölni, hogy: cím és leírás helyet. Neked most nem ez van beállítva, ezért nagyon rontja az összhatást. Javaslom, hogy állítsd át! 
Összességében: A legegyszerűbb és legkézenfekvőbb megoldás az, hogy készíts másik fejlécet, vagy rendelj egyet, hiszen a háttér zsúfolt, a karakter nem olvad a háttérbe, a cím betűtípusán pedig ajánlom, hogy változtass! 
5/0 
Design: 
Én a designhoz és a kódoláshoz nagyon nem értek, de szerintem, amit a blogodra felhasználtál az nem Deaviantartos sablon, maximum néhány kód van benne, ami természetesen nem baj, sőt! Inkább egyedivé teszi a blogod, hiszen már nagyon sok Deviantartos sablonú blog van, és ezek kezdenek már unalmassá válni.
Be kell, valljam, hogy csupa feketével elég nehéz designt csinálni olyanra, hogy szép is legyen. A csíkos háttér nem volt rossz ötlet, hiszen feldobja a blogot, viszont sokkal jobb lenne, ha két színből oldottad volna meg. Oké, én azt aláírom, hogy a betűszíne fehér és ez adja a másik színt, de nem. Olyan színnel egyszerűbb megoldani a designt, aminek vannak árnyalatai. Ezen kívül a betűméret jó és a szín is. Még azt szeretném itt megemlíteni, hogy a bejegyzéseket tedd sorkizártra, mivel úgy sokkal olvashatóbb kinézetű.
 Összességében: Javaslom, hogy rendelj egy új designt, hiszen nagyon sokat dobhat a blogodon, de a színei ne fekete és fehér legyen.
5/2
Modulok: 
Két mély levegő Bells, kulturáltan kell kifejezned magad! 
Hát, be kell, valljam, ahogy végigpörgettem a modulsávod konkrétan azt láttam, hogy nincsenek meg a szükséges modulok. 
A modulsáv legtetején mindig a fülszövegnek kell állnia, de neked ilyen nincs. Mivel ez a kötelező modulok közzé tartozik ezért javaslom, hogy csinálj egyet és tedd a modulsáv legtetejére, hiszen ott van a helye.
Aztán van két menüd, amiből az egyik totál felesleges! Tehát, ki a rákot érdekel Shawn főbb dalai? Beírja a Youtube-ba és megtalálja a dalait, szóval javaslom, hogy azt onnan nagyon gyorsan töröld, mert sok értelme nincs! A másik menüben van a főoldal és a szereplők elnevezésű menüpontod. Ugye most viccelsz velem? Általában archívum, helyet fejezetek menüpont van, ráadásul oda feltüntetheted a kritikáidat, a versenyeken elért eredményeket, versenyplakátokat etc. Tehát szerintem sürgősen bővítsd a menüpontjaid számát! 
Ezen kívül Shawn Mendes kép totál értelmetlen. A fejlécen ott a képe, a szereplők között is, itt már totál felesleges. Ráadásul az online barát elnevezésű akármi meg pláne felesleges. Töröld ezeket! 
Az információk nagyon lent van, sokkal fontosabb modul, mint ahol van. 
És hol a francban van a chat? Egy modulsávban kötelező mára már a chat használata! 
Kerestem a profilodat, de azt sem láttam. Ez felém azt sugallja, hogy nem mered felvállalni azt, hogy amit te itt közzéteszel nem a te munkád. Még ha nem a saját neved adod hozzá, hanem egy írói állnevet még az is jobb, mint ez. Sürgősen tedd ki a profilt! 
Ahogy szerintem ki kellene néznie a modulsávodnak: 
  • Fülszöveg 
  • Menü (Főoldal, Szereplők, Fejezetek, Kritikák, Versenyek) 
  • Információk 
  • Chat 
  • Rendszeres olvasók 
  • Profil 
  • Cserék 
Összességében: Fogadd meg a fent leírtakat, mert ez a modulsáv már ne is haragudj, de egy tragédia!
5/0

Történet
spoiler veszély
  
Fülszöveg: 
Mint már feljebb is említettem neked ilyen nincs a blogodon, ami hatalmas hiba! A fülszöveg az, amivel felhívhatod az olvasók érdeklődését, hiszen ebbe elhintesz néhány információt a történetről, ami mellé köretet is adsz és remekül meg is fogalmazod. Az ilyen fülszöveget nagyon szeretik az olvasók, de az olyat nem, ami nincs is! Nem tudom, hogy nézelődsz-e más blogokon, de szerintem minden blogon van fülszöveg, hiszen mondhatni KÖTELEZŐ! 
Összességében: Ami nincs, azt nem lehet értékelni, viszont javaslom, hogy sürgősen írj egyet, mert az, hogy nincs mutatja azt, hogy milyen minőségű lehet a blog. 
-/- 
A történet alapötlete:
Addig nem is lenne vele baj, hogy Shawn Mendes fanfiction írsz. Aztán jött a lefelé csúszás a hegyen azzal, hogy behoztad azt, hogy a csaj modell lesz és Shawn menedzsere által, de még előtte, hogy a srác elvitte őt az öccséért. Szóval az ötlet nem lenne esélytelen, de a kivitelezés nem sikerült eddig túlságosan jól.
Összességében: Nem rossz az ALAPÖTLET, ez a közepes arra megy, nem pedig a kivitelezésre.
5/3   
Prológus:
Hát először is elemezzük a hosszát. Öhm, komolyan gondoltad, hogy ennyi az egész? Ez nekem egy fejezetből kiragadott párbeszédre hasonlít, mert prológushoz sok köze nincs! Nem mondom, hogy kétezer szóból kell állnia a prológusnak, na, de azért a száznégy szó NAGYON kevés. Ennek is, hogy ilyen rövid, meg van az oka. 
A száznégy szó 90%-a párbeszéd, ezzel nem is lenne gond. Viszont semmi leírás nincs, semmi a helyről, ahol vannak, arról, hogy miért vannak ott, vagy arról se ők hogy néznek ki és ezt a jelenetet így elég nehéz elképzelni. használj leírásokat! Nagyon sokat dobnak egy-egy részen és a hosszúságot is növelik. Nagyon jó leírást lehet készíteni helyekről, érzésekről, szereplőkről és tájakról, de annak is meg lehet találni a legjobb módját, hogyan vidd bele a történetbe. 
Értsd: 

Ültem egy árnyékos fa alatt, szemem a távoli pusztaságba révedt. Kerestem a sárkányrepülőt a tiszta kék égen, de nem láttam és nem is hallottam. 

Remélem, látod, hogy mire céloztam ezzel. 
Ezen kívül ebben a párbeszédek, cseppet sem hasonlítanak két kisgyerek beszélgetésére. A kisgyerekek nem használnak olyat még, hogy lepecsételem az ígéretem, vagy, hogy tuti nem engedné. Ezeket leszámítva pedig nagyon sok benne a szóismétlés. Nyugodtan használhattál volna szinonimát a kislányra és a kisfiúra, vagy éppenséggel a nevüket is beleírhattad volna, mert engem a sok ismétlés idegesített! 
Összességében: Írj egy totál új prológust annak szellemében, hogy: tegyél bele leírásokat, használj szinonimát és gondold bele magad egy kisgyerek testébe és úgy próbáld megírni. Gondolkodj az ő fejével! 
5/0 
Első fejezet:
Akkor itt is nézzük először a hosszát. Először is le szeretném írni, hogy szerintem egy ideális résznek milyen hosszúnak kell lennie. 1500 és 2000 szó között kell mozognia vagy lehet annál több is, de kevesebb semmiképpen sem! Ha oldalakban nézzük, akkor legalább érje el a négyet. Persze ez nincs kőbe vésve, de én ehhez viszonyítok. Na, a tiéd ehhez mérve, akárhogy is nézem, RÖVID! Ahogy már feljebb említettem ezt leírásokkal tudod javítani.
Aztán úgy magáról a tartalomról. Nem derül ki az elején, hogy kiről van szó, amit nem árt tudni az olvasónak. Ezt úgy tudod tudatni, hogy a bevezető kis szöveg után középre szépen odaírod, hogy kinek a szemszöge.
Értsd:

Sziasztok! Holnap megyek kirándulni, de még hozni akartam előtte a részt. Remélem tetszeni fog. Jó olvasást!
Kovács Pista (vagy éppen ahogy hívják a karaktert és ebből már lehet tudni, hogy igen róla van szó! ) 

Remélem érthető volt.
Rögtön a fejezet elején én már helytelennek gondolom így:

"Úristen, hova kerültem?!" - Ez volt az első gondolatom amikor beléptem a nagy felhőkarcolóba. Aztán rögtön jött a második: "Hogy a francban jöttem pont ide?!" 
Az átkötő szöveg felesleges, az olvasók nem idióták megértik ezt is így:
Úristen hova kerültem? És miért jöttem pont ide? 

De aztán, ami utána következik az csöppet ledöbbentett és nem jó értelemben. Eltévedt? Komolyan? Ott, ahol már évek óta él? Ez elég valószerűtlen.
Úgy találkozik Shawn Mendes-sel, hogy eltéved, és egy felhőkarcolóban futnak össze, ja és természetesen fel sem ismeri! Azt ki ne felejtsem, hogy tök elmésen a csaj állandóan menni akart az öccséért, de sose indult el. És vajon miért? Mert persze, hogy a főszereplőnek kellett elvinnie, biztos még sablonosabb legyen! A kliséket már nem tudod elkerülni, ahogy én sem, vagy más sem, hiszen minden fordulatot felhasználtak már. Viszont az nem mindegy milyen szituációban vannak azok a klisék és az sem, hogy milyenek a karaktereid!
Összességében: Hát fogad meg azokat, amiket fentebb leírtam.
5/0
Utolsó fent lévő rész, alias, ötödik fejezet: 
Sajnálattal látom, hogy a hosszúság terén sajnos nem fejlődtél, megragadtál a 800 szavas fejezeteknél. Fentebb ugyebár már leírtam, hogy milyennek kellene lennie az ideális fejezethosszúságnak. Ha az első fejezeteket nem akarod kibővíteni, javaslom, hogy az elkövetkezendőket bővítsd.
Tartalom szempontjából nézve. Nem is tudom megtalálni rá az ideális szavakat, de annyi biztos, hogy ez sokkal jobb volt tartalmilag, mint az első fejezet, még sem érzem igazán kidolgozott fejezetnek, inkább vázlatnak nevezném. Nagyon jó lenne a rész, ha nem csak párbeszéd lenne benne, hanem leírások is.
Összességében: Látszik a fejlődés, de még mindig van mit csiszolnod.
5/2,5 
Szereplők: 
Lilou Ouklesy: Lehet, hogy csak én látom így, de nincs semmi egyedisége. Egy sablon tömeggyártmány, mindet úgy csinál, ahogy mondják neki, nincs egy önálló gondolata. Ebből, igazából már csak egy irányba mehetsz. Csinálsz egy visszahúzódó karaktert belőle, aki új dolgokat ismer meg és ez által szókimondóvá válik és teljes lényében megváltozik. 
Shawn Mendes: Őszinte leszek, az ő karaktere totál el van lányosítva. Mondjuk az igaz, hogy nagyon nehéz jó férfi karaktert alkotni. Rajta még nem érzem azt, hogy az egyik főszereplő lenne. Minden fejezetben feltűnik, de inkább nevezném mellékszereplőnek. Hogy miért? Talán azért, mert nincs neki sem személyisége. 
Összességében: A karaktereid nem rosszak, de egyedinek sem nevezném őket. 
5/2
Helyesírás/Fogalmazás:
Kezdeném a helyesírással, amivel vannak gondjaid. Az utolsó fejezetből néhányat említenék meg:
baratságosabbbarátságosabb 
napszemcsi - napszemüveg 
hajszárítot - hajszárítót 
Ezen kívül, amit észrevettem az az, hogy nem szereted használni a spacet. Mutatom. 
-imádlak-állta fel, - - Imádlak – álltam fel 
Látom, hogy a vesszőkre is allergiás vagy, bevallom én is. Ezért kértem fel egy jó barátomat, hogy bétázzon és mondja el a véleményét egy-egy részről. Neked is ajánlom, hogy kérd fel az egyik jó barátod, hogy segítsen, vagy ha ezt nem szeretnéd, nézd át a bejegyzést a Wordben. 
Most pedig jön a fogalmazás rész. Feljebb már többször is említettem neked, hogy használj leírásokat, mert az olvasók úgy sokkal jobban el tudják képzelni a szituációkat. Szerintem már azt is írtam, hogy a legjobbak ilyen téren a táj, érzelem, helyleírások. Ezen kívül nálad még hiányolom a választékos szóhasználatot. Túl gyorsan akarod, hogy megtörténjen a cselekmény és nem írod le a részleteket és Scherlock Holmes szavait idézve, azok a legfontosabbak. Olvass sokat, gyakorolj sokat és hidd el sokat fogsz fejlődni a fogalmazás terén. A gyakorlat teszi a mestert! 
Összességében: A helyesírásra figyelj, a fogalmazást pedig gyakorold. 
5/1

50/13,5

További jó blogolást! 

2 megjegyzés:

  1. Szia! Köszönöm a tanácsokat , pont ezekre volt szükségem. A blogot szerintem törölni fogom (Vagy mindent törlöm róla) és belekezdek egy új rendezetebbe, bár nem tudom mennyire jó ötlet ez.

    VálaszTörlés
  2. Frága Hope!
    Először is tényleg nem szerettelek volna megbántani a szavaimmal, de remélem tudtam segíteni.
    Hát nem tudom jó ötlet lenne-e törölni a blogot. Ha ezt akarod írni továbbra is, akkor szerintem ne töröld, hanem rendelj egy új komplett designátalakítást. Aztán írd át a fejezeteket, de ha egy másikat akarsz írni és ezt már nem, akkor szerintem nyugodtan törölheted.
    Remélem tényleg tudtam segíteni! :)
    Ölel
    Bells B.

    VálaszTörlés