Kritika #168

Link: Vérbosszú
1. Fejléc: Egyszerű és nagyszerű. Tetszik, hogy nem a legmodernebb eszközökkel készült (pl.: topaz clean). A képek összemosása szép, a színek illenek egymáshoz, és a főszereplő kivágása is jól sikerült. Ötletesnek találom a cirill betűket, amik feldobják a fejlécet, és utalnak a történet cselekményére is. A cím betűtípusa szép, és az én képzeletem szerint megtöri egy kicsit a fejléc komoly hangulatát. 

2. Design: Végre! Bocsánat ezért a kis közjátékért, de nagyon örülök, hogy valaki osztja a véleményemet a modulsávról. A fülszöveg nem lett eldugva, nem pakoltál ki szivárvány színű plakátokat, a chat nem lóg ki a modulsávból, a szöveg sorkizárt, érthetőek az elnevezések, az emberek könnyen tudnak tájékozódni és megtalálhatóak a figyelmeztetések.
A bejegyzések betűtípusa és betűmérete jó, a szöveg tagolt, könnyen olvasható. Összességében a design összeszedett, szép és ízléses. Remek munkának tartom. 
(ui.: Ha szeretnéd feldobni még jobban a designt, akkor készíts esetleg egy könyvborítót vagy helyezz el egy képet a fülszöveg mellett)

3. Trailer: A videó alapötlete jó. Figyelemfelkeltő, ízléses és tartalmas, de a kivitelezés (bocsánat, hogy ezt mondom) nem a legjobb. Zavaró, hogy a képek mérete és színe eltér egymástól, és, hogy némelyiken felirat található. Javasolnám, hogy készíts egy új videót, de ne giffeket, hanem videókat használj fel alapul. Ha videókból vágsz ki jeleneteket, akkor a méretek megfognak egyezni, plusz a minőségük is jobb lesz. 

4. Prológus: Végre! (ismét csak elnézést kell kérnem, de nem bírtam megállni) Már azzal is a szívembe loptad magad, hogy van prológus, ráadásul nem in medias res kezdetről van szó, hanem egy korrekt bevezetésről. Megismerhetjük a főszereplőnket, és nagyjából a családját is. Tetszik, hogy Dimitrij jellemére külön kitértél, hiszen a személyisége és a viselkedése szempontjából ez fontos. Szintén megnyerő, hogy E/1 személyben íródott a történet, továbbá egy kis pluszt jelent a nosztalgikus hangulat.
A fogalmazás szép, a mondatok jól vannak összerakva, nincsenek helyesírási hibák. Összességében remek képet fest a történetről, és a további olvasásra biztatja az embereket.

5. Történet: 
Nyelvhelyesség:
1. "A rohadt életbe is, nem szabadna itt lennie! – cikázott" - A rohadt életbe is, nem szabadna itt lennie! - Cikázott... Ha egy mondat végén felkiáltójel/kérdőjel/pont van, akkor a gondolatjellel hozzá kapcsolt mondatot nagybetűvel kell kezdeni.
2. Múlt vagy jelen? A történet elsősorban múlt idejű igéket tartalmaz, de vannak olyan helyek, ahol átváltasz jelenidőre. Ezt ki kellene javítani. 
3. "szám hamiskás mosolyba húzódott," - a szám hamiskás mosolyra húzódott... Nos, ez már csak szőrszálhasogatás, de ebben a helyzetben a ban/ben toldalékolás nem megfelelő. 
Összességében: Kevés nyelvtani hiba, ami akadt az is elgépelés vagy figyelmetlenség eredménye. A cselekmény egyszerű, könnyen megérthető, ugyanakkor izgalmas, és mindig rághatjuk a körmünket, hogy milyen csavar következik.  
Be kell vallanom, hogy örültem, hogy megírhatom a kritikát, ugyanis nagyon szeretem a blogot és már régóta figyelemmel követem. A cselekmény minden egyes pillanatára emlékszem, de azért újra olvastam, hátha tudok érdemi megállapítást tenni... De egy kritika lényege az lenne, hogy építő véleményt nyilvánítsak. Nos, a nyáladzáson kívül már nem tudnék mit mondani, ezért áttérnék a kedvenc részemre, a szereplőkre. 

6. Szereplők:  
- Katerina: Magabiztos, megingathatatlan, kissé megszállott személyiség, enyhe, érzelmi naivitással. Első látásra (olvasásra) tucatkarakternek tűnik, de amikor alkut köt Crusaderrel, akkor már érezni lehet, hogy van benne potenciál. 
- Dimitrij: Elsősorban a gondolkodás módja érdekes. Nemtörődömnek látszik, de valójában ő az első, aki a családjára gondol, és képes elmenni a végsőkig az igazáért. Személyisége sokban hasonlít Katerináére, a legtöbb konfliktusuk abból fakad, hogy képtelenek kifejezni a gondolataikat. 
- Alex: Elsőre egy semleges karakternek képzeltem el, aki csak azért került a képbe, hogy legyen valaki, aki Rina és Gyimka közé áll, de valójában van egy olyan érzésem, hogy Alex a jövőben rendesen hatni fog a főszereplők viselkedésére. 
- Crusader: Tetszik a szarkazmusa, hihetetlen, hogy mennyire egy húron pendül Rinával. 
Tetszik, hogy a mellék szereplők háttértörténete is ki lett dolgozva, ez által sokkal közelebb kerültek az olvasókhoz.    


További sok sikert!

1 megjegyzés:

  1. Szia!
    Először is köszönöm, hogy szakítottál időt a történetre. Örülök, hogy a fejléc és a design elnyerte a tetszésedet, ez az első - és egyelőre egyetlen - designom, amivel teljesen elégedett vagyok. A traileremet annyiból megvédeném, hogy nem gifekből, hanem videókból lett összevágva (ezért érhető el belőle HD verzió is), és ennek ellenére sem egyformák a méretei, a movie makerben pedig még nem találtam olyan funkciót ahol egyforma méretre tudnám venni őket, más videószerkesztőhöz pedig nem értek :/
    Az igeidő váltásokra odafigyelek majd, viszont a párbeszéd helyesírásánál, mivel a cikázott keresztül hozzáfűzött kommentár, ezért a felkiáltójel ellenére is kisbetűvel kell írni, ahogy a történetben is szerepel. Egy ideje beleástam magamat a párbeszédek helyesírásába, és köszönhetően a Merengőnek kiokosodtam - http://fanfic.hu/merengo/viewstory.php?sid=81823&i=1
    A karaktereket pont olyannak szántam, amilyennek leírtad őket, szóval elképesztően örülök, hogy sikerült hitelesen átadnom őket. :3 Nagyon örülök, hogy tetszik a történet, hogy olvasója vagy, és remélem a továbbiakban is figyelemmel követed majd a történetet :)
    Köszönöm még egyszer a kritikát, ölel:
    Dora

    VálaszTörlés