Bemutatkozás+ Kritika #92

Kedves olvasók!
Nos, én lennék az egyik győztes a kritikaíró kategóriában. Bolond kislány üzemmódba váltottam, mikor megtudtam, hogy felvételt nyertem. Rég óta követem nyomon a blogot, szeretem is a munkáikat. Most, hogy a szerkesztőség tagja lehettem... nincsenek szavak. 
Rólam annyit kell tudni, hogy körülbelül egy éve csatlakoztam a bloggerek világába. Ez az egy év alatt két történet látott napvilágot, pár készülőben van. Mindig is szerettem volna kritikaíró lenni, mert szeretném megosztani a véleményemet másokkal, és - remélhetőleg - hasznos tanácsokkal ellátni az írót. Persze, segíteni a kezdő bloggereknek. Én is voltam kezdő, tudom mit élnek át. Mintha első osztályosok lennék, félnek mit gondolnak a nagyok, ezért szeretne a legjobb lenni. Legalábbis én így éreztem, mikor megnyitottam az első blogomat. 
Tőlem nemcsak kritikát kérhettek, készítek trailer-t, ha kell aláfestő zenét. Továbbá - ha kértek -, hozok hátteret, karaktereket, fiú- és lányneveket, gif-eket, film-, illetve könyvajánlót. Vagy bármi, amit szeretnétek.
Íme, az első kritikám:
http://thelifeisnoteasywithaband.blogspot.hu/
Író: Kriszti

Kinézet: Borzalmas. Kezdeném a fejléccel. Túl nagy, a szereplők csúnyán vannak kivágva, és rosszul vannak elrendezve és halványítva. A bal oldali kép Louis-ról teljesen felesleges, ahogy Harry-ről is jobb oldalt, ráadásul olyan, mintha félbe lenne vágva. Harry, Selena és Louis képe túl kicsik a két fiúhoz képest a háttérben. Ha a blog címe magyar, akkor a fejlécen miért angolul van? A címet először meg sem találtam, jobb lenne, ha középen lenne. Felesleges a bal oldalon lévő felirat, más betűtípust és színt választottam volna a címnek. 
Helyedben simple sablont választottam volna. A háttért cseréld le, mert rémes, egyáltalán nem passzol a fejléchez. Az alján lévő diavetítést eltávolítanám. Az oldalmodult szélesebbre állítanám, eltávolítanám a "translate", "népszerű bejegyzések", "videók" és "bejelentkezés" modult. Bloglovin-os képet is eltávolítanám. "Következő fejezet..." kiírás felesleges. Bloglovin után a rendszeres olvasókat, majd az összes oldalmegjelenítést, végül a blogarchívumot raknám.
A linkek és oldalak színét azonos színűre állítanám, szereplők képét egyméretűre állítanám. A színek nem harmonizálnak egymással, döntsd el milyen színt szeretnél. Egy chat-et is beraknék.
Ha nem értesz a fejléc készítéshez, javaslom, hogy keress fel egy profi szerkesztőt vagy kérj teljes design átalakítást.
 Történet: Nem szeretnélek megbántani, de ez egy tipikus sablon történet. A lány kap a szüleitől születésnapjára egy 1D koncertjegyet. Elviszi az egyik barátnőjét, beleszeret az egyik fiú vagy fordítva, aztán kialakul egy szerelmi háromszög...bla bla bla... 
A szöveg háttérszíne legyen átlátszó, állítsd sorkizártra, a szöveg színe legyen fehér vagy szürke. Legyen nagyobb a bejegyzés címe, a részek hosszabbak lehetnének. A képeket rakd bal vagy jobb oldalra, és legyen kicsi! 
Már a rövid első fejezetbe is sikerült találnom hibát, ahogy a többiben is. Például:
,,A koncert a londoni Q2 arénában volt 2013. 07. 25.-én. Már reggel korán készülődni kezdtem mikor tudtam a koncert csak 7-kor kezdődik. 5 órakor nálam találkoztunk Dizzy-vel..
-Mehetünk?-kérdezte apukám
-Persze- válaszoltunk egyszerre. 6 óra 5 perckor már a helyünkön álltunk az első sorban. A koncert alatt volt egy rész ahol rajongókat húztak fel a színpadra és ők is énekeltek. Minket is felhúztak. Azt hittük, hogy ott elájulunk. Koncert után mentünk ki amikor egy  répát láttunk a földön.
-Óh szegény Louis biztos elhagyta-néztem a répára szomorúan
-Ne nézd a répám-Hallotam egy ismerős hangot. Megfordultam és Louis Tomlinson állt életnagyságban előttem.
-Bocsi-mondtuk egyszerre a barátnőmmel
-Semmi baj-mondta Répásfiú-Én sajnálom, hogy kiabáltam veletek
Kértünk 2 autógrammot. Már mentünk volna el mikor Louis megragadta a kezem, megfordultam és egy papírfecnit nyomott a kezembe. Ez állt rajta: "remélem keresel majd" és egy telefonszám
-Ú Louis Tomlinson reméli, hogy hívom-üvöltöttem Dizzy-nek mikor mentünk az autó felé"
Átjavítva:
,, A koncert a londoni Q2 arénában volt 2013. 07. 25.-én. Már reggel korán készülődni kezdtemmikor tudtam a koncert csak 7-kor kezdődik. 5 órakor nálam találkoztunk Dizzy-vel..
- Mehetünk? - kérdezte apukám.
- Persze - válaszoltunk egyszerre. 6 óra 5 perckor már a helyünkön álltunk az első sorban. A koncert alatt volt egy részahol rajongókat húztak fel a színpadra, és ők is énekeltek. Minket is felhúztak. Azt hittük, hogy ott elájulunk. Koncert után mentünk ki, amikor egy  répát láttunk a földön.
Oh szegény Louis biztos elhagyta - néztem a répára szomorúan.
- Ne nézd a répám! - Hallottam egy ismerős hangot. Megfordultam, és Louis Tomlinson állt előttem teljes életnagyságban.
- Bocsi - mondtuk egyszerre a barátnőmmel.
- Semmi baj -mondta Répásfiú- Én sajnálom, hogy kiabáltam veletek.
Kértünk két autogramot. Már mentünk volna el, mikor Louis megragadta a kezem, megfordultam, és egy papírfecnit nyomott a kezembe. Ez állt rajta: "Remélem keresel majd", és egy telefonszám.
-Ú Louis Tomlinson reméli, hogy hívom! - üvöltöttem Dizzy-nek mikor mentünk az autó felé.

Bevallom, nem bírtam végig olvasni a történetet. Azt leszámítva, hogy a szemem majdnem kiégett a háttér miatt, egy bizonyos ponton adtam fel. Egyszerűen annyira... unalmas és kiszámítható. Összecsapott munka, az eseményeket nem részletezed, a szereplők külsejét nem írod le. Egy életre sikerült megutáltatni velem a tájleírást, most mégis hiányoltam. Plusz pontot akartam adni, amiért nincs benne smiley, de azt is találtam. Javaslom a Word-öt, szinonima és helyesírási szótár használatát, esetleg pár nyelvtan és irodalomóra.  

5 megjegyzés:

  1. Kedves Kriszti!
    Nem kötözködni szeretnék, jó lett a kritikád. Azonban van egy apró észrevételem. Londonban nincsen Q2 arána, a neve sokkal inkább O2. Nyilván nem mindenki foglalkozik ilyenekkel, de azt hiszem, ez alapműveltség, és ha a bloggerina egy fanfictiont ír, legyen tisztában a helyszínekkel és a nevekkel.
    További jó munkát!
    Üdv.:
    Lia Downie

    VálaszTörlés
  2. Szia. Köszi a kritikát, de van egy két gondolatom, de inkább megtartom magamnak, csak annyi, hogy kb a borítóról ítélted a sztorit, ami elég felszínes szerintem.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Krisztisz!
    Ugyan nem én írtam a kritikát, azonban beleszólok, mert én is szerkesztő vagyok. Először is, ha nem viseled el a rossz kritikát, akkor miért kérsz egyáltalán? Másodszor pedig, már a címből is észre lehet venni, hogy ez egy sablon sztori, és nap mint nap találkozunk olyan blogokkal, amikről kritikát kell írnunk, de már a címe is sablonos, de mégis elolvassuk, mert kötelességünknek mondható. Tehát nem igaz az, hogy Sutton a borítóról ítélte meg a történetet, mert arról is meglehet ítélni, de mi mindig elolvassuk, akkor is ha nem akarjuk.
    Sok puszi, Vivian.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia. De ő le is írta, magyarul az első nem tudom hány fejezetről ítélte meg, ami igen tudom sablon sztori. Amúgy nem azért írtam, mert nem bírom a kritikát, mert van egy pár dolog amibe igaza van, és már javítgatom, hanem mert nem esett túl kellemesen amikor a végén olvastam, hogy: "Bevallom, nem bírtam végig olvasni a történetet. Azt leszámítva, hogy a szemem majdnem kiégett a háttér miatt, egy bizonyos ponton adtam fel.". Ez alapján nem is az egész történetre, hanem csak az első x fejezetre írta a kritikát.

      Törlés
    2. Kedves Krisztisz!
      Nem fogok magyarázkodni, se kifogásokat keresni. Igaz, nem olvastam végig a történeted, ezt be is vallottam. De nem borítóról ítéltem meg. Ha az első x fejezet sablon, akkor miért változna meg? És egyébként honnét tudod, hogy meddig olvastam el?
      Nem voltam túl kedves, ez igaz. De egy kritika alapja az igazság-szerintem. Én is kaptam már olyan kritikát, ami nem volt túl kedves és a kritikaíró nem olvasta végig a történetem. El kell fogadni, akár tetszik, akár nem
      Xoxo

      Törlés