Kivételes kritika - második felvonás #2

Figyelem! A kritikák a saját, elfogult és elég szubjektív véleményemet tartalmazzák! Nem bántó, hanem segítő szándékkal íródnak, egyetérteni nem muszáj velem!

Cristal Lynn - Ablakomba besütött a holdvilág

Kinézet:

A blogokon az első szembetűnő dolog a fejléc. A tiédre ránézve az első szó, ami eszembe jut, a kaotikus. Egyrészről túl kicsi a blogra, hiszem a szélein már semmi nincs és a blogod nem kódos designnel készült, így ez nagyon furcsán néz ki. Másrészről pedig túl sok dolig van túl kicsit részen összezsúfolva. A lány szerintem lehetne kicsit nagyobb a kis táncosok hansúlyosabbak, a sok-sok színek micsoda pedig halványabb. Annyira színes az egész, hogy nekem ez már túl sok így egyben. A cím pedig szinte elveszik rajta, pedig az az egyik kulcseleme lenne. Nem értek én se a szerkesztéshez, ilyen esetben azonban érdemes egy design blogot felkeresni és ott segítséget kérni, nem ciki egyáltalán.
A bejegyzéseid sorkizártak, ez egy nagyon pirospont. Nekem a bejegyzés címek betűtípusa nem igazán tetszik, olyan, mintha felülről összenyomták volna, dehát ízlések és pofonok.
A lap háttér és magának a blognak a háttere egyszínű, ami engem eléggé zavart olvasás közben. Ha hozzáadász még egy színt oldalháttérnek, az javít az összképen. Bár tény, hogy ehhez a barnás-sárgás árnyalathoz nehéz olyan színt találni, ami jól mutatna mellette.
A modulsávban is javaslom, hogy tedd sorkizártra a szövegeket, vagy tedd őket valamilyen szövegdobozba. Úgy rendezettebb. A sorrend rendben van, de hiányolom a chatet. Valaminszerint az "Üdv" szöveg felesleges, hiszen egy történetes blogon nem magadat akarod eladni, hanem a történetet. Ezt úgy kell felfogni az én meglátásom szerint, mintha egy netes könyv lenne. A könyvekben pedig az író nem gyakran ír üdvözlős szövegeket, de ha nem megyünk ilyen messzire, csak mondjuk egy naplóig, ott se sok ilyen dolgot lehet látni. Továbbá szerintem az "Egyéb - versenyek" oldalnak vagy legyen a neve egyéb vagy versenyek. Ez a kettő így együtt nem a legjobb döntés. És nem értem, miért van egy olyan oldalad, aminek a neve "Ahova érdemes benézned", ha van egy modulod, ahol felsorolod a saját blogjaidat, és egy cserés is.
10/5 pont

Történet:

Nagyon az elején járunk még, így sok dolgot nem tudok elmondani. Nyolc fiatal összekerül és alakítanak egy néptánc csoportot. Elég elveszett voltam olvasás közben, az én világom ugyanis a lehető legmesszebb áll az ilyesmitől és gyaktan azt se tudom, mi a fenéről olvasok. Ne dobálózz szakszavakkal (ide sorolnál az ilyen legényes és hasonló dolgokat is), mert az olvasóid nem feltétlenül értik őket. Nekem is van olyan blogom, ahol egy sportág miatt muszáj szakkifejezéseket használni, de akkor ezeket vagy meg kell magyarázni az olvasóknak vagy létrehozni egy enciklopédia szerű oldalt a blogon, ahol mindent szépen elmagyarázol, esetleg képekkel illusztrálsz. Esetleg a kettőt együtt, de így a történet két harmadában fogalmam sem volt, miről beszélünk éppen. A fonót még csak-csak beazonosítottam, mert hallottam már a létezéséről, de a többi dolog teljes homály.
Most pedig beszélnék a történetnek arról a részéről, amit értettem. Egyből azzal kezdeném, hogy nincs olyan próbaterem, amit 25-30 ezer forintért kiadnak, főleg nem itt Pesten. Nem, még a gettó közepén sem. És főleg nem rezsivel együtt. Ne haragudj, de ez nem létezik a valóságban, ahogy nekem az is kicsit furán jött le, hogy nyolc egyetemista nem tud mit kezdeni magával a nyáriszünetben. Ezektől eltekintve a történetvezetésed jónak mondható.Szépen boltogatod ki a szálakat, úgyesen fogalmazol. Bogi és Krisztián kapcsolata pedig kifejezetten érdekes, bár elég szűzies egyetemistákhoz képest.
10/6 pont

Szereplők:

Itt főként Bogit és Krisztiánt tudnám jellemezni, másokról ugyanis elenyésző mennyiségű információt szolgáltatsz. Egész pontosan szinte semmit, esetleg még Máté az, akit kicsit jobban megismerünk. Bogi tipikusan aranyos, kedves, tökéletes lany, akinek tragikus múltja van. Ennyit tudnék róla elmondani, illetve még annyit, hogy szerintem kicsit "túlsztárolják" a többiek. Krisztián meg kedves, türelmes hősszerelmesként viselkedik, akiről ennél többet szintén nem nagyon tudunk meg. Nagyon jó, hogy van a bligodon szereplő oldal, de az csak egy támpont. Kritika írásnál én például szándékosan nem nézem meg, hogy az író leírásai alapján tudjam elképzelni a karaktert. Ha nálad erre kell hagyatkoznom, esetleg Bogi az, akinek tudok valamilyen külsőt elképzelni, mindenki más hatalmas kérdőjel. Sokkal több jellemzést kellene írnod a szereplőkről, mind külső mind belső tulajdonságokról legyen is szó.
10/4 pont

Helyesírás:

Végre valami, amire azt tudom mondani, hogy példás. Nagyon jó stílusban írsz, szépen fogalmazol és választékos a szóhasználatod. Ráadásul E/3-ban írsz, ami szerintem egy elég nehéz feladat, mégis szinte bravúrosan megoldod, az előbbiekben említett problémákon kívül. A helyesírásod pedig nagyon jó, elírással is csak pár helyen találkoztam. A bétáddal remek csapatot alkottok, gratulálok!
10/10 pont

Összesen: 40/25 pont

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése