Kivételes kritika #3

Drága olvasók!
Nagyon sajnálom, hogy így eltűntem, de mostanában minden összejött. Rengeteget rontottam az iskolában, a térdem ismét nagyon-nagyon fáj, ami miatt má lassan az ország összes térdspecialistáját végiglátogattam, aztán volt egy szalagavató after, amin a magánéletemben olyasmi történt, ami miatt hetekig mélydepresszióban voltam és vagy élő-halottként bámultam magam elé vagy dührohamaim voltak. Aztán jött a Karácsony, a családlátogatások, a tétel kidolgozások és persze a barátokkal bulizás vagy csak együttlét.
Nagyon sajnálom, hogy mindenkinek ennyit kell várnia rám, tényleg igyekszem, de rajtam kívülálló okok akadályoznak. :(
Utólag is Boldog Karácsonyt és mivel addig már nem fogok jelentkezni, sikerekben gazdag, boldog Újévet mindenkinek! Kívánom, hogy minden álmotok és minden célotok beteljesüljön! ♥


Cím: Sold
Író: Toffi Puskás
Fejezetek száma: 21

Kinézet:

Első ránézésre azt mondanám, hogy teljesen rendben van, kerek egész. Ha elkezdem nézegetni, minden pici részletet szépnek találok, ami ritka. Tudom, hogy nem te csináltad, ezért nem is elemezném hosszan, de a modulok sorrendje, a felépítésük, a kódok, a szövegek, minden letisztult és ízléses. A fejléc pedig mesés. Elvesztem a részletekben, mozgalmas, kifejező, különleges. A bejegyzéseid rendezettek, sorkizártak, nincsenek telepakolva képekkel - itt megjegyezném, hogy a saját érdekedben szerintem szokj le arról, hogy belinkelgeted a főhősnő ruhakollekcióit, inkább használj leírásokat, ez egy dedós módszer -, felnőtt blogvezetés, ha szabad így fogalmaznom.
10/10 pont

Szereplők:

Nos, igazából nem is nagyon tudom, mit mondjak. Vannak nagyon pozitív és nagyon negatív dolgok is a szereplőiddel kapcsolatban. Az első egy - felháborodott és kegyetlen értetlen - kérdés lenne: miért kell bele a One Diretcion?! Felépítettél egy világot, egy csomó karaktert, mindegyiknek különböző személyiségjegyeket adtál, mégis ennek az öt majomnak a nevét és megjelenését használod. Miért?! Szerintem gond nélkül ki tudtál volna találni új neveket, a kinézetük pedig ha normális leírások vannak, akkor édes mindegy, mert mindenki olyannak képzeli, amilyennek akarja, ráadásul Harry Styles baromira nem néz ki egy harmincas pasinak. Na mindegy, a tomboló énemet háttérbeszorítva kanyarodjunk vissza az eredeti témához. A karakterek nem rosszak. Igazából lenne rajtuk mit csiszolni még, de annyira nem vészes. Lissa karaktere eleinte szimpatikus volt, normális lány, normális élettel. Az elején bravúrosan jó párbeszédei voltak, aztán egyre gyakrabban vettem észre, hogy kiesik a szerepéből és egyre kevesebb, az elején még igencsak fontos jellemvonása veszett feledésbe. Harrynél ugyanezt tudnám elmondani, azzal a különbséggel, hogy neki inkább egy bizonyos stílusa van, mint konkréta jellemvonásai. De persze ez csak az én véleményem, én pedig szereplők terén rémesen fifikás vagyok.
10/8 pont


Történet:

Végigolvastam az összes fejezetedet, de töredelmesen be kell vallanom, hogy a legapróbb részletekig visszamenőleg - itt gondolok olyan apróságokra, mint például Lissa mikor milyen ruhában volt, és társai - nehezen tudom már felidézni a történetedet. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy nagyjából ötven és száz közé tehető a szám, ahogyszor belekadatam a blogodba, hiszen viszonylag népszerűnek mondható, az olvasást azonban nem kezdtem el valamiért soha. Fogalmam sincs mi az oka. A trailert megnézve és az ismertetőt elolvasva egy egyedi, roppant ötletes történet. És valóban az. Megvvanak a kellő fordulatok benne, nem elcsépelt - bár a maffia és a hős lovag igen, de ezt elnézi mindenki szerintem -, a megfelelő helyeken pörgős a cselekmény. Ha ennyit dicsérlek, mi az, amivel mégis gobdomvolt? Az első, hogy én általában szeretem a könyvekben/regényekben/blogos történetekben az ismerkedős részt. Amikor a főszereplők szépen lassan egyre jobban megismerik egymást, kibontakozik köztük a vonzalom és az olvasó is egyre többet tid meg róluk. Te ezt egy az egyben kihagytad. De teljesen. Ugrottunk egy hónapot és a hőseink már túl voltak ezen az igen csak fontos fázison, de néhány párbeszédből azonban az derül ki, hogy teljesen alapvető dolgomat nem tudnak egymásról. A leírásokat a történet folyamán gyakorlatilag mindenhol minimálisra vetted, ami nem baj, hiszen nem kell oldalakat teleírni ilyesmivel, de érezni lehetett a hiányukat, ami nagyon nem jó. A párbeszédek, gyorsak, csattanósak, azonban nem ritkák az értelmetlen és abszolút életidegen mondatok sem. A két főszereplő között pedig valahogy nem érzem a szikrát. Nem tudom megmondani miért, hiszen olvasom a sorokat, minden szót értek, felfogok mindent, valahogy mégsem érzem a perzselést.
10/6,5 pont


Helyesírás:

Nem nagyon lenne mit hozzáfűznöm, mert alapvetően jó a helyesírásod. Szembetűnő hibád nem igazán volt, elütések viszont előfordultak - kivel nem? Annyi javaslatom lenne, hogy a párbeszédeknél, ahol a mondatokat lezárod a beszélőnél valamilyen írásjellel, ott a gondolatjel után nagybetűvel folytasd az írást. Egyébként szerintem minden rendben van.
10/10 pont

Összesen: 40/34,5 pont

2 megjegyzés:

 1. Nagyon szépen köszönöm, hogy foglalkoztál vele, és hogy megírtad ezt nekem ♥ Sokat segítettél, meg is fogadom az ajánlott tanácsokat :)
  Toffi ( Tifani) ♥

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Tifani!
   Örölök, hogy tudtam segíteni!:)

   Gabby

   Törlés