Kritika #176

Link: Célkeresztben
1. Fejléc: Nos... nekem nem igazán tetszik. Először is a képek minőségébe kötnék bele: fogalmam sincs, hogy a koponyák szántszándékkal vagy véletlenül lettek ilyenek, de nem valami ízléses. A szereplők kivágása jó, de a minőség itt sem a legjobb. A feliratok jók lennének, de túlságosan nagyok. Vagy több képet kellene elhelyezni a fejlécen, vagy a feliratok betűméretét kellene kisebbre venni... Összemosás: néhány helyen látni lehet a képek körvonalát, ezen változtatni kellene egy kicsit. Úgy gondolom, hogy az előző fejléc sokkal jobban nézett ki, javaslom a visszaállítását.

2. Design: A kódolás jó, de a méreteket kicsit kisebbre kellene venni. Szerintem eléggé zavaró, hogy a modulsáv belelóg a fejlécbe (bár, ez lehet csak az én monitoromon látszik). Aztán a lapok menüpontjait középre kellene igazítani, mivel minden más is középre van igazítva. A fülszöveg lehetne sorkizárt, mert úgy igényes. 
Elrendezés: 
0. Kérdőív
1. Fülszöveg (jöhetne hozzá a könyvborító, mert nagyon el van veszve a modulsáv végén)
2. Menü (a tájékozódás fontos) 
3. Feliratkozók 
4. Chat 
5. Információk
6. Idézet
7. Archívum (felesleges, mert van fejezetek menüpont)
8. Facebook csoport (én ezt az információkhoz tenném)
9. Kampány
10. Cserék (állíts be egy limitet, ne jelenjen meg az összes csere, mert így egy kicsit sok)
11. Profil
Menüpontok: 
1. Fejezetek (ez okés)
2. Szereplők: felesleges a két külön menüpont, simán mehetnek egyetlen lapra... 
Rendezett képek: Látom én, hogy dolgozva van velük..., de ez akkor sem működik így. Ha legalább a méret nem, akkor a színek egyezzenek. Kérlek, rendelj valakitől, vagy valami. A képek minősége sem a legjobb... Tanácsolni tudom a weheartit-et vagy tumblr-t, de nem a googlet, mert ott kicsinyítik, nagyítják a képet és rosszabb lesz a minőség. Továbbá arra is felhívnám a figyelmed, hogy néhol fehér hátteret állítottál a betűknek, és így nem olvashatóak. 
3. Versenyek (okés)
4. Ahol megtalálsz (okés)
5. Galéria: nagyon ötletesnek találom, de van néhány problémám. A trailert a modulsávba helyezném, mert az emberek ezt elsők között nézik meg... A könyvborítók is nagyon el lettek rejtve, pedig jól néznek ki.1. Fejléc: Sokkal jobban tetszik, mint az előző (jelen esetben talán következőnek kellene nevezni). Ugyan a szerkesztés egyszerűnek tűnik, és a képek minősége sem a legjobb, de fényévekre van a másiktól. Különösen tetszik a szöveg és a hangulat. Sokkal szívesebben látok hozzá így az olvasáshoz.

2. Design: Sosem voltam oda a dupla modulsávért, de így ebben a rendezett stílusban tetszik. Ugyanakkor a kódolás nem sikerült a legjobban. Például a bejegyzés háttere. Furcsa, hogy a szöveg negyedénél hirtelen eltűnik a háttér, és nincs semmilyen átmenet. Ezen változtatni kellene.
Továbbra is úgy gondolom, hogy a modulokban sorkizártra kellene állítani a szöveget. Továbbá a plakátot is feljebb kellene helyezni (mellesleg nagyon jól sikerült). Aztán ott vannak a cserék, amelyeknél tényleg be kellene állítani egy megjelenési számot.
Modulok: 
1. Kérdőív
2. Fülszöveg (+plakát)
3. Menüpontok
4. Feliratkozók
5. Chat
6. Információk
7. Idézet
8. Archívum (ezt feleslegesnek tartom, hiszen van egy fejezetek lap)
9. Profil
10. Cserék
Menüpontok: 
1. Fejezetek: belekötnék a kódolásba. A chat címének háttere belelóg a bejegyzésbe, ráadásul a bejegyzés háttere ismét lemaradt a szöveghez képest.
2. Szereplők: még mindig úgy gondolom, hogy a szereplőknek bőven elég lenne egy lap.
3. Versenyek és nevezések
4. Díjak
5. Ahol megtalálsz
6. Galéria

Betűméret: Kérlek, mindenképp vedd kisebbre a betűméretet, mert így egyáltalán nem igényes. A fejezet nem tűnik hosszabbnak, a design nem lesz szebb... szóval, csak ront a helyzeten.

3. Trailer: 
1. Évad
Nos, előre is szeretnék bocsánatot kérni, amiért ezt mondom, de az első évadhoz készült videó nem okés. Először is, a képek. Sem színben, sem méretben nem a legelőnyösebbek. Ha már színes videót szeretnél, akkor ne dobj be a videó közepére egy fekete-fehér gifet... vagy éppen fordítva. A második a szöveg. Nem tartom elég figyelemfelkeltőnek. Egy fülszövegbe tökéletes lenne, de nem egy videóba. A képeket kell előtérbe helyezni, nem pedig a szöveget... (ami néhol olyan hosszú, hogy nincs idő végig olvasni). A zene pedig jó, de nem igazán illik a történet hangulatához. Vagyis szerintem nem, de ezt csak te tudhatod igazán.
2. Évad 
Ez szerintem sokkal jobban sikerült. A szöveg lerövidült, és figyelemfelkeltő is. A zene tökéletes hangulatot kelt, szinte csábít az olvasásra. De a képek még mindig nem a legjobbak. Ha lehetséges ezen változtatni kellene még.

4. Prológus
Helyesírás:
1. "Az utcákon már nem járt senki, kivéve egyvalakit." - Oké. Lehet, hogy csak elírás, de többször is észrevettem, hogy egymásnak ellentmondó dolgok vannak a prológusban. Például ebben a mondatban is. Ha egyszer már leírod, hogy senki... akkor, utána ne írd, hogy jah, de mégis. Vagy, ha mindenképp a 'senki' szót szeretnéd használni, akkor tedd hozzá kötőszavakat: szinte senki. Szóba jöhetnek a szinonimák is: alig néhányan, egyetlen ember kivételével senki sem járt az utcákon. 
2. Ismétlés: "lány", "vízcsepp". Ne használd minden nő nemű egyedre a lány szót, mert az embereknek többször újra kell olvasni a dolgokat, hogy rájöjjön most éppen kiről van szó. Továbbá, ha már a víz csepeg, akkor a vér folyik. Egy bekezdésen belül még nem annyira vészes az ismétlés, de egy mondaton belül, próbálj meg szinonimákat használni. 
3. Tagolás: egy mondatnak nem kell, huszonöt tagmondatból állnia. "A kocsiban félhomály volt, három alak ült egymással szemben, az egyik a lány elrablója, a másik kettő két gyerek, egy fiú és egy lány." A kocsiban félhomály volt. Három alak ült egymással szemben. Két gyerek, egy fiú és egy lány, valamint a lány el rablója. 

5. Történet: 

1. Fejezet: 
Tetszett a fejezet stílusa. Mivel egy naplóbejegyzésről van szó, ötletesnek tartottam a nyelvezetet, amely könnyedre sikeredett. Ugyanakkor a kritikus énem folyamatosan sikított, a rövidítések és a szleng használata miatt. Ugyan az utóbbi ritkán fordult elő, mégis szúrta a szemem.... De, mint említettem ez egy napló bejegyzés.
Helyesírás
1. kötőszavakkal ne kezdj mondatot, mert igénytelen. Próbálj tartózkodni tőle, csak végszükség esetén használd őket. 
2. mondat tagolás: élvezettel olvastam a rövidebb mondatokat, de szomorú is voltam, ugyanis néhány helyen eléggé furcsán lettek felbontva a mondatok. Pl.: " Elmesélhetem, mi történt, hogy ide kerültem, de egyrészt túl hosszú lenne, másrészt túl sok sebet tépne fel."  - Elmesélhetnlm, hogy mi történt és azt, hogy hogyan kerültem ide. De túl hosszú lenne, és sok sebet tépne fel. (ez egy olyan eset, ahol kivételesen a kötőszó sem igénytelen. Jelen esetben nyomatékod ad az ellenérvnek.)
3. "A mi bázisunk Amerikában, Starling Citytől pár tíz kilométerre áll." - A mi bázisunk Amerikában, Starling Citytől pár kilométerre található. (ebben az esetben az áll szó helyett, jobb a található/helyezkedik el..stb. Továbbá a 'pár tíz kilóméterre' szókapcsolatot sem tanácsos használni.)

10. Fejezet:  
1. "magam az ágyon és megkíséreltem visszaaludni." - ha az 'és' kötőszó két önmagában is értelmes tagmondatot köt össze, akkor vesszőt kell tenni elé.
2. "Ám az étvágyam hamar elment, miután a szomszéd asztalhoz egy erősen alkohol szagú hapsi ült le, és ráadásul kacsintgatni is kezdett rám, így hát gyorsan fizettem és tovább indultam." - huh, néha elgondolkodtam azon, hogy Zrínyi írt-e ennyire hosszú barokk körmondatot. (bocsánat, nem akartam bunkó lenni, csupán szakmai ártalom). - Ám az étvágyam hamar elment, miután a szomszéd asztalhoz egy erősen alkohol szagú hapsi ült le. Ráadásul kacsingatni kezdett rám, így hát gyorsan fizettem, majd tovább indultam.
3. "Fejezzük be, amit elkezdtünk! - vicsorogtam rá, mire ő vállat vont." - ha egy mondat végén írásjelet használunk, akkor a gondolatjellel hozzákapcsolt mondatot nagybetűvel kell kezdeni.

2. Évad
2. Fejezet: (a mobil nézet linkje van feltöltve)
Imádtam. Meg kell vallanom, hogy féltem beleolvasni a második évadba, mert az első nem igazán nyerte el a tetszésem. Úgy gondolom, hogy mind a fogalmazásod, mind pedig a helyesírásod fejlődött, de a központozásra még mindig figyelni kellene.
1. " - Meg sem kérdezed, hogy kik raboltak el és miért? - Érdeklődtem csodálkozva."
2. " - Még egyszer kösz mindent! - Öleltem át," 

Összességében: 
Az első évadot mindenképpen át kellene nézni. Elsősorban helyesírási és fogalmazási szempontból, de a karakterábrázolásra is vethetnél egy pillantást. 
Az alapötlet izgalmasnak, érdekesnek mutatkozik, és a második évaddal meg is kaptam mindazt, amit a történettől elvártam/vártam. Izgalmat, igényességet, rejtélyességet, bonyodalmat. Tényleg, csak javasolni tudom, hogy nézd át az első évadot. Esetleg kérj meg pár embert, hogy nézzék át a javítást. Ne mindig egyetlen ember véleményére adj. Vegyél figyelembe több nézőpontot, hiszen a történetet többen olvassák, több elképzeléssel. :) 

6. Szereplők: 
- Lullaby: az első évad alatt nem igazán értettem meg a jellemét. Néha ilyen volt, néha pedig olyan. Elvileg ki kellett ölni az érzelmeit, de ez nem igazán jött vissza a naplóbejegyzésekből. Sokkal inkább hatott egy olyan lánynak, akinek igen is mély érzelmei vannak, csak nem mutatja ki... Sokkal fiatalabbnak tűnt a koránál, főleg mikor a Selenával való barátsága került terítékre. A második évadban megismerhettem azt a lányt, akinek én elképzeltem. Sokkal határozottabb, szenvedélyesebb lett. 
- Floyd: nem ilyennek képzeltem el. Persze szerethető, kedvelhető karakter, de a személyisége ellentmondásos, hiszen Lu szemszögén keresztül ismerhetjük meg. Ez nem feltétlenül baj, de én szívesen megismerném (jobban megismerném) Floyd gondolkodás módját is.   

**szeretnék bocsánatot kérni a hosszas várakozásért, és azért, ha valamivel megsértettelek. A kritikát építő jellegűnek szántam, de tökéletesen megértem, ha nem értesz egyet a véleményemmel. :) 

További sok sikert a bloghoz!
   

4 megjegyzés:

 1. Huu, most győzhetek válaszolni.
  Először is: nagyon-nagyon köszönöm ezt a részletes, mindenre kitérő kritikát! :)
  Másodszor: a design és a trailerek egy kis magyarázatra szorulnak. A trailereket nem én készítettem, és az elsővel én sem vagyok elégedett, csak nem akartam visszaküldeni, hogy bocsi, ez pocsék. Szóóval megtartottam egy olyasféle összefoglalónak. A kódoláshoz meg egyáltalán nem értek - esetleg tudsz ajánlani valakit, aki helyrepofozza a dizit?
  Az első évaddal igazad van, amint végzek a másodikkal, átnézem elölről :)
  Még egyszer köszönöm ^^
  Üdv: Babu

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia.:)
   Örülök, hogy tudtam segíteni, és tényleg bocsánat a nyers fogalmazás miatt.
   Trailer terén Szerecsendiot ajánlom, aki tényleg fantasztikus (bér fogalmam sincs, hogy jelenleg hogy áll a rendeléssel).
   A kódolásban sokan tudnak segíteni, én elsősorban Lia Searsont ajánlom, aki ugyan szünetel, de biztosan szívesen segít kijavítani a dolgokat. Ha pedig egy teljes átalakítást szeretnél, akkor a csapatunk bármely szerkesztője szívesen segít majd neked, csak dobj meg minket egy e-maillel. :D

   Ölel,
   Isobel

   Törlés
  2. Köszönöm a tippet, majd felkeresem Szerecsendio-t ^^
   Most nézem, ha Noreen az a Noreen, akit én ismerek, akkor őt felkeresem :) Szóval lehet, felbukkanok még :D

   Törlés
 2. J P S P O K E R adalah situs judi online dan agen judi online terpercaya yang di layanin oleh CS yang sangat ramah dan cepat dalam memproses Depo dan WD member J P S P O K E R
  dan di J P S P O K E R tersedia permainan Poker Judi Online Seperti Berikut : (Poker, Capsa, DominoQQ, Ceme, Super Teen, Ceme Keliling, Omaha) dan dapatkan promo dari JPSPOKER sebagai berikut:

  - Bonus New Member Rp. 10.000
  - Minimal Deposit / Withdraw Rp. 15,000.-
  - Bonus Refferal 10%
  - Bonus Rollingan Mingguan 0.3% - 0,5%

  Baca Juga Di Tonton Video jav dan Video Semi kami :
  jpspoker,me(pakai titik ya)

  - Pelayanan Dari Customer Service Yang Cantik Tentunya Sopan Dan Ramah, Hanya di jpspoker dan , Online 24/7 Jam
  - Dijamin Tidak Ada Robot Di Dalamnya 1000% Player VS Player
  Kalau Ada Yang Bisa Berikan Lebih Kenapa Harus Cari Yang Lain!!

  Contact Us
  - Livechat : JPSPOKER.LIVE
  - LINE : jpspoker
  - Whatsapp : +82370836863
  - YM : JPSPOKER

  POKER UANG ASLI
  POKER ONLINE TERBAIK
  JUDI POKER INDONESIA
  AGEN POKER TERBAIK
  AGEN POKER TERPERCAYA
  AGEN JUDI POKER
  JPSPOKER
  BANDAR CEME
  GAME OMAHA
  AGEN DOMINO

  VálaszTörlés