Első benyomás #6

Sziasztok!
Ismét én jöttem egy első benyomás véleménnyel. Azt hiszem kezdek belelendülni ebbe is, bár ez egy kicsit kemény kritika lett. 
Az írókhoz szólnék: Nem akartalak titeket megbántani, minden szavammal segíteni szerettem volna!
Jó olvasást hozzá!
Csók, puszi
Bells Booth

LINK

#1 Mennyire figyelemfelkeltő a blogod? 
Amit egy olvasó legelőször lát a blogodból az a cím. Mikor én ezt elolvastam a szemeim kikerekedtek és az a tipikus what the fuck arckifejezésem volt. Nagyon rossz angolos vagyok, ami természetesen az én szégyenem, de szerintem nem csak én vagyok így, ezért egy magyar cím sokkal találóbb. Ráadásul magyarul írsz, akkor miért angol a cím? Segítségül hívtam a Google Fordítot, ami olyan baromságot adott ki, hogy azt inkább szóra se méltassuk. Ezért inkább hagytam és a fordítást és megpróbáltam belenyugodtam, hogy angol a cím. 
Aztán megnyitottam a blogot és megijedtem, de tényleg. Nem is tudom mit vártam, de nem ezt, biztos nem ezt. A fejléc és a design nem passzolnak egymáshoz, egyszerűen nem látom az összhatást a kettő között. 
A fülszöveget is ide szoktam venni, amiről először azt hittem, hogy nincs, mert nem volt a modulsáv tetején, de erről majd lejjebb. Először is állítsd sorkizártra a szöveget, mert nagyon zavaró így olvasni. Másold részről a tartalma kicsit szemben áll az elképzeléssel, ami nekem a bloggal kapcsolatban van. Ez egy szerelmes történet lesz, de Lydia soha nem találja meg az igaz szerelmet. Mi van? Egyébként a fogalmazása kifejezetten tetszik a fülszövegnek, viszont a mondatok gondolatmenete nem igazán függ össze. Például: egy löket kellett neki, amit a műsor adhatott meg. Milyen műsor? És ez hogy jön ide? Kicsit jobban kifejteném a dolgokat, persze nem azt kell odaírni, hogy xy éves vagy yx korral. Egyszerűen csak pontosíts egy kicsit. 
Helyesírásai hibát annyit láttam benne, hogy a két van szócska mögé nem tettél vesszőt. 

Összesen: 2/0,5 
Sajnálom, hiába pozitív a véleményem a fülszövegről a kinézet és a cím lehúzza a pontszámot! 


#2 Mennyire impozáns a kinézete?
Hm, lássuk először is a fejlécet. A háttere érdekes, egyszerűen nem tudom a történethez kötni. Nincs rajta túl sok kép, ami nem is lenne baj, de ez összesen talán két kép(?). Ha megnézel más fejléceket annak a hátterében több kép is van, ráadásul magára a fejlécre effekteket is raktak, ezzel feldobták egy kicsit és egyszínű is lett. Ezeket javaslom nektek is. A karakterek kivágása sem az igazi, mert fehér körülöttük egy milliméternyi csíkban. Ennek nem szabadna látszódni és ezt a belemosással lehet megoldani. Azt pontosan nem tudom, hogy hogyan kell, mert egy szerkesztő analfabéta vagyok, de a lényege, hogy a fejléc háttere és a karakter ne két külön dolog legyen, hanem egy egész. Az elhelyezés szempontjából nagyon közel raktad őket egymáshoz, és egy kicsit zavaró, hogy a fiú arcából egy kicsit kitakar a lány. A cím betűtípusa, színe elhelyezése egyaránt nem jó. A betűszín és a betűtípus ezen a háttéren majdnem, hogy olvashatatlan. Javaslom, hogy ezeken változtass. Az elhelyezése talán a legjobb úgy lenne, ha a kép legaljára kerülne egymás után a két szó! 
A design egyszerű blog sablon, amivel nem is lenne gond, ha néhány kóddal fel lenne turbózva, de így nem mutat a legjobban. Ráadásul, amit már feljebb is említettem, hogy nincs összhangban a fejléccel, egyszerűen a kettő nem mutat jól! Igazából mást nem nagyon tudok mondani maximum még annyit, hogy a modulok neve nagyobb betűmérettel lehetne írva és a bejegyzések legyenek sorkizártak. A többi már a modulokhoz tartozik. 
Hát, itt teljes összevisszaság van. Ahogy látom, azért a legszükségesebb modulok megvannak, bár néhány javaslatot tennék. A menüt tedd át szerintem a modulsávba és keress neki egy kódot. Vedd ki belőle szerintem az információkat és keres neki egy szövegdobozt, de a fülszövegnek sem árt egy ilyen. A könyvborítót tedd be a menüpontok közé, felesleges az oldalsávban. A chatet sürgősen állítsd át áttetszőre, mert ez a szín nagyon nem illik a bloghoz. A blogarchívumod töröld, mert van chat menüpontod, akkor az felesleges! Az elrendezés, ahogy szerintem lennie kellene: 
  • Fülszöveg 
  • Menü 
  • Információk 
  • Chat 
  • Rendszeres olvasók 
  • Profil 
  • Cserék ( ha kiveszed a menüből ) 

Összesen: 3/0,5 
Fél pontot tudok adni arra, hogy meg van minden szükséges modulod. A többi pontnál felsoroltam a hibákat, amiket nem árt, ha kijavítasz. 


#3 Na, és a bejegyzések? 
Oké, hát először a prológus. Ebben a főszereplő egy fontos múltbeli eseményét kellene, ami kihatással van a jövőjére. Hát te nem ezt írtad, sőt! Őszintén én itt azt éreztem, hogy a mondatokat egymás után dobáltad, mert logika kapcsolat nem volt köztük, de ez a többi fejezetre is nagyon igaz. Egyszerűen nem tudom követni a dolgokat, pedig én már elég sok blogot elolvastam. Ráadásul csöppet zavaró, hogy minden fejezet másik szemszögből íródik, ahogy az is, hogy rövidek. Egyszerűen nem tudtam, hogy ki kicsoda a történetben és hogyan is kapcsolódnak egymáshoz. Vannak benne leírások, de azokból nem igazán derül ki túl sok. 
Először is, ahogy látom, igen időben, ketten írjátok. Akkor válasszatok ki két szemszögöt, úgy, hogy az egyiket egyikőtök a másikat a másik fogja írni. Aztán javaslom, hogy nagyon figyeljetek a fogalmazásra, és a helyesírásra is. A fogalmazásnál arra, hogy igyekezzetek minél összefüggőbb és egymásra épülő mondatokat írni, de ehhez az kell, hogy a cselekményszál tisztán meglegyen a fejetekben, vagy épp előre tervezve. Rakjatok bele leírásokat, de azokat sem mindegy, hogy hová teszitek, hiszen van, ahová nagyon kell, de van ahol abszolút nem szükséges. Persze ezt gyakorlat alapján tudjátok majd eldönteni. Aztán amire még a fogalmazás terén figyeljetek az múlt és jelen idő használata. Most ugráltok a kettő között, döntsétek el, hogy melyikbe szeretnétek írni, és akkor csak is abban írjatok! Aztán leírom nektek, hogy a leírások közül mit lehet a legjobban kifejteni: érzelem-, hely-, táj-, szereplő leírás. Ezen kívül párbeszédeket is írhattok bele, de persze ne az egész álljon abból, mert egy idő után a sima szöveg is száraz és unalmas tud lenni. 
Helyesírási hibákat is vettem észre. Leginkább elírások és vesszőhibák jellemzőek, amiket a Word programmal könnyen ki lehet szúrni. Esetleg nektek is javaslom, hogy fogadjatok fel egy bétát, lehetőleg, aki tapasztaltabb, mert ő elmondja általában a véleményt az adott fejezetről, kijavítja a hibákat és sokat tudd nektek segíteni a fejlődésben! 
A szereplőket is elemezném, de egy prológus és két fejezet van fent és ebben a három részben mind más szemszögből van írva. Azok alapján meg semmi érdemlegeset nem tudunk meg a karakterekről, tehát nem merem rájuk mondani sem azt, hogy egyedi, sem azt, hogy sablonosak. 

Összesen: 5/0 
Sajnálom, de nem tudok rá pontot adni. Nem szívtelenségből, vagy ilyesmi, de itt egyszerűen még egy fél pontot sem tudok. Leírtam a tanácsaimat, amit ha megfogadtok sokat javíthattok a történeten és a lényeg, hogy sose adjátok fel és gyakoroljatok! 


#4 Három szó, amivel jellemezném a blogodat: fanfiction, rövid, kiforratlan

#5 Javaslatok összegzése: 
  • Változtass a kinézeten. 
  • Figyelj jobban a fogalmazásra és a helyesírásra. 
  • Ne angol legyen a cím. 
És hirtelen ennyi jut eszembe, de feljebb leírtam mindent!

Pontszámod: 10/1
Huh, hát átolvastam többször is és a blogot is többször átfutottam, hogy tudok-e mást mondani, de nem. Sajnálom, de nem fogok hazudni, mert azzal nem segítek nektek a fejlődésben. Nem akartalak titeket megsérteni, sem arra késztetni, hogy abbahagyjátok az írást. Remélem nem bántódtatok meg! 

2 megjegyzés:

  1. Egyáltalán nem bántottál meg, sőt örülök, hogy őszintén megmondtad a véleményedet. A továbbiakban igyekszem megfogadni a tanácsaidat.

    VálaszTörlés
  2. Drága!
    Örülök, hogy tudtam segíteni!
    Ölel
    Bells B.

    VálaszTörlés