Kritika #171

Sziasztok! 
Remélem mindenkinek jól telik a nyári szünet és nem csak a gép előtt ültök! Igazából most nagyon nincs mit mondanom. Köszönöm a bizalmat azoknak, akik tőlem kértek első benyomás véleményt. Igyekszem, majd azokat is olyan igényesre megírni, mint ezeket a kritikáimat. 
Az íróhoz szólnék: Nem akartalak megbántani, csak is segíteni. Minden szavam, csak azért volt és bármire szükséged van, bármilyen segítségre hozzám fordulhatsz! 
Jó olvasást hozzá! 
Csók, puszi
Bells Booth

http://michaelfanfic.blogspot.hu/

Cím:
Be kell, valljam, hogy imádom a címet, amit választottál. Hogy miért? Azért mert sok mindenre lehet belőle gondolni. Vajon valamelyik főszereplő halhatatlan? Vagy megfogadták egymásnak az örök szerelmet? Ebben pedig pont ez az izgalmas. Az olvasó el tudja dönteni, hogy szerinte milyen témájú a blog és garantáltan meg fogják nyitni a blogod egy ilyenkor, legalábbis én így gondolom. Mindenképpen pozitívum számomra, hogy nem angol a cím, vagy éppen angol-magyar. Még is csak magyarul írunk és szerintem a történet címe is akkor ebből adódóan legyen már magyar!
Összességében: Nagyon kreatív és ötletes cím! Remélem, ilyen kreatívan fogod a továbbiakat is megoldani! 
5/5 
Trailer:
El sem hiszed, hogy mennyire örültem, mikor megláttam azt, hogy van trailer a blogodon. Nem tudom mióta bevezettem már, hogy azt is kritizálom és azóta csak egyről tudtam elmondani a véleményem. Hm, talán szilveszter környékén írtam ki… Na, lelövöm magam és térjünk a tárgyra.
Az biztos, hogy jó dolog az, hogy van ilyen a blogodon, hiszen nagyon jó reklám fogás, már ha mondhatom rá ezt, hiszen sokan először megnézik a blog trailerjét, majd csak utána olvassák el a fülszöveget és még utána kezdik el olvasni a történetet.
Nagyon megnyerő volt számomra, hogy nem azzal kezdeted, hogy egy lány, vagy volt egyszer egy lány, vagy valami hasonló szépségek, de legnagyobb örömömre nem csak az első szövegrész volt ilyen jól átgondolt, hanem a többi. Megragadtad a történet lényegét és azt néhány szóba öntötted. Nagyon tetszik, ahogy a szöveget megoldottad!
A giffek úgy szintén nagyon kifejezőek voltak, lehet következtetni a történet alakulására, de nem árul el sok mindent. Remekül választottál! Szépen össze lettek vágva, nem találtam benne hibát.
A zene nekem viszont egyáltalán nem illet magához a trailer témájához. Lehet a dalszöveg illik hozzá, nem tudom, nem néztem utána. Viszont én a Csontváros c. film zenéjét a When the Darkness Comes-ot jobban elképzelném alatta.
Talán még azt szeretném leírni neked, hogy a hossza talán picikét rövid. Nem mondom, hogy legyen két és fél perces, de én legalább is az ideális trailer hosszúságot egy perc harminc másodpercnek mondom.
Összességében: Egy élvezhető és érdekes trailert hoztál össze. A zene nem illik alá és a hossza rövid egy kicsit, de egyébként jó.
5/4 

Kinézet

Fejléc: 
Először mikor megnyitottam a blogot a fejlécről az volt a véleményem, hogy nagyon tetszik. Aztán másodszor megnyitottam és elkezdtem jobban megvizsgálni és rájöttem, hogy még sem olyan szép, mint elsőre hittem. 
A háttérre csak fel vannak dobálva a textúrák, tisztán látszik, hogy hol melyik van elhelyezve. A szélük nincs normálisan összemosva, és szinte ugyanazok vannak rajta. Ráadásul túl is van zsúfolva, hiszen nagyon sok kép van rajta. Ha sokkal kevesebb lenne, az jobban mutatna. A textúrák, amiket használtál semmit nem árulnak el a történetről. Ha ez alapján kellene megítélni, mi lesz, a történetben azt mondom, hogy egy csajról szól, aki szereti az építészetet és a virágokat. Feltételezem, nem erről van szó, ezért jobb lenne olyan képeket használni, ami elárul bármit is a történetről. Például, ha egy könyvmoly lányról van szó, akkor könyveket kellene a háttérbe rakni, képeket és egyéb mást. 
A karakterek pont középre vannak helyezve, ami jó, mert magukra vonják a figyelmet. Viszont nincsenek jól belemosva a háttérbe, így olyan, mintha a karakterek és a háttér két külön dolog lenne. , Nem értek nagyon a szerkesztéssel, de én megpróbálkoznék azzal, hogy a karakterek széleit jobban belemossam a háttérbe. A kivágásnál is látok problémát, például a lány hajánál. 
A cím betűtípusa és mérete tetszik. A színe viszont roppantul nem illik a designhoz. Miért kék, mikor a designban piros színek vannak? Tehát én sürgősen változtatnék a színén. 
Ezen kívül a fejléc méretei túl nagyok. Roppant idegesítő az, hogy a bejegyzés sáv belelóg a fejlécbe. Ezt úgy tudod kijavítani, hogy kisebbre veszed a fejléc méretét, vagy belenyúlsz, a kódba és kisebbre veszed a bejegyzés sáv méretét. 
Összességében: A háttered zsúfolt és nem illik a bloghoz. A karakterek kivágásában van egy kis hiba. A cím színe nem illik a bloghoz. 
5/2 
Design: 
Ahogy látom deviantartos sablont használtál. Nem mondom, hogy baj, de plusz pontot se fogok érte számolni, hiszen újabban nagyon elterjedek már ezek. Ahogy látom egyáltalán nincs belenyúlva kódba, ami azért baj. Feljebb már említettem, de most is mondom. Kisebbre kellene venni a bejegyzés sávot és átalakítani kékre a piros kezdőbetűket, a dátumot, úgy összességében mindent, ami piros. Kifejezetten tetszik, hogy két modulsávod van, nagy szeretem az ilyen blogokat! Ezenkívül nincs más, amit meg kellene említenem, hiszen a a betűtípus mérete és színe jó.
Összességében: A bejegyzés sáv méretén sürgősen javítsd, és ami piros azt javítsd át kékre, vagy a fejlécen a cím kék helyett piros legyen.
5/3 
Modulok: 
Elöljárójában annyit, hogy szinte minden szükséges modulod meg van, kivéve az információk, amit sürgősen csinálj, mert az ma már egy alap követelmény a blogokon. 
Jó akkor nevezzük el a bal oldali modulsávot modulsáv1-nek a jobbot pedig tök logikusan modulsáv2-nek. 
Először nézzük a modulsáv1-et. 
Nem értem, hogy az elején minek az a bizonyos „Örökké” modul. Amit ebben leírtál azt nyugodtan a fülszövegbe beleilleszthetted volna. 
A menüben minden szükséges menüpont megvan. 
Az archívum felesleges, ha van fejezetek menüpontod, valamelyiket töröld. 
Nagyon örülök, hogy kitetted a profilod, hiszen vannak, akik nem vállalják fel a saját írásukat, aminél nálam nincs szánalmasabb dolog. 
Ahogy itt elképzelem a modulok sorrendjét: 
  • Menü 
  •  Rendszeres olvasók 
  • Profil 
  • Plakát 
Folytassuk a modulsáv2-vel. 
Itt nem szeretnék nagyon ragozni semmit, hiszen a fülszöveget lejjebb majd részletezem, ezért csak a sorrendet mondom el. 
  • Fülszöveg 
  • Chat 
  • Megtekintések 
  • Cserék 
Összességében: Szinte minden szükséges modulod meg van, kivéve az információk. Ezen kívül az elrendezéssel vannak kisebb gondok. 
5/3,5 

Történet
spoiler veszély

Fülszöveg:
Hát először is a hosszáról. Nagyon rövid fülszövegnek. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy fél kilométer hosszúnak kell lennie, viszont nem is 13 sornak. Lejjebb elmondom, ezen hogyan lehet javítani. 
A tartalmából ítélve nekem az jön le, hogy szántál rá maximum öt percet, hogy összecsapd. Le is írom, miért gondolom ezt. 
A kezdés nem volt rossz, hiszen leírtad, hogy: „főszereplőnk Avery”. Itt rögtön bele is kötnék, hiszen elég lett volna annyit írnod, hogy: „Avery boldogan éli életét…”. Mindenkinek lejön ebből is, hiszen gondolhatjuk, hogy nem egy mellékszereplőről van szó. Az első sor után pedig minden elromlott, hiszen nekem utána olyan érzésem van, mintha egy fejezetből szedted volna ki a sorokat átfogalmazva E/3-ba és az utolsó mondatot abból a bizonyos részből elharaptad és csak a felét írtad le. Nekem ez talán a legnagyobb problémám vele. 
De a felett sem tudok elsiklani, hogy túl sok információt írtál le és cseppet sem burkoltan. Én úgy szeretem, ha egy író a sorok közé rejtik az információkat. 
Megpróbálkozok neked valami hasonlóval. 

Főszereplőnk, Avery boldogan éli életét, míg barátnője, Elizabeth be nem állít egy számára csodálatos hírrel, mely így szól: "Van pasim! Istenem, annyira aranyos és dögös és... Michael.,, 

Avery boldogan éli hétköznapjait. Mosolyogva járt kelt minden nap, mások csodálták folytonos jókedvét. Egy nap, amit el lehetne nevezni fekete vasárnapnak, totális káoszá vált. A rossz hírek úgy záporoztak, akár a szakadó eső. A legrosszabbat még is a legjobb barátnője közölte vele. Ironikus nem de? 

Remélem, látod a különbséget. Megpróbáltam valami normálist összehozni. Leegyszerűsítve itt a fogalmazásra kell nagy hangsúlyt fektetni. Választékosan kell fogalmazni, de még sem kell túlcsicsázni. Ezért is különlegesen nehéz ezt megírni. 
Összességében: A hossza rövid és olyan, mintha egy fejezetből másoltad volna ki. 
5/2 
A történet alapötlete: 
Hát őszintén jobbra számítottam, mint amit kaptam és ezzel nem akarlak megsérteni, csupán csak őszinte vagyok. Igazából ugye a One Direction sztorikat felváltották az 5SOS sztorik, eddig oké és tőled vártam volna valami nagyon jót. Még a fülszöveggel sem volt probléma, hiszen ebből is jó sztorit lehetne kihozni, de a kivitelezéssel voltak problémák, amit lejjebb taglalni fogok.
Tehát, ami ide tartozik az alapötlethez, az az, hogy az alapötlet jó, nagyon sok mindent ki lehet belőle hozni és nagyon jól meg lehet írni.
Összességében: Jó alapötletnek ígérkezik, a kivitelezés azonban más tészta.
5/5
Prológus: 
Mély levegőt vesz és lehiggad. 
A hosszát nézve NAGYON rövid. Ennél majdnem a fülszöveged is hosszabb volt, pedig a prológusnak sokkal hosszabbnak kell lennie. Félreértés ne essék, ezzel nem azt akarom mondani, hogy a prológusnak egy fejezet hosszával kell vetekednie, mert ez nem így van, de azért ezer szót illendő lenne neki elérni, szerintem. 
A tartalma mindenképpen jobb, mint a hossza, de ez sem a tökéletes. Mindenképpen pozitívum, hogy tudod, hogy a prológusban egy múltban történt fontos esemény kell leírni. 
Igazából ezt nem is nevezném prológusnak csupán csak egy pillanatképnek, hiszen itt csak azt festetted le, nem tagadom mindezt jól, de nem pont ezt kellett volna beleírni. Valami fontosabb emléket, például azt, hogy összejöttek, vagy azt, ahogy szakítottak. 
Összességében: Nem lenne az rossz, ha hosszabb lenne és mást írtál volna bele. 
5/1
Első fejezet: 
Itt is indítok a hosszával. NAGYON rövid. Hatszáz szó? Ezt komolyan mondod? Egy ideális fejezetnek a hossza nálam kétezer szó fölött van, ha oldalakba nézzük, akkor pedig négy oldal. Persze ez nincs kőbe vésve, de nagyjából az ilyen hosszúságú fejezetek a jók.
A tartalmát nézve is csalódtam ebben a fejezetben. Egy teljes egész fejezetet adtál annak, hogy megmondja neki a barátnője, hogy kivel jött össze. Ez azért így nem teljesen oké, hiszen ezt már a fülszövegből ki lehetett sakkozni, hogy mi lesz, és hogy. Ebbe konkrétan semmi izgalom, nincs és ha ez alapján kéne elkezdenem olvasni, biztos nem folytatnám. Mondjuk, ha vittél volna még bele valami köretet, vagy nem tudom, valamit, ami feldobja sokkal jobb és élvezhetőbb lehetne. Például egy vitát a barátnővel, vagy összezuhanást.
Összességében: Ez a jelent, amire egy fejezetet szántál kiszámítható volt.
5/0 
Utolsó fent lévő rész, alias, második fejezet: 
A hosszát nézve ez is NAGYON rövid. Most is leírom, bár már egyszer leírtam, de hátha így jobban megjegyzed. Nálam az elfogadható hosszúság a kétezer szó, vagy a fölött, ha oldalakban nézzük, akkor pedig négy oldal. 
Hát a tartalma alapján csak is azt mondhatom, hogy ez az első fejezet második fele, hiszen ezt nyugodtan egy fejezetbe is pakolhattad volna! Egyrészről hosszabb is lett volna egy fejezet, mind így ketté bontva. Aztán még ezt nyugodtan lehetett volna még folytatni, hiszen a telefonhívás is belefért volna ebbe, sőt még több is. Egyszerűen erről nem tudok mást mondani, minthogy ez csak egy piszkozat, amit ki kellene még bővíteni mind tartalmilag, mind fogalmazásilag, mert eddig a cselekménnyel szinte semmit sem haladtál, még a szereplőkről képet sem kaptunk, pedig már két fejezet eltelt és Michealről eddig annyi említés volt, hogy összejött a főszereplő legjobb barátnőjével.
Összességében: Ezt második fejezetnek nem nevezném, inkább az első fejezet folytatásának és annak is csak egy piszkozatának! 
5/0 
Szereplők:
Itt általában a két főszereplőről szoktam írni, de mivel Michealnek semmi nyoma, ezért marad a lány egyedül, ezért ne haragudj, de ha nem is jelent még meg, úgy nem tudok róla mit mondani.
Avery Howell: Tulajdonképpen róla se sokat tudtunk meg. Konkrétan azt a minimális cselekményt ledaráltad, de olyan köretet nem adtál hozzá, hogy a lány milyen is valójában. Egyszerűen nem tudtam kivenni. Talán a második fejezet visszaemlékezésében van egy kis csipkelődés, ami arra utal, hogy nem visszahúzódó, de körülbelül ennyi, amit megtudtunk róla. Eddigiek alapján egy tömeggyártmánynak nevezném, akiből hiányzik a személyiség.
Összességében: Még nagyon az elején jársz, tehát van esélyed kidolgozni a karaktert, de annak sürgősen állj neki.
5/0 
Helyesírás/Fogalmazás:
Kezdeném a helyesírással.
Ebben a három fent lévő irományban nem igazán láttam helyesírásai hibát, de ami leginkább szemet szúrt az az volt, hogy rengetegszer használsz három pontot így:… Ez pedig nagyon bosszantó és idegesítő. Ha Facebookon beszélsz valakivel nem gond, ott lehet, de nem itt Bloggeren egy történetben. Erről szerintem szokj le. Ezen kívül szeretnék még annyit leírni, hogyha még is bizonytalan lennél a helyesírásban írd be a Wordbe, vagy esetleg a Google, onnan biztosan segítséget fogsz kapni. Ha pedig a fejezetekről véleményt szeretnél, kérj fel egy bétát, ő biztos segíteni fog neked.
A fogalmazásra szeretnék áttérni. Azt gondolom, hogy a fogalmazásod jó és van egy bizonyos stílusod, és most jön az a bizonyos DE. Nem tudod tálalni a dolgokat, hiába írod le a cselekményt, ha a részleteket nem fejted ki, mert akkor egy száraz szöveget kapsz végeredményül, amit senki nem szeret olvasni. Scherlock Holmes is azt mondta, hogy a részletek a legfontosabbak. Ha rám nem hallgatsz, legalább rá hallgass. Fektess sokkal nagyobb hangsúlyt a leírásokra. Amely leírásokat könnyű kifejteni: hely-, táj-, érzelem-, karakterleírások. Ezeket, ha kifejted bővebben, akkor érdekesebb lesz a fejezet és hosszabb is. Olvass sokat, figyeld, meg mások hogyan fogalmaznak, hogyan építenek fel egy-egy fejezetet. Hidd el sokat fog segíteni!
Összességében: A helyesírásod nagyon jó, a fogalmazásodon van mit csiszolni, remélem, tudtam segíteni abban, hogy hogyan tedd!
5/3 

60/28,5

További jó blogolást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése