Kritika #155

Hola!
Igen tudom nagyon régen jelentkeztem, ahhoz képest, hogy azt ígértem, hogy aktív leszek. De nagyon sok dolgom volt és esténként pedig inkább aludtam, ráadásul a múlthéten gépem sem volt. Na, lényeg, ami lényeg itt a következő kritikám.
Az íróhoz szólnék. Sajnálom, hogy ilyen későn készült el, de igyekeztelek kárpótolni. Egyetlen szavam sem bántó szándékból íródott, csak segíteni szerettem volna!
Jó olvasását mindenkinek!
Bells Booth

http://storyofmylifewithzayn.blogspot.hu/

Cím:
Először is mikor megláttam a blog címét egyetlen egy kérdés merült fel a fejemben: Miért angol? Magyar nemzetiségű vagy, magyarul is írsz, még is angol a cím. Mondom én, akinek a hamarosan megnyíló blogja angol címet visel. Ironikus nem? Mivel angolt én csak második nyelvként tanulok, ráadásul még a tanárunk is pocsék, így segítségül hívtam a Google Fordítót. Tudom nem minden esetben pontos a fordítása, viszont a jelenlegi szövegnél helytálló volt. A cím választásában közre játszhatott az is, hogy van egy ilyen című számuk a fiúknak, de már ne is haragudj, de ez a cím majdnem minden második blognál megállná a helyét. A jó címválasztás fontos, hiszen az olvasó azt olvassa el először a blogon. Ha egy ilyen totális sablonos címet olvas, lehet, hogy lejjebb sem néz a blogodon.
Akkor jó igazán egy cím, ha olyat választasz, ami utal a történet témájára – szerelmes, depressziós, szomorú – és ha van benne valami plusz, ami felkelti mások érdeklődését!
Összességében: A cím alapján következtetni tudok, hogy ez egy One Direction fanfiction. Örültem volna, ha nem angol címe, van, de lefordítva is nagyon sablon.
5/1
Trailer: 
Sajnálatos módon ezt nem találtam a blogon. Pedig nagyon sokan nézik meg először a blog trailerjét és csak utána kezdik el a történetet. Ha lenne egy jó trailered, talán tudnál szerezni még pár olvasót.
Összességében: Ami nincs, azt nem lehet kritizálni.
5/0
 Kinézet  

Fejléc:
A fejléc háttere szépen ki van dolgozva. Szép képek vannak összeválogatva, amik jól össze vannak mosva. Viszont azt nem igazán értem, hogy a felső része miért világosabb kék, mint az alja. Jobban mutatott volna, ha egy színű. Ha világos kék lenne az egész az túl rikító lenne, de ha a sötét kéket használtad volna, az pedig túl sötét lenne. Én ajánlanám figyelmedbe a türkiz kéket, hiszen szerintem az egy köztes szín, ráadásul még szép is!
A karakterek a fejléc bal oldalán vannak elhelyezve. Jobb lett volna, ha középre vannak beillesztve, hiszen mégis csak róluk szól a történet. A méreteikkel nincsen probléma, hiszen jó nagyok, ezzel felhívják magukra a figyelmet. A kivágásoknál nem látok hibát. A két karakter szépen el van helyezve egymás mellé, ami jól mutat. Viszont a háttér és a szereplők összemosása nem igazán sikerült. Olyan, mintha a karakterek és a textúra két teljesen különálló dolog lenne egy téglalapon, ami így nem igaz. Ez a kettő együtt adja ki a fejlécet a cím kiegészülve.
A cím, majdhogynem a fejléc közepén van elhelyezve, igencsak felől. Sokkal lejjebb kellett volna tenni. A mérete meglepően kicsi. Nem mondom, hogy az egész fejlécet be kell töltse, de ne is huszonkettes tipp legyen a mérete! A színe szép és olvasható. A betűtípusa a „Story of my” – nak jól mutat, viszont a „life”-nak felesleges ekkorának lennie és ennyire elütnie a többi szótól. Ha olyan ugyan azt a betűtípust használtad volna, mint az első három szónál sokkal jobban mutatna!
Összességében: A háttere kifejezetten szép, csak a világos és sötét színváltást nem igazán értem. A karakterek, mintha nem a fejléc részei lennének. A cím méretei kicsik, elhelyezés szempontjából lehetne lejjebb is!
5/2
Design:
Ahogy látom deviantartos, amivel semmi baj sincsen, hiszen nagy szép sablonokat lehet letölteni onnan. A blog háttér színe sötét, a sablon színe pedig világos kék, ami nagyon jól kiegészíti egymást és szépen harmonizál a fejléccel.
Nagyon jól néz ki az, hogy a sablon felett húzódik egy sötétkék csík, amiben benne van a dátum és az is, hogy a modulok nevei ugyan ilyenekben találhatók. De „a történet” háttere, az-az a kék csík, feljebb van pár milliméterrel tolódva, mint a bejegyzés dátumának a háttere, ami elég szemet szúró és rontja az összképet. Valószínűleg ez onnan ered, hogy a modulsáv van feljebb csúsztatva, mint a bejegyzés sáv. Lehet, hogy ez a kódba van így bele, de javaslom, hogy keress rá valami megoldást, hogy egy szintben legyen a két csík.
 A betűtípus szép és olvasható. Örömmel látom, hogy nem feketére állítottad be a betűk színét, hanem sötétkékre. Ez így sokkal jobban mutat, mintha fekete lenne.
Összességben: Nagyon szép a designod, egy hiba van csak benne.
5/4
Modulok:
A modulsávod első modulja „a történet” nevet viseli. Igazán írhattad volna az „a” betűt nagybetűnek, hiszen egy modul címről beszélünk és egy címet nagy kezdőbetűvel kezdenek. Szép szövegdobozba van, ami jó, mert nem egy olyan blogot láttam már, ahol nem vették a fáradtságot, hogy keressenek egy szövegdobozt a fülszövegnek. Elhelyezés szempontjából jó helyen van a modulsáv legtetején, hiszen ez a modul arra szolgál, hogy felkeltse az oldalra tévedő érdeklődését.
A következő modul az információk. Ezt is kezdhetted volna nagybetűvel, és hogy miért azt már feljebb említettem. Örömmel látom, hogy ezt is ugyanabba a szövegdobozba tetted, mint a fülszöveget. Elhelyezés szempontjából egyel lejjebb is tehetted volna, hiszen a második helyen általában a menü szokott állni, mivel a fülszöveg után az-az a modul, amelyikbe benéz egy olvasó, hogy megnézze a fejezeteket és a szereplőket. Ahogy látom minden szükséges információ megtalálható benne, amire szükség van.
A következő modul a menü. Mint már az előbb említettem ezt a modult meg kellene cserélni az információkkal. Szép menükódot választottál, nagyon jól mutat. Viszont, ha ráviszem a kurzort valamelyik menüpontra a menü színe világos kék lesz és a menüpont címe eltűnik. A kódon alakíts, hogy kiírja és úgy igazán jó lesz! Ha megnyitom a menüpontokat látszik, hogy frissítve vannak, ami azért nem hátrány.
A soron következő modul a rendszeres olvasók. Erről csak annyit, hogy helyet kellene cserélnie a chattel.
A következő modul a chat. Itt az első és legfontosabb megállapításom: könyörgöm, állítsd áttetszőre, mert ez a fehér teljes mértékben elüt a blog színeitől. Az elhelyezést, már az előbb leírtam, hogy helyet kellene cserélnie a rendszeres olvasókkal. A nevek és a szöveg színe megy a bloghoz. Egyébként a szöveg színe olvasható, ha ráviszem a linkekre a kurzort, akkor aláhúzza és sötétebb kékre vált.
A következő modul a látogatók száma. Elhelyezés szempontjából teljesen jó helyen van.
A soron következő modul a profil. Ez is elhelyezés szerint jó helyen van. Örülök neki, hogy nálad ki van téve, mert van amelyik bloggerina nem teszi ki, ezzel számomra azt sugallja, hogy nem meri felvállalni magát, ami engem eléggé hátratántorít attól, hogy olvassam a blogját, hiszen szeretem tudni, kinek az irományát olvasom.
A következő modulban egy versenyplakát található. Ezt nyugodtan betehetted volna az erről szóló menüpontba!
Az utolsó modul pedig a cserék. Elhelyezés szempontjából jó helyen van a modulsáv legalján.
Összességében: Minden fontos modul meg van, amit egy modulsávnak tartalmaznia kell. Csak elhelyezési problémákat vettem észre.
5/4 

 Történet
spoiler veszély


Fülszöveg: 
Többször is újra kellett olvasnom, míg kialakult bennem egy bizonyos vélemény. Ha ezt a fülszöveget én írtam volna, nem feltétlen így kezdtem volna. Olyan érzést kelt számomra ez a fülszöveg, mintha csak úgy odaírtál volna valamit, olyan alapon, hogy legyen. Nem! Ez a blogon az egyik legfontosabb dolog. Ha ez nincs jól kitalálva, akkor lehet, hogy több olvasót is vesztettél vele!
Leginkább a fogalmazásra kell fektetni a hangsúlyt. Választékosan kell megfogalmazni, ügyelve, hogy a szavak mögé kellő információt rejts. Azért, hogy értsd, mire gondolok:
Gyerekkori legjobb barátok voltak, akik bármiben számíthattak a másikra. Aztán Zayn karrierje beindulni látszik, de ennek érdekében fel kell áldoznia a barátságukat. E miatt Kate úgy érzi, meggyűlölte őt, hiszen cserben hagyta a fiú, amikor a legnagyobb szüksége lett volna rá. 
Ezt írtad te.
Egy fiú és egy lány. Egy barátság, amit öröknek hittek, de még sem tartott az idők végtelenségéig. Zayn elment, hogy valóra váltsa álmát; hogy énekes legyen. Mikor ezt elérte ritkán járt haza, így a kapcsolat lassan és közte és Kate között megszakadt. Kate először magát hibáztatta, majd Zaynt. Dühös volt rá, mert megszegte az ígéretét. Az ígéretét az örök barátságról. 
Ezt pedig én fogalmaztam. Remélem, látod a különbségeket.
Helyesírási hibákat nem vettem észre és a hossza is megfelelő.
Még egy helyen fejezném ki nem tetszésemet. Véleményem szerint egy fülszöveget nem kérdésekkel kell befejezni. Ha jól fogalmazol nincs rájuk szükség, mert olyan végét tudsz a fülszövegnek írni, ami érdekesebb, mint a kérdések.
Összességében: A hosszával nincs probléma. Helyesírási hibát sem véltem felfedezni. A fogalmazással van némi probléma, de ha a fenti tanácsaim alapján újra írod, sokkal jobb lesz.
5/2
Történet alapötlete:
Az első szó, ami eszembe jut a fülszöveg és a történet olvasása után: sablon. Az, hogy One Direction fanfictinról van szó, csak a tíz százalékát adja annak, amiért sablonos. A fő ok, amiért ezzel a szóval illetem a történeted alaptémáját, mert ezt már annyira kivesézték, hogy el sem kell olvasnom, mert tudom mi lesz a vége.
Barátok voltak, Zayn elment, évek múlva találkoznak, nem ismerik fel egymást, majd később igen, aztán barátság, majd szerelem.
Ne haragudj, ha nem így van, de az esetek kilencvenkilenc százaléka így szokott végződni.
Összességében: Az alapötlet sablonos és kiszámítható.
5/0  
Prológus: 
Először is a hosszáról. Mivel ez egy prológus, ezért az én felfogásom szerint nem kell, hogy ugyanolyan hosszú legyen, mint egy résznek, de ezzel nem azt akarom mondani, hogy kb. három sor elég is prológusnak. Itt meg kell találni a középutat, ami neked sikerült.
Nézzük a tartalmát.
Őszintén csalódtam, méghozzá kellemesen. Nem szokásom előítéletekkel nekiállni olvasni egy blogot, de annyira ráuntam már a One Direction-ös blogokra, hogy nem tudtam nem előítéletekkel szemlélni a prológust.
Egy szép leírással kezdted, amiben képet kaptunk magáról a főszereplőről. Ez így eddig teljesen jó.
Leírtad, hogy a srácok kiesnek a tehetségkutató műsorból, ami után a főszereplőnk elkeseredve sétál a backstage-be, ahol Zaynnel beszél. Zayn kijelenti, hogy nem lehetnek barátok, mert nem lesz rá ideje. Díjazom, hogy korrekten leírtad, hogy Zayn miért szakítja meg vele a kapcsolatot. Ellenben ez egy igazán gyerekes indok. Létezik a világon a telefon, számítógép, ami tudnak kommunikálni, ráadásul, nekem a legjobb barátomra mindig tudok szakítani időt, még ha nem is sokat. Az lehet, hogy egy idő után a távolság szétszakítaná őket végleg, de az az indok, hogy „nem lenne rá ideje” nem helyt álló legjobb barátok között.
Persze Zayn ezen kijelentésére Kate teljesen összetört, ezt pedig még tetőzte egy telefon, amiben az anyja közölte vele, hogy az édesapja meghalt. Magát okolta a halálért mily meglepő módon, majd elájult. Ezt egy történetben sem szoktam érteni. Hogy tudd valaki elájulni a sírástól? Oké, itt lehetne jönni a sírás okával, ami lehet egy nagyobb trauma is, na de nekem is volt már ilyenben részem és a sírástól nem ájultam el, bár lehet, hogy velem van a probléma.
Összességében: Egy élvezhető prológust olvashattam. Kate múltjának egy fontos darabkáját írtad le, ami befolyásolta a jövőjét, ennek pedig valóban itt a helye a prológusban. Van, aki nincs tisztában szerintem a prológus fogalmával, de te nem tartozol ezek közzé. Azt az egy pontot pedig azért vontam le, mert én a fent említett két dolgot valótlanságnak éreztem.
5/4 
Első fejezet: 
Először is a hossza három oldal, vagy ha szavakba nézzük 1524 szó. Én azt gondolom, hogy az ideális hosszúsága egy fejezetnek négy oldal vagy annál több, ha pedig betűkben nézzük 2000 szó fölött. Mindketten tudjuk, hogy tiéd ebbe nem esik bele, ha még egy kicsit többet írsz hozzá, akkor lenne számomra teljesen megfelelő, de így sem nagyon rövid!
Elemezzük a tartalmát.
Egy képet vetítettél elénk olvasók elé, amiben Kate meglátogatja az édesapja sírját. Négy év telt el a baleset óta és információkat tudtunk meg, hogy mi történt az eltelt időben. Itt teljesen bizakodó voltam még, hiszen ebből egy érdekes történetet lehetett volna még kihozni.
Aztán leírtad, hogy mivel foglalkozik és ott nálam végleg elvágta magát a történet. Stylist? Ez teljesen komoly? Annyi szakma van a világon és pont ezt választod? Elismerem, ezzel a szakmával könnyen képbe jöhet Zayn, de akkor hol van a kihívás az egészben?
Bement a munkahelyére dolgozni, ahol a főnöke késztények elé állította, miszerint a One Direction eddigi stylistje terhes ezért nem vállal több munkát, ezért Katenek kell őket elvállalnia, vagy ha nem akkor repül. Természetesen elvállalta, majd megjegyzem nagyon időben elkezdett azon parázni, hogy Zayn megismeri-e. Itt még leírtad, hogy nevet váltott, hogy ha véletlen találkoznak, a munkája miatt ne ismerje fel őt Zayn.
Mint már mondtam a fejezet elején hittem abban, hogy egy jó történetet olvashatok majd, de erre beleírtál egy totál sablonos dolgot. Két három éve több ilyen témájú blogot is olvastam.
Én ajánlanám neked, hogy a stylist helyett keress valami más szakmát, például lakberendező. Nem sokat használják a bloggeren ezt a szakmát, tehát nem sablon. Igaz, hogy van benne kihívás, de egy remek történet kerekedhetne ki belőle, ha jól kitalálod a részleteit.
Összességében: Jónak indult, de belerondított néhány oda nem illő dolog. A hossza majdnem megüti a megfelelőt, csak egy kicsit írj hosszabbat és megfelel a kritériumomnak.
5/3 
Utolsó fent lévő rész, alias, hetedik fejezet: 
Itt is kezdeném a fejezet hosszával. Nem változott semmit az első fejezethez képest, tehát itt is fent tartom azt a véleményem, hogy egy kicsit többet írj egy fejezetbe.
Nézzük a tartalmát.
A fejezet elejét Kate bizonytalanságával kezdted, miszerint ő nem képes magabiztos lenni, de aztán végül még is bemegy a szobába, ahol a One Direction csapata van jelen. Jön egy kis párbeszéd, majd jön a szokásos kérdés Harry részéről: „nem jönnél el velem vacsorázni?”. Szokásos válasz nem, de mivel Zaynnek ez tetszik, hogy nem megy Kate Harryvel vacsorázni ezért még is elmegy. Aztán jön a fent lévő hét fejezet fő témája, hogy miért is utálja Kate a(z) 1D tagokat. Jön a főnöktől egy kis leosztás, majd egy pár perc ereéig megjelenik a fiúk menedzsere. A legvégére pedig szintén egy vita Zaynnel.
Őszintén eseménydús fejezet volt, de én ezeket az eseményeket, nagyon erőltetettnek éreztem olvasás közben. Kate folytonos hisztije, Harry nyomulása, a fiúk folytonos kérdései, hogy miért nem bírja őket, plusz a főnök állandó szidása. Az összes fejezetben, ami eddig fent van körülbelül ez volt. Leragadtál ezeknél és ezt hét fejezeten keresztül olvasni unalmas. Vinned kellett volna bele valami színt. Például egy szülői beszélgetést, vagy egy sétát a parkban. Sorolhatnék még sok mindent, ami színesítené a történet, de neked kell eldöntened, hogy milyen elemeket raksz bele, de most már ideje lesz belevinni valami izgalmas momentumot is!
Összességében: Eseménydús fejezet volt, bár kicsit rövid.
5/2
Szereplők: 
Kate Peterson: 
Az első gondolatom az volt róla, hogy egy hisztis lány. Nem képes elfogadni a múltját. A viselkedés és a modora is kiforratlan még, hiszen ha dolgozik az ember valakivel, azzal általában kedves, vagy ha a múltjában gondot okozott neki, akkor hűvös vele, de nem flegma és bunkó. Ilyen viselkedésért már simán elzavarták volna egy ügynökségtől. Ezzel arra akarok kilyukadni, hogy a fiúkkal a viselkedése olyan, ami nem megengedett lenne, szóval gondolt át azt, hogy miképpen viselkedik Kate a fiúkkal, vagy ha mindenképpen ilyen bunkóra veszed a stílusát, akkor rúgasd ki a főnékével, mert amit művel nem igazán megengedett. A hisztis énjén is változtass mindenképpen, legyen elfogadóbb és legyen benne több önuralom, mert a folytonos hiszti rohamai kissé unalmasak és idegesítőek is.
Zayn Malik: 
Az ő szemszögéből nem sokat olvashattam, de amit sikerült leszűrnöm ennyiből, hogy nem sok önálló akarattal rendelkezik, ami egy fiúnál azért nem megszokott. Alapjában véve úgy gondolom, hogy az ő személyiségét jól kialakítottad az előbb egy hibát kivéve. A szemszögei nincsenek ellányosítva, ami gyakori hiba szokott lenni. 
Összességében: Kate karakterét kellene jobban átformázni. Zayn személyiségében csak egy kevés hiba van, de ebbel nem feltétlen kell belenyúlni. Előnyt is lehet kovácsolni belőle. 
5/2,5
Helyesírás/fogalmazás: 
Kezdeném a helyesírás részével. Több olyat is észrevettem, hogy ahol egybe kellett volna írni ott külön írtad és fordítva. Gyakori hibád még a vesszőhasználat. Sokszor láttam, hogy nem tetted ki a vesszőt oda, ahová kellett volna. Ezek a hibák leginkább a történet eleje felé fordultak elő. Ezek kiküszöbölésére használd a Word programot, vagy kérj meg valakit, hogy legyen a bétád, de amint látom, az már van. Talán ezért nincsenek most már azok a hibák, amik az elején. 
A fogalmazásoddal nincsen probléma. A történet első fejezetében használtál szép leírásokat, de egyébként én hiányoltam a többi fejezetből őket. Javaslom, hogy mutasd be jobban a főszereplő környezetét, magukat a szereplőket és az érzelmeket is. Hidd el, ha ezeket szépen kifejted az nagyon sokat hozzátesz a történetedhez. A stílusoddal nincsen baj, hiszen látszik, hogy van érzéked az íráshoz, de gyakorolnod kell még neked is, ahogy a legprofibbaknak is. Olvass sokat, írj sokat és figyeld meg, hogy az írók hogyan fogalmaznak. 
Összességében: A helyesírásodban voltak hibák, a fogalmazásban pedig még van hova fejlődnöd, de jó úton haladsz! 
5/3

60/27,5

További jó blogolást!
 

2 megjegyzés:

 1. Szia!
  Köszönöm szépen, hogy időt szántál rám. Átgondolom, amiket írtál, bár több mindennel nem értek egyet, de végül is minden csak nézőpont kérdése! De azért pl.:
  1.) Fülszöveg, hiszen az ő kapcsolatuk hirtelen ér véget, nem idővel, ahogy ez a prológusból is kiderülhetett számodra is.
  2.) Nem a sírástól ájul el valaki, hanem a sokk miatt, ami éri. Ha nagy megrázkódtatás ér valakit, vagy sorozatba kapja és nem képes feldolgozni a dolgokat, van, hogy elájul az illető. Hangsúlyozom, nem a sírástól, hanem a sokktól.
  3.) Trailer... Igaz, hogy nincs, de számtalan sztorinak sincs. Számomra sem ezen múlik, hogy elolvasok-e egy sztorit. Ez -5 pont? :o
  És még írhatnám tovább, de mindegy is. Azért köszönöm szépen a munkádat!
  Puszi: Klau

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Drága Klau!
   Nagyon szívesen írtam neked kritikát. Sajnálom, ha olyan dolgot írtam, amivel esetleg megbántottalak, nem állt szándékomban. Remélem néhány dologban tudtam segíteni!
   Trailernél levontam öt pontot igaz, de neked akkor 55 ponttal, ha nézned a maximálist, akkor már olyan, mintha nem is lenne a -5 pont. Egyébként én sok olyan blogot olvasok, ahol van trailer, azért is soroltam be pontok közé.
   Remélem tényleg nem bántottalak meg!
   Ölel
   Bells B.

   Törlés