Kritika #147

Sziasztok!
Igen nagyon régen jelentkeztem, de még élek! Igen csak kemény volt számomra ez az egy hónap, nem jutott időm arra, hogy a kritikaírással foglalkozzak. De eddig nagyon úgy néz ki, hogy mostantól kicsit lazul a gyeplő és aktívabb tudok lenni. Szóval jöhetnek a rendelések! Remélem nektek nem ilyen kemény a suli. Kitartás már csak két hét és őszi szünet!
Az íróhoz szólnék most. Nagyon sajnálom, hogy csak most hoztam a kritikádat. Nem állt szándékomban egyetlen szavam sem megbántani, csak is a segítő szándék vezérelt!
Jó olvasást!
                                                                                                                                         Bells Booth

http://pasikhaboruktitkok.blogspot.ro/

író: Timi

Kinézet 
Fejléc:
A fejléc hátterében én három képet tudok tisztán kivenni, tehát ezt úgy tudom értelmezni, hogy csak ennyi van rajta. Ennek ellenére nem mondhatom azt, hogy üres hatást kelt bennem. De tulajdonképpen, ha több kép lenne rajta, az már túl zsúfolttá tenné, ami nem egy pozitívom egy olvasó szemében. A képek, amiket a designereid használtak elárulnak némely dolgot a történetedről, ami mindenképpen jó, hiszen az én felfogásom szerint egy fejlécen a történet fontos érzelmeinek, mondandójának rajta kell lenni. Mivel egy oldalfejlécről beszélünk, ezért bal oldalt kicsit lefelé nyúlik még. Itt vigyázni kell, hiszen nem mindegy milyen képet szerkesztenek oda, hiszen ha valami teljesen oda nem illőt, akkor az olvasónak elmehet a kedve attól, hogy belekezdjen a blogodba. Én az oldalfejléces blogoknál teljes mértékben ilyen vagyok! Viszont a fejléc készítője erre is gondolt és a blog színvilághoz, témájához kapcsolódó képet tett oda.
A karakter a fejléc közepére lett helyezve. Igencsak kitűnik a fejlécből, szinte vonzza a tekinteteket, aminek így kell lenni, hiszen még is csak a főszereplőről beszélünk! Rögtön lerí a választott karakterről, hogy egy erős és magabiztos lány a történetben, és ha valóban így van még nem jutottam oda, hogy elolvassam, akkor teljes mértékben egyetértek a választással. A kivágásában nem látok hibát és a belemosás is teljesen jó.
A cím „Pasik, Titkok, Esküvők”. Had ne mondjam elsőre nekem nem nyerte el a tetszésemet. Sokkal jobban díjazom azokat a címeket, amikben van valami drámaiság és miközben olvasom a történetet, csak akkor jövök rá, hogy miért is így nevezte el az író. Lehet, hogy a tiéddel is ez lesz, de jelenleg nem érzem azt, hogy ez teljes mértékben illene a bloghoz! A cím színe barackvirág, ami egyáltalán nem üt el a fejléctől, hiszen az is pont ugyan olyan színvilágban díszeleg. A betűtípusát egyszerűen imádom. Olvasható és szép is! Látható helyen van, így nem kell bogarásznom, hogy merre találom, aminek nagyon örülök.
Összességében: A fejléc háttere, a karakter nagyon tetszik és kivetni valót sem találtam benne. Viszont most még úgy gondolom, hogy a cím nem illik a bloghoz, de a cím elhelyezése jó és a betűtípusa is!
5/4
Design: 
Először is azzal kezdeném, hogy ne lepődj meg, ha azokat az információkat olvashatod ebben a pontban, mint amik az előző két kritikámban is megjelentek, hiszen ez ugyan az a sablon, mint amiket ott használtak és a véleményem itt sem fog változni! DeviantArtos sablon és az oda feltöltöttekhez viszonyítva igen csak egyszerű, ami nem hiba, ilyen eszedbe se jusson! Tudod néha a kevesebb több! Na, szóval ezzel az akarok kilyukadni, hogy ez a sablon nagyon jó választás volt a blogod számára.
A fejléc színei harmonizálnak a magával a háttérrel és a sablon színével is, ami így kellemes hatást kelt.
A bejegyzés és a modulsáv méretei is megfelelőek, se nem keskenyek se nem túl szélesek.
A betűméret és a betűtípus szép és olvasható.
Minden szép és jó lenne, de a dátum rá van csúszva a menüre, ennek következtében arra szinte képtelenség rákattintani, de erre még lejjebb is kitérek. Ezt azért soroltam ide, mivel egy kódolási hiba, amit NAGYON sürgősen ki kellene javítani!
Összességében: A designod szép és igényes egyedül, csak a dátum kódolását kellene kijavítani.
5/4 
Modulok:
Vegyük az első modulnak a menüt. A bejegyzés sáv felett van elhelyezve, amivel nincs semmi probléma, hiszen látható helyen van. A menüpont címei feketével vannak írva, ami nagyon jól olvasható. Mikor rá akarom kattintani egy adott menüpontra a kurzorral, akkor egyszerűen nem tudok, ennek az oka pedig a bejegyzés dátuma, ami felcsúszott a menüre. Ezt sürgősen ki KELL javítani. Az előbb említett ok, miatt nem tudok mondani a szereplők, része, cserék és díjjak c. menüpontokról található adatokról semmit.
A modulsáv első modulja a fülszöveg. Az elhelyezése tökéletes, hiszen ennek pont legfelül kell lenni, hiszen egy elég meghatározó modulról beszélünk. A tartalmáról később.
A következő modul a tudnivalók címet kapta. A névválasztása tetszik, hiszen a legtöbb blogon, információk névvel találhatók ez a modul, ami számomra már egy kicsit elcsépelt. Az elhelyezés pont jó, hiszen a saját véleményem szerint ennek kell következni a fülszöveg után. A tartalmával kapcsolatban: először is nyomhattál volna néhányszor entert, hogy egy kicsit nézzen is ki valahogy az egész. Másodszor az információknak jó lenne, ha lenne valami rendszerezése. Szerintem így kellett volna beleírni:

  • író 
  • nyitás 
  • blog zárása 
  • fejlécért köszönet 
  • designért köszönet  
  • egyéb 
A következő modul a feliratkozok. Őszintén itt nem sok mindenről tudok beszélni. Az elnevezését mg lehetett volna változtatni, pl: Olvasóim, A csapat tagjai. Vagy ehhez hasonló. A feliratkozó olyan elcsépelt már! Az elhelyezésével kapcsolatban lehetett volna lejjebb tenni, mondjuk a chat alá, hiszen ha valaki le szeretné írni a véleményét mielőtt, feliratkozik vagy kiikszeli a blogot.
A soron következő a chat. Az elnevezése ennek már sokkal eredetibb, jobb, mint ha csak az lenne odabiggyesztve, hogy chat. Áttetszőre van állítva, ami teljesen jó, hiszen egyébként csúnya lenne. A benne lévő szöveg olvasható és nem is üt el a blog eredeti színétől. Ha a nevekre ráviszem a kurzort, akkor azt vártam volna, hogy aláhúzza majd, de ehelyett teljen, beleolvad a háttérbe és nem látszik semmi. Valószínűleg azért, mert ez lett beállítva, de jó lenne ezen változtatni. Hamarosan! Az elhelyezés szempontjából azt mondanám, hogy eggyel feljebb lehetett volna tenni.
A következő egy, akik épp most olvasnak modul. Elhelyezés szempontjából lehetne lejjebb vinni, de ha nem lenne, kint akkor sem hiányolnám.
A soron következő modulban van egy kép meg egy rövid kis idézet a történetből. Na, már most, ez miért van kint?! Ez tök felesleges és sok értelmét sem látom, de ha neked tetszik, hagyd kint, de akkor tedd legalább a bétád blogja alá.
A következő modulban egy verseny plakátot lehet találni. Ajánlom, hogy a versenyeknek nyiss egy külön menüpontot.
A következő kampány az olvasókért. Nincs hozzáfűzni valóm.
A soron következőben a Facebook csoportot találjuk, amihez szintén nincs mit hozzáfűznöm.
A következőben a bétád blogját tünteted. Ehhez csak annyit, hogy ezt tehetted volna sokkal feljebb.
A következő a blogarchívum. Na, ha van olyan menüpontod, hogy részek, akkor archívum nem kell. Töröld valamelyiket, ha ajánlhatom, akkor a menüpontot.
A következőben a blogjaid találhatók. Ezt a profil alá kellett volna elhelyezni.
Végül pedig a profil, amihez nincs mit hozzáfűznöm!
Összességében: A menüt jó lenne minél előbb átalakítani, mert, ahogy most van az olyan, mintha nem is lenne. Az információkat kicsit szedd rendbe. A többit feljebb megtalálod.
5/2



Történet

Fülszöveg:
Bátran kijelenthetem, hogy egy érdekes fülszöveget sikerült összehoznod. A kezdés nagyon tetszett, hiszen egy egyszerű kérdéssel indítottál, amit aztán megmagyaráztál és ebből folytatódott. Utána jön egy kis egyéni, miszerint mindenki utálja. Erre még nem is mondhatom, hogy nem illik bele, mert ez nem így van. A fülszöveg eleje tetszik oké. Na, de vége olyan, mintha nem is ehhez tartozna. Mintha két különböző történet fülszövegének az elejét és a végét össze raktad volna. Próbáld valahogy átírni a végét úgy, hogy kapcsolódjon az elejéhez.
A megfogalmazással nincsen baj. Elárulsz annyit, amennyit feltétlenül szükséges, így izgalmassá tudtad megfogalmazni a fülszöveget. Gratulálok!
A hossza nem túl rövid és nem is túl hosszú, pont olyan hosszúságú, mint amilyennek lennie kell.
Észrevettem néhány helyesírási hibát, amik leginkább vesszőhiány volt. De láttam, hogy ahol zárójelet használtál, ott a zárójelen belől rögtön nyomtál szóközt, ami hiba. Ezekre figyelj.
Összességében: Jól meg van fogalmazva, viszont a tartalma nem összefüggő. Ajánlom, hogy a végét írd át, hogy passzoljon az elejéhez. A helyesírási hibákat, amiket fent említettem, azokat a Wordbe bemásolva rögtön ki tudod szúrni. De elvileg a béta is azt a funkciót tölti be, hogy kijavítja a helyesírási hibákat.
5/3
A történet alapötlete:
A fülszöveg után kijelenthetem, hogy egyedi történetről van itt szó. Nem igazán találkoztam még ilyesfajta témájú bloggal, szóval csak gratulálni tudok az ötlethez. Ígéretes történet, alig várom, hogy elkezdjem! 
Összességében: A történet alapötlete érdekesnek tűnik. Ha ügyesen formázód egy nagyon jó történet kerekedhet ki belőle! 

5/5

Prológus: 

A prológust egy cikkel kezdted, amiben a főszereplő bőrébe bújva leírtad röviden, hogy mi történt vele a múltban. Ebben a kis cikkben kiderült, hogy újságíró lett a főszereplő. A cikk után következett, hogy beszélget az igencsak komoly jellemű barátnőjével. A prológus végén pedig meggyőzte, hogy menjen vele és a családjával egy hónapra nyaralni.
Tulajdonképpen ez egy jó prológus lett. Szerkezetileg jól össze lett rakva, van eleje és vége is, nem csak odavetettél valamit. Megjelentek benne a múlt szálai, de ugyan akkor ez a prológus elő is készítette már az első részt. Viszont nekem nem volt benne elég a leírás benne. Például a cikkben, amit írt lehetett volna több is az érzelem leírása és a szalagavató helyszínét is sokkal jobban össze lehetett volna rakni. Ebben a részben két szereplő vett részt, a reakciójuk a párbeszéd során hiteles volt. A cselekményszál jól indul ezzel a prológussal.
A hossza épp olyan, amilyennek lenni kell. Se nem rövid, se nem túl hosszú.
Összességében: Teljesen meg voltam elégedve a prológussal. Csupán csak a leírásokat hiányoltam.
5/4
Első fejezet: 
Beszélgetéssel indult ez a fejezet, amiben Vanessa és Paris beszélgettek jelentéktelen témákról, közben Paris nem győzte elégszer hangoztatni, hogy jaj, elkésnek, mert nem jön a taxi. Mikor megjött a taxi megint kiborult, mert nem új taxi jött értük, hanem egy lepukkant autó. Az utazás is kínszenvedés volt Paris számára, majd a reptéren nagy nehezen felszenvedték a csomagjaikat a repülőre és mivel volt még idő elmentek parfümboltba(?). Elrepültek, majd ott Paris ráejtette a futószalagra a személyiét. Mikor visszaszerezte utána jött a fekete leves, mikor találkozott a családdal.
Ez a fejezet összefoglalóan a lányok utazásáról szólt, majd a legvégén a találkozásról a családdal. Tulajdonképpen ez a fejezet már az elejétől az sugalta, hogy végig bénázni és szenvedni fog Paris. Mondjuk a reakciója teljesen normális volt, én is ugyan így reagálnék. Ez is szépen fel lett építve. A cselekményszál lassan, de biztosan halad előre. Ebben az első fejezetben már több volt a leírás, mint a prológusban. Az cselekmények, amiket beletettél nem voltak kiszámíthatók, sőt, még izgalmassá is tették a fejezetet.
A fejezet hossza nagyon jó. Nem olyan rövid, hogy mire beleélem magam már vége is, de nem is olyan hosszú, hogy a közepénél megunom és még mindig nincs vége. Gratulálok, nagyon ritkán találják el a fejezet hosszát, de neked sikerült!
Összességében: Egy jól összeszedett fejezet. A leírások aránya javult a prológuséhoz képest, de még mindig jó lenne látni benne többet.
 5/5
Utolsó fent lévő rész, alias, második fejezet: 
Azzal kezdted, hogy a szereplő először magában hisztizett egy sort, majd hangosan kezdett el visítani egy reptéren. Én a helyedben ezt kétszer vagy háromszor átgondoltam volna, hogy leírod e, hiszen lehet, hogy csak én vagyok, így vele nem kezdenél te sem el visítani egy reptér közepén csak azért, mert egy gimnazista ellenséged a bátyáddal jár.
Paris elment a WC-re a barátnőjével, ahol kisírta a bánatát. Ott egy vörös hajú lány, akinek tetszett a műsor, az adott neki tanácsot, hogy készítse ki Mandát. Itt nem igazán értettem, hogy miért hallgat egy főszereplő egy ismeretlenre.
Mikor kijöttek a WC-ből Paris anyja megkérdezte, hogy együtt vannak e Vanessával. Mivel az egész fejezetben érezhető, hogy Paris le akar lépni ez itt teljesen jó lehetőség lett volna arra, hogy vegyen egy repülőjegyet haza. Ez pedig még egy kis izgalmas drámát vitt volna bele a részbe.
A családja nem úgy fogadta, ahogy kellett volna, nekem az jött le, hogy Amandát sokkal jobban szeretik, mint a lányukat. Ezt nem kellett volna éreztetni, mert ez nem hiszem, hogy igaz lenne. Sőt, biztos nem.
Végül pedig a bátyja bejelentette, hogy összeházasodnak. Ez egy nagyon jó húzás volt, igen csak izgalmassá tette a részt. Utána már csak a villába való utazás volt, amiről tulajdonképpen nem sok mindent lehet írni.
Ennek a résznek a hossza is szintén jó.
Összességében: Nem lett rossz fejezet, de néhány reakciót másképp kellett volna leírni. A rész hossza jó.
5/4
Helyesírás/Fogalmazás: 
Kezdeném a helyesírással. Mind a három közzétett részben közös hiba az nem más, mint a vesszőhiány. Van bétád, kérd meg, hogy nézze át. Ha nem teszi meg te is megteheted, csak annyit kell tenned, hogy bemásolod a Wordbe, az alá fogja húzni a hibáid és könnyen ki tudod javítani.
Következő hiba, amit észrevettem, hogy a párbeszédben a kijelentő mondat végére teszel pontot, miközben még mögé írsz kötőjelet. De, hogy értsd:
 - Tegyük a hátsóülésre. - Adta meg a megoldást Vanessa, majd egy " én ülök elől " mondattal bepattant az anyósülésre. 
 - Tegyük a hátsó ülésre – mutatott rá a megoldásra Vanessa, majd egy „én ülök elől” mondattal bepattant az anyósülésre.
 Látod, ebben az egy mondatban már három hiba is van. A hátsó ülés nem egybe írandó szó. A kijelentő mondatot már mondtam. Végül pedig az, hogy a kötőjel után nagybetűvel kezdted, ami nem kell. A javítást lásd a zöld mondatban.
A párbeszédnél maradva, ha két ember beszélget, akkor, ha pl. Paris mond valamit, kötőjellel utána nem jöhet a bátyja ugyan abban a sorban. KELL egy enter.
Végül pedig egy helyen észrevettem, hogy múlt és jelen idő között ugráltál. Döntsd, el melyik időben írsz, mert a kettő együtt nem lehet.
Következő a fogalmazás. Mint már, ahogy feljebb is említettem nagyon hiányoltam a leírásokat. Elismerem a második fejezetben már sokkal több leírás volt, mint az előtte levő kettőben, de még mindig nem elég szerintem. Feltételezem te is olyan történeteket szeretsz olvasni, amiben sok a leírás, ami alapján el tudod képzelni az egészet. Ajánlom, hogy az időjárást, a helyszínt, a szereplőket és az érzéseket próbáld meg kifejteni jobban, mert azokról lehet mit írni.
A párbeszédeket jól megfogalmaztad, nem kiszámítható ki mit fog mondani és nem is sablonosak.
A szavakat választékosan használod, amiből szép mondatok keletkeznek. Látszik, hogy nem vagy kezdő, de azért még is van hova fejlődnöd.
Összességében: Vannak helyesírási hibáid, amiket vagy a bétáddal vagy a Worddel ki lehet küszöbölni. A fogalmazásod jó, de még tudsz fejlődni úgy, ha sokat olvasol, amivel fejlődik a szókincsed.
5/3
45/34
                                                         További jó blogolást! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése