Hogyan kezdj egy történetbe?

T, mint tervezz alaposan
Miután megérkezett a szikra, ideje lángra lobbantani. Mielőtt lobogna a tűz: végezz alapos munkát! Többnyire saját tapasztalan alapján mondhatom, ha megvan az elképzelés, ne nyiss rögtön blogot és töltsd fel az első részt vagy a prológust. Ez három dologhoz vezethet: a történet elhanyagolásához, a részek feltöltései között több hétnyi vagy hónapnyi kihagyás és szüneteltetés, vagy végleges törléshez. Ne legyél lusta a történet részletes megtervezésébe. Több időt vesz igénybe, viszont ha fordítasz rá időt, csak a saját dolgod könnyíted meg.
Van, aki létrehozza a blogját és folyamatosan tudja, mert tele van ötletekkel a folytatást illetően. Viszont van, akinek nehezebben megy, kell idő, mire elkészül a folytatás. Tanácsosabb nyitás előtt előre megírni a történet felét – ami nem fél oldalból vagy négy sorból áll. Nincs időkorlát, hamis ígéretek, írhatod, amikor kedved tartja. Elmélyülsz az írásban és azon kapod magad, több mint öt oldallal elkészültél. Jut időd ellenőrizni és javítani. Átformálni, ha valami nem tetszik, rágódni a folytatáson. Ügyelni a színes fogalmazásra, párbeszédek és leírások elegendő mennyiségére.
Emellett több idő jut az apróságok kigondozására: például fanfiction vagy saját történet esetén kutatást végezni, ha szükséges. A karakterek formálására, helyszínekre, cím kitalálására, milyen korban játszódik, fülszöveg alapos kidolgozására, igeidő eldöntése, ha van természetfeletti ereje hogyan és milyen, fejezet címek… Fanfiction esetén a szereplők kiválasztására, a fontos elemek kiemelése, milyen típusú fanfictionba kezdesz bele. Ezek mellett eltörpül a trailer és kinézet megtervezése – amiket mindenképp utoljára hagyj.

V, mint vázlat készítése
Hogy ne egy keszekuszaságot kapj cselekményül, mely annyi szálon fut, ahány csillag van az égen, tanácsosabb pontokba szedni a főbb történekeseket. Például kiemelni egy-egy fontosabb momentumot, ami a történet jelentős változásához vezethet, és innét tudod, mi mikor következik. Ha biztosabb vagy úgy, készíts alpontokat, például:
- X nyaralni megy
- találkozik Y-nal
- bálba mennek este
- eltéved és bezárják
Nem számít, ha rajtad kívül más nem érti, fő, hogy számodra legyen világos, hogyan akarod irányítani a szálakat. Netán több szempontból tervezed írni a történetet, akkor az adott szereplőhöz jegyezd fel, ami hirtelen eszedbe jut – későbbiekben tudsz rajta változtatni -, hogy milyen vonalat szánsz neki, kivel kerül összetűzésbe stb.
Fanfiction készülsz írni, fontos, hogy hasonlítson is ahhoz, amit alapul használsz. Lehet könyv, film, híresség... Nézz utána a fontos dolgoknak és írd fel azokat!
Régóta kering a fejedben egy mondat vagy a történet egy kis töredéke, amiből képes lennél elindulni? Fogj egy papírt, nyiss egy Word dokumentumot és írd le, vagy egyszerűen jegyezd fel a telefonodba. Egyre több és több részlet jut eszedbe, amit fel tudnál használni, legyen az egy vagy két mondat, hosszabb párbeszéd vagy mozzanat, írd fel, mielőtt másra terelődne a gondolatod. Konkrétan leírod vagy nagy vonalakban, te döntöd el.

K, mint karaktertervezés
A vázlatszerűségnek nagy hasznodra lehet sok esetben. Nincs név ötleted, de elképzelted hogyan néz ki? Ebben az esetben fogd X-et, aki most nőnemű lesz. Szép sorjában leírod a külső jellemzőit – akár tudod konkrét archoz viszonyítani, akár nem -, aztán következnek a belső tulajdonságai. Családi, baráti kapcsolata, munkahelye, van-e háziállata, a hely, ahol él, életkora, testvérei száma és ehhez hasonló megannyi fontos apróság feljegyzése, melyre szükséged lehet írás közben. X leánykánk lehet szép, kedves, okos, mindenki szereti őt, a legdögösebb lány a városban, egy igazi Victoria’s Secret angyal, de miért? Indokold meg külső esetleg belső adottságokkal. Miben jó és miben nem? Milyen álmai vannak? Mire vágyik? Milyen a stílusa? Elegáns vagy hétköznapi? Párkapcsolatban él-e?... Millió kérdés alapján alkothatsz karaktert, azonban arra a millió kérdésre legyen is válasz.
Mondhatni a legnehezebb kihívás a karakteralkotás folyamatában a név kiválasztása. Temérdek gyönyörű név közül választhatod ki a megfelelőt. Kevés nevet ismersz, de nem akarsz sablon nevet adni a szereplőidnek? Rengeteg ilyen oldalt dob ki a kereső, ha beírod a bűvös szavakat. Emellett találhatsz névgenerátorokat, melyek különleges nevek, helyszínek kitalálásához is nyújt segítséget. Ajánlom a Behind the Name (keresztnév), Behind the Name – Surnames (vezetéknév),  Behind the Name – Random Name Generator és a Name Generator nevezetű oldalakat. Nem igényel nagy angol tudást, minták alapján el lehet velük szórakozni. Kinek gyengéje az angol, annak számára ott a jó öreg Google bácsi. Behind the Name oldalakon a nevek jelentését is megtalálhatod, feltéve, mindenáron jelentés alapján szeretnél választani vagy csak tudni szeretnéd.

I, mint ismertetés

Érthetetlenné válik a történet, ha megemlítesz egy dolgot, amit később nem ismertetsz. Nem a mindenki által ismert dolgokat értem ez alatt. Tündérek, vámpírok, vérfarkasok, nagyhatalmú varázslók… Mindenki ismeri, mégsem bánod meg, ha lényének rövid ismertetését leírják. Mágikus lények, természetfeletti erők, furcsa nevű lényeket bárhol megtalálni. Hasonlóan a hétköznapokhoz. Lehet szó, sportról, tárgyakról, foglalkozásokról. Ezeknek mind utánanézhetsz, amelyek alapján röviden megismertetheted olvasóiddal az említett dolgot. Jegyzeteld ki a fontosabb tényezőket, ismertetőket, mindent, amit fontosnak tartasz!

B, mint béta szerepe
Valójában valamiféle humbuknak tartottam a bétákat. Minek kell béta?, gondoltam. A béta szerepe napjaikban megnőtt, ennek jelentős oka van. A béta egyfajta olvasó és segítő egyben, aki a nyersen kapott változatot átolvassa, javít a helytelenségeken, segít elkerülni a logikai bakikat. Kritizáljon, ha kell és keményen mondja meg a véleményét, mert a ,,jó”-val nem sokra mész. ,,Annyira, jó vagy, baba” és ,,Imádlak, csodálatosan írsz, tiszta profi vagy, drágacukorborsómogyorómbogarammókusom, pusz-musz” mondatokkal mit érsz? Továbbá a szóismétlések elkerülését is segítheti, netalán elakadtál és nincs ötleted – tegyük fel, olyan fanfiction-t írsz, aminek alapját mindketten szeretitek -, segíthet vagy felhívja figyelmed a pontatlanságaidra. Ha bétát keresel, akár a környezetedből, akár az internetes csoportokba, ügyelj rá, hogy olyan személyeket/személyt válassz, aki kíméletlenül megmondja az igazat.

1 megjegyzés: