Kivételes kritika #1

Kedves olvasók!
Meg is érkeztem az első kritikával, ami azok közé a blogok közé tartozik, amikről megírom az e-maiben kért kritikát. Az összes ilyen bejegyzésem a "kivételes kritika" címet fogja viselni, a bloggerinákat pedig e-mailben fogom tájékoztatni mindenről.
Az első kritika tehát meg is született, a blogot a címre kattintva érhetitek el!

Gabby


Író: Alice Zelymra Hodgins
Fejezetek száma: 18 (az utolsó fejezet két részletben)

Kinézet:

A kinézetedről nem akarok túl sokat beszélni, hiszen nem te készítetted. Az egész egyszerűés letisztult, a modulok jó sorrendben, szép kódokkal vannak elhelyezve. A fejléced is az egyszerűséget mutatja, illetve megjelenít minden olyan elemet, ami a történethez kapcsolódik, mégis van egy momentuma, ami nagyon zavar: a fiú arcába lóg az egyik kép, ami felkerült és szerintem nincs eléggé elhalványítva, így a szereplő arcavonásai zavarossá válnak. A bejegyzéseid sorkizártra vannak állítva, szép tagoltak, ez hatalmas plussz pont. A szereplős oldalnál ez a "betegelős" módszer, amit az érdeklődési köröknél használsz, nagyon nem tetszik, illetve lehet, hogy én vagyok ma este ennyire analfabéta, de a traileredet az istennek se sikerült megtalálnom.
10/8 pont

Szereplők:
Alapvetően jók a szereplők, ami meglepő. Élethűek, szórakoztatóak, valóságosak. Nekem talán kicsit túl pozitívak, hiányzik belőlük a hiba. Főleg Alízból, a főhősnőnkből. Számomra nagyon fontos mikor olvasok, hogy a főszereplők, akiknek a szemszögéből olvasok a személyiségükben hordozzanak egy olyan kis pluszt, ami kiemeli őket az átlagból. Alíznál ilyet nem éreztem. Korrekt karakter, nem hisztis, nem elkényeztetett, de túl van ajnározva. Az egyik legközelebbi ismerősöm világbajnok sportoló és őt messze nem istenítik annyira, mint a főhősnőnket. És egy tizenhárom-tizennégy éves kislány nem viselkedik így. Nem ennyire összeszedett és felelőségteljes, tudom, mert én is voltam ennyi idős. Dani személyisége is túl pozitív számomra. Egy tizenhat éves srác nrm ennyire jó kisfiú. Akiket én ismerek, legalábbis biztosan nem. Viszont akinek a személyisége nagyon tetszett, az Kiki. Ő valóságos számomra, és roppant szórakoztató. Összességében a karakter alkotásod nem rossz, csak túl pozitív, illetve nem fedezhető fel a szereplőkbrn az adott életkorra jellemző életkori sajátosság.
10/6,5 pont

Történet:

Kellemes csalódás volt számomra a történet egy része, egy másik azonban elég lelombozó volt. Ami kifejezetten tetszett, az az, hogy nem ragadtál le egy sablon témánál (lányfiú legjobb barátok és hirtelen rájönnek, hogy köztük ennél több van), hanem tovább fejlesztetted, kicsit változatosabbá tetted. A kosárlabda tőlem nagyon távol áll, bevallom, soha nem is szerettem, de itt nem volt zavaró a sportág szerepeltetése. A szereplők jó időben voltak jó helyen, nincsenek logikai bukfencek, viszonylag jó a felépítés és a tagolás is. Ami mégis rontott picit a történeted értékén, hogy szerintem túl sok az edzések és meccsek leírása, tényleg csak annak élvezhető, aki kosarazik vagy legalább szereti ezt a sportot. A történet vezetésed az elején még tökéletes, azonban, amikor Alíz és Dani nagy szerelmi jelenetei vannak, túlságosa elaietett. Már maga az is elsietett, ahogy összejönnek, semmi sejtetés nem volt előtte arra vonatkozólag, hogy Alíz viszonyozza a fiú érzéseit. A leírásaid pedig elég hiányosak. Néhány dolgot annyit ismételgetsz, hogy unalmassá válik, a legtöbb viszont nincs kifejtve. Például, az érzések, érzelmek, csók vagy egyéb ontim dolgok leírásai, amik nagyon fontosak egy romatikus témájú regénynél/blogos történetnél. Illetve a környezetet sem mutatod be eléggé, a szereplőid reakciói, apró, sajátos mozdulatai is kimaradnak általában. Viszont ezekkel a dolgokkal szemben a párbeszédeid nagyon élethűek, ami elég ritka akár könyveket, akár blogokat tekintve.
10/7 pont

Helyesírás:

Ez az a hely, ahova azt hiszem, hogy a legkevesebb szöveget fogom írni, mert jó a helyesírásod. Nem láttam semmi vészes dolgot, elgépelések is csak ritkán fordulnak elő. Pár vessző hibád volt ugyan, de ezek nem olyan azavaróak, csak én vagyok túl háklis rájuk valószínűleg. Illetve van itt valami, ami nem helyesírási, hanem inkább stilisztikai hiba és nagyon sokan nem ismerik. Bonyolult lenne elmagyarázni, ezért egy egyszerű példával szemléltetem:
   - Holnap van a premierje az új filmnek, menjünk el! - Mondta a lány könyörgő hangon.
   - Hát... - a fiú a tarkóját dörzsölgette. - Mikor játszák? - Tette fel sóhajtva a kérdést.
  - Hétkor (kijelentő mondat, de ide soha nem teszünk pontot!) - hangzott az örömittas válasz.
10/9,5 pont

Összesen: 40/31 pont


2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Köszönöm, hogy időt szakítottál a kritikámra. örülök, hogy kiemelted a sztori negatív részleteit, bár visszaolvasva a legtöbbre én magam is rátaláltam, köszönöm, hogy a másik felére felnyitottad a szemem. :)
    Al.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Alice!
      Igazán nincs mit, örülök, hogy a szavaimat nem bántásként, hanem segítségként fogtad fel!

      Gabby

      Törlés